Wil jij je je dromen realiseren en je leven ingrijpend veranderen? Dat lukt meestal alleen als je eerst zelf verandert.
Dat kan ook, want je brein is neuroplastisch. Dat betekent dat het zich je hele leven lang kan ontwikkelen en groeien.
Net als een spier, wordt het brein sterker naarmate je het meer gebruikt.
Veel mensen geloven echter dat verandering onmogelijk of te moeilijk is.
Geldt dat ook voor jou?
Dan heb je waarschijnlijk een fixed mindset in plaats van een growth mindset. Je moet in dat geval eerst je mindset veranderen, voordat jij het leven van je dromen kunt leven.
In dit artikel vertel ik meer over het verschil tussen growth mindset en fixed mindset en de relatie met jouw brein.
Growth mindset en fixed mindset: wat is het verschil?
Iedereen wordt met een growth mindset geboren. Als kind zie je in elke situatie kansen en mogelijkheden. Je gaat graag het avontuur aan en bent bereid uit je comfortzone te stappen om je doelen te bereiken.
Heb je iets nog nooit gedaan? Dan denk je dat het je vast lukt!
Een fixed mindset ontstaat op latere leeftijd, bijvoorbeeld door negatieve ervaringen of kritiek. Je gaat geloven dat persoonlijke groei afhankelijk is van talent, ziet al snel beren op de weg en blijft het liefst binnen de gebaande paden.
Heb je iets nog nooit gedaan? Dan doe je het liever niet, want het kan slecht uitpakken!
De nadelen van een fixed mindset
Het probleem met een fixed mindset is dat deze vaak leidt tot een self-fulfilling prophecy.
Je gelooft dat je iets niet kunt (bijvoorbeeld door een gebrek aan talent) en doet daarom ook niet je best om het te leren.
Het resultaat: je negatieve opvatting over jezelf wordt bevestigd en je leven blijft hetzelfde.
Met een growth mindset kun je de self-fulfilling prophecy vóór in plaats van tegen je laten werken.
Je gelooft er sterk in dat je iets kan leren en doet er dan ook alles aan om er beter in te worden.
Het resultaat: je ontwikkelt je, want door de neuroplasticiteit van het brein is persoonlijke groei altijd mogelijk.
Wat is neuroplasticiteit?
Neuroplasticiteit is het vermogen van je brein om zich altijd en overal te ontwikkelen en aan te passen. Elke baby heeft bij de geboorte een vergelijkbaar brein, maar onze ervaringen, handelingen en gedachten tijdens het leven beïnvloeden en veranderen de hersenen.
Dat werkt ongeveer zo: elke dag sterven miljoenen hersencellen (neuronen) in het brein af. In plaats daarvan worden nieuwe neuronen aangemaakt. Dat gebeurt niet alleen bij kinderen, maar ook bij oude mensen; dus je hele leven lang.
Veel van deze neuronen in het brein zijn met elkaar verbonden. Hoe meer neuronen en hoe sterker de verbindingen, hoe sterker en slimmer je brein is.
Ervaringen zorgen ervoor dat nieuwe verbindingen zich vormen of versterken. Je brein wordt dus slimmer door het als het ware elke dag opnieuw een beetje beter te bedraden.
Jezelf ontwikkelen kan altijd en overal
Dat het brein inderdaad neuroplastisch is, hebben tal van onderzoeken inmiddels bewezen. Beroemd is bijvoorbeeld een onderzoek met Londense taxichauffeurs, die voor hun examen het enorme wegennetwerk in Londen uit hun hoofd moesten leren.
Bij alle taxichauffeurs – ongeacht hun afkomst of leeftijd – zorgde dit voor een groei van de hippocampus; het gedeelte van het brein dat verantwoordelijk is voor ruimtelijk geheugen. Bij alle chauffeurs was de hippocampus groter dan bij andere Londenaren. Leuk detail: hoe langer een taxichauffeur zijn werk deed, hoe groter zijn hippocampus.
In een ander onderzoek met ratten stopten onderzoekers sommige ratten in lege kooien en andere in speciaal ingerichte kooien met stimulerende puzzels. De ratten in de stimulerende omgeving ontwikkelden een zwaarder brein en werden flink slimmer dan hun soortgenoten.
Wat is nu de connectie met mindset?
Het beste kan ik dit uitleggen aan de hand van onderzoek van Dr. Carol Dweck. Zij ontdekte dat kinderen met een growth mindset in de klas veel beter presteren dan kinderen met een fixed mindset.
Dat komt omdat de kinderen met een growth mindset geloven dat ze slimmer kunnen worden. Ze richten zich op hun persoonlijke ontwikkeling, zijn niet vies van hard werken en zien falen als een vanzelfsprekend onderdeel van het leerproces.
Kinderen met een fixed mindset daarentegen geloven dat hun intelligentie vaststaat. Ze richten zich daarom meer op het bewijzen van hun intelligentie of het verbergen van een gebrek daaraan. Ze zijn bang voor het oordeel van anderen en vermijden situaties waarin ze kunnen falen.
Met andere woorden: kinderen met een growth mindset maken optimaal gebruik van de neuroplasticiteit van hun brein. Kinderen met een fixed mindset daarentegen stellen zichzelf minder bloot aan nieuwe stimulansen, waardoor hun hersenen zich minder kunnen ontwikkelen.
Ook hier blijkt slimheid dus vooral een kwestie van een self-fulfilling prophecy.
Hoewel bovengenoemd onderzoek gaat over kinderen in een klas, is het toepasbaar op mensen van alle leeftijden. Dankzij de neuroplasticiteit van je brein kun jij je immers een leven lang ontwikkelen. Maar dat lukt alleen als je zelf ook gelooft dat je dit kunt.
Van fixed mindset naar growth mindset
Nu je begrijpt waarom een growth mindset absoluut noodzakelijk is om jezelf te veranderen en daarmee je doelen te bereiken, is het tijd om je fixed mindset te laten varen.
Dat is een proces van vallen en opstaan en je doet het niet van de ene op de andere dag.
Het begint met de stellige overtuiging dat jouw leven helemaal niet z’n gangetje hoeft te gaan. Je kunt zelf het heft in handen nemen en vrijwel alles voor elkaar krijgen wat je wilt.
Heel belangrijk is dat je weet waarom je wilt veranderen, want een sterke intrinsieke motivatie geeft je hersenen de boodschap om in actie te komen. Alleen dan kom je in aanraking met de stimulerende omgevingen en ervaringen die nodig zijn in deze fase van jouw persoonlijke ontwikkeling. En alleen dan groei je toe naar het leven van je dromen.
Growth mindset verwerven? Lees mijn boek of bezoek een training!
Niet voor niets speelt het verschil tussen een fixed mindset en een growth mindset een belangrijke rol in mijn Golden Growth Model, net als jouw motivatie om te willen veranderen (dit is stap 4 in het model).
Natuurlijk ben je er nog niet als je van een fixed mindset naar een growth mindset weet te gaan. Je moet bijvoorbeeld ook je eigen dromen en angsten kennen, net als je basisbehoeften en concrete doelstellingen.
Met het Golden Growth Model help ik jou om in 6 stappen en 60 dagen al deze facetten aan te pakken en je leven structureel te veranderen. Je gaat van een fixed mindset naar een growth mindset, voorkomt een terugval in oude gewoonten en realiseert je grootste dromen!
Durf jij de uitdaging aan? Neem dan deel aan mijn beperkt beschikbare jaarprogramma Update je hersenen met Brain Balance, lees mijn boek of bezoek een training.
Ik kan niet wachten om te zien wat een growth mindset jou dit jaar gaat brengen!