Als je dit artikel leest, streef je ongetwijfeld naar een beter leven. Maar alleen de betere versie van jezelf is in staat om je absolute droomleven te creëren.

Net zo belangrijk als het stellen van ambitieuze levensdoelen, is daarom het stellen van doelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

De volgende 4 doelen zijn voor iedereen haalbaar en helpen je om sneller toe te groeien naar die betere versie van jezelf:

Zie je angsten onder ogen

Angst is de grootste vijand van persoonlijke ontwikkeling. Als je bang bent, belemmer je je eigen creativiteit en is het onmogelijk om te groeien. De eerste stap richting je gedroomde leven is daarom het onder ogen zien van je angsten. Iedereen heeft ze, dus dit is bepaald niet iets om je voor te schamen.

Zeker niet als je weet hoe angst ontstaat in de amygdala, het angstcentrum van het brein. Dit evolutionair ingebakken beschermingsmechanisme zorgt ervoor dat je instinctief weerstand voelt tegen het onbekende. De eerste prioriteit van je brein is namelijk overleven en dat lukte in de oertijd makkelijker als je dagelijks dezelfde veilige routine volgde.

In de huidige maatschappij zijn er nauwelijks nog levensbedreigende situaties en daarom blijkt er vaak geen reëel gevaar achter de angst te schuilen. Het is dan ook zaak om je angst de ruimte te geven en je er niet tegen te verzetten. Je zult dan merken dat de innerlijke strijd snel minder wordt en dat je juist datgene durft te doen waar je eerst zo bang voor was.

Train je mindset

Een groot deel van persoonlijke ontwikkeling is het veranderen van je mindset. Je mindset is de manier waarop je denkt; over jezelf, over anderen en over het leven. Het is de verzameling positieve of negatieve overtuigingen die bepaalt hoe jij de wereld bekijkt en hier vervolgens naar handelt. Zo wordt je mindset al snel een self-fulfilling prophecy waarmee je jouw eigen werkelijkheid creëert.

De manier waarop dit principe werkt, komt tot uiting in het verschil tussen een fixed mindset en een growth mindset. Met een fixed mindset zie je veel beren op de weg en wil je kritiek of falen ten koste van alles vermijden. Hierdoor kies je altijd voor de veilige weg en bevestig je je eigen vooroordeel dat het bereiken van je droomleven voor jou toch niet is weggelegd.

Het tegenovergestelde hiervan is een growth mindset, waarbij je falen en kritiek als onvermijdelijk onderdeel ziet van het leerproces richting je droomleven. Je richt je hierbij niet op je eigen veronderstelde beperkingen, maar gelooft dat je door hard werken al je doelen kan bereiken. Dat is vaak ook zo! Zo zie je dat je de kracht van de self-fulfilling prophecy ook in je voordeel kunt benutten.

Manage je stressniveau

Net als angst staat stress lijnrecht tegenover je persoonlijke ontwikkeling. Stress activeert namelijk een vecht-of-vluchtreactie in je lichaam, die overleven op korte termijn prioriteit geeft boven welke doelstelling op lange termijn dan ook. In deze toestand is persoonlijke groei onmogelijk. Uit onderzoek blijkt zelfs dat stress (overigens net als suiker) je hersenen letterlijk doet krimpen.

Het meest effectieve en bovendien natuurlijke medicijn tegen stress is ontspanning. Daarmee bedoel ik specifiek het ontspannen van je hersenen, zoals bijvoorbeeld door yoga, meditatie, visualisatie, breathwork, slaap of binaural beats. Pas als je bèta-hersengolven afnemen en thèta-hersengolven toenemen, maak je de kalmerende neurotransmitter GABA aan en kun je je stress loslaten.

Natuurlijk kunnen kortstondige momentjes van ontspanning nooit op tegen een chronisch stressvolle en jachtige levensstijl. Alleen door structurele veranderingen in je lifestyle kun je het stress hormoon cortisol verlagen en je spijsvertering en immuunsysteem ontlasten.

Eet gezonder

Gezond eten lijkt misschien geen vorm van persoonlijke ontwikkeling, maar beide zaken versterken elkaar zonder meer. Eet je namelijk gezond, dan ervaar je meer focus en ben je minder vaak moe. Hierdoor hou je meer energie over om te investeren in je persoonlijke ontwikkeling en ontwikkel je weer een betere mindset, waardoor je je gezonde voedingspatroon makkelijker volhoudt.

Deze positieve cirkel kun je heel eenvoudig in gang zetten door met iets kleins te beginnen. Voor mij persoonlijk was de eerste stap het bereiden van smoothies zoals dit heerlijke power smoothie recept. Hiermee doorbrak ik jaren geleden een zeer ongezonde leefstijl en hervond ik mijn energie in alle facetten van het leven.

Elke vorm van persoonlijke ontwikkeling begint met een eerste stap. Hoe klein deze ook is! Ik kan je een overstap op Brain Food dan ook van harte aanbevelen, zeker ook omdat het je weerbaarder maakt tegen de hierboven besproken stress en angsten. Hierdoor ervaar je automatisch meer rust en ruimte om een betere mindset te ontwikkelen.

Meer informatie

Wil je alles weten over de beste Brain Foods en recepten om op een leuke manier gezonder én succesvoller te gaan leven? Bestel dan mijn Brain Food-boek..

Voor meer informatie over het bereiken van je dromen door goed voor je hersenen te zorgen, verwijs ik je naar mijn eerste boek Brain Balance.

 

 


© 2022 Brain Balance. Alle rechten voorbehouden

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.