Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Wat is persoonlijke groei?

Leestijd 3 minuten
Blogs

Waarschijnlijk zit er een verschil tussen je huidige situatie en je doelen en dromen. Dat is op zichzelf helemaal niet erg.

Maar waarschijnlijk zit er ook een verschil tussen de huidige versie van jezelf en de persoon die deze doelen en dromen daadwerkelijk kan bereiken.

Het betekent dat je jezelf op verschillende vlakken zal moeten ontwikkelen en uitdagen. Het betekent dat je moet investeren in je persoonlijke groei.

Persoonlijke groei: betekenis en voorbeelden

Persoonlijke groei wordt soms gezien als een zweverig begrip, maar is dat allesbehalve. Het draait simpelweg om zelfontwikkeling op de vlakken waar dat nodig is om je doelen te bereiken.

  • Wil je na jarenlang overgewicht bijvoorbeeld succesvol en blijvend gewicht verliezen? Dan zul je een andere relatie met voeding moeten ontwikkelen en investeren in een gezonde levensstijl
  • Wil je een beroemde spreker worden over jouw favoriete onderwerp? Dan zul je je spreekvaardigheid moeten ontwikkelen en werken aan je communicatieve vaardigheden

Bijna elke vorm van groei in het leven vraagt om een stukje persoonlijke groei. Voelt dat soms lastig of bijna onmogelijk?

Weet dan dat het altijd mogelijk is om persoonlijk te groeien. Dat komt namelijk door jouw brein, dat veel krachtiger is dan jij denkt en dat zich je hele leven lang kan ontwikkelen.

Hoe werkt persoonlijke groei in het brein?

Het zelfontwikkelend vermogen van je brein staat ook bekend als neuroplasticiteit. Elke dag weer vervangen je hersenen oude cellen (neuronen) door nieuwe.

Ervaringen verbinden of versterken deze cellen en zorgen hiermee letterlijk voor groei. De groei van nieuwe neuronen in je hersenen betekent vaak persoonlijke groei in je leven.

Het geheim achter persoonlijke groei is daarom briljant in al zijn eenvoud. Stel jezelf bloot aan nieuwe ervaringen (buiten je comfortzone) en je brein maakt nieuwe cellen en verbindingen.

Hierdoor voelen dingen die eerst eng of onmogelijk leken na verloop van tijd ineens normaal. Je hebt je grenzen (in je hersenen) verlegd en bent zo gegroeid als persoon!

Weerstand tegen persoonlijke verandering?

Hoewel je met je brein een enorm krachtig instrument tot je beschikking hebt, gaat persoonlijke groei zelden zonder slag of stoot. Dat heeft vaak te maken met bestaande overtuigingen en angsten.

Vanaf het moment dat je geboren wordt, bepalen je ervaringen in het leven hoe je over dingen denkt en waar je bang voor bent. Negatieve ervaringen leiden tot belemmerende overtuigingen, zoals:

  • Ik heb iets nog nooit gedaan, dus het zal wel niet lukken
  • Persoonlijke groei is zweverig, dat past niet bij mij
  • Een eigen bedrijf is voor geboren ondernemers, dat ben ik niet

Dit zijn voorbeelden van een fixed mindset in plaats van een growth mindset. Bij een fixed mindset geloof je dat jouw persoonlijkheid vaststaat en niet meer kan veranderen.

Bij een growth mindset vertrouw je op het bewezen principe van neuroplasticiteit en weet je dat je persoonlijk altijd kunt groeien en jezelf kunt ontwikkelen.

Tips voor persoonlijke groei

Een goede manier om je innerlijke weerstand tegen persoonlijke verandering te overwinnen, is het visualiseren van de gegroeide versie van jezelf. De versie die zichzelf op verschillende vlakken heeft ontwikkeld en hierdoor de doelen bereikt waar jij al lange tijd van droomt.

Visualiseer dit scenario tot in het kleinste detail en merk hoe de weerstand na geregeld oefenen geleidelijk verdwijnt. Je hersenen maken geen onderscheid tussen fantasie of werkelijkheid en tijdens een visualisatie activeer je dezelfde hersengebieden als bij een ervaring in het echte leven.

Hierdoor maak je nieuwe neuronen en verbindingen aan en laat je de neuroplasticiteit van je brein optimaal voor je werken.

Persoonlijke groei: boek en cursus

Over het onderwerp persoonlijke groei zijn veel boeken en cursussen uitgebracht. Wat hierin vaak ontbreekt, zijn achterliggende principes vanuit de neurowetenschap. Want alleen als je weet hoe je jouw hersenen kunt aansturen en ontwikkelen, kun je je eigen vastgeroeste patronen en overtuigingen doorbreken. Kennis van je brein is daarmee de eerste stap naar persoonlijke groei.

Deze complexe neurowetenschappelijke kennis heb ik voor jou verzameld en in behapbare brokken opgedeeld. Bijvoorbeeld in mijn boek over Brain Balance, maar ook in mijn cursus Update je brein met Brain balance. Hiermee leer je op toegankelijke wijze hoe je je hersenen compleet kunt herinrichten en zo je persoonlijke groei naar ongekende hoogten stuwt.

Op welke vlakken in het leven streef jij persoonlijke groei na?