Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Goede voornemens: hoe hou ik ze vol?

Leestijd 5 minuten
Blogs

Goede voornemens: 32% van de Nederlanders heeft ze voor het nieuwe jaar. Slechts 8% van deze miljoenen mensen houdt ze vol.

Na verloop van tijd maakt motivatie plaats voor berusting en gaan de voornemens op de lange baan.

Volgens onderzoekers duurt dat proces gemiddeld maar zo’n 14 dagen. En daarom komt dit artikel voor jou op exact het juiste moment ?

Goede voornemens: waar gaat het mis?

Dat goede voornemens mislukken bij 92% van de mensen, heeft een reden.

Bij de meeste mensen die willen veranderen, blijft de instelling van het brein namelijk hetzelfde. Dat geldt daarmee ook voor hun patronen.

Meer nog dan je zelf misschien denkt, wordt jouw dagelijkse handelen bepaald door de programmering van je onderbewuste systeem. Je doet wat je doet, omdat het in je brein verankerd ligt.

Voordat je probeert om je eigen patronen te veranderen, is het daarom essentieel om te leren hoe je jouw brein beter aanstuurt. Dat begint met het verwerven van meer breinkennis.

Hebben goede voornemens dan geen zin?

Natuurlijk is er nog steeds niets mis met goede voornemens. Belangrijk is echter om te beseffen dat ze alleen kunnen slagen als je bereid bent om aan jezelf (en dus je eigen brein) te werken.

Daarnaast kun jij je leven op elke willekeurige dag structureel gaan veranderen. Dat hoeft niet per se op 1 januari.

Dat je dit moment uitkiest, komt omdat iedereen dat doet. Het is nu eenmaal de gewoonte die is vastgelegd in je hersenen.

Wil je dit soort vastgeroeste patronen in je eigen brein veranderen?

Kijk dan eens naar mijn eenmalige en beperkt beschikbare jaarprogramma Update je hersenen met Brain Balance.

De aansturing van je hersenen is namelijk te complex om met alleen dit blogartikel te veranderen ?

Daarom deel ik hieronder 8 tips die je helpen om je goede voornemens vol te houden, nadat je de instelling van je brein hebt veranderd:

1). Formuleer jouw Waarom

Goede voornemens werken alleen als ze dichtbij jezelf liggen. Meer verdienen is bijvoorbeeld een prima voornemen, maar niet zodat je dan de dure auto kunt rijden die je collega ook heeft.

Jouw goede voornemen moet gebaseerd zijn op een diep intrinsiek verlangen.

Je wilt bijvoorbeeld meer verdienen, zodat je met je dochtertje kunt verhuizen naar een betere buurt en haar betere kansen kunt geven in het leven.

Eigenlijk is het verbeteren van het leven van je kind dan het hogere doel. Meer verdienen is slechts het middel.

Zorg dat je goede voornemens altijd herleidt tot je diepste Waarom. Zo blijft het vuurtje van je motivatie ook na 1 januari branden.

2). Visualiseer je voornemens

Een goed voornemen is meer dan een zin die je op oudjaarsavond met een volle mond van de oliebollen voor je uit mompelt.

Je doel moet zo helder zijn, dat je het in je gedachten tot in de kleinste details kunt zien, voelen, horen en ruiken. Die techniek noemen we ook wel visualisatie.

Visualiseren zorgt dat jouw hersenen je voornemen na enige tijd als nieuwe realiteit accepteren. Dat maakt het aanpassingsproces makkelijker. Hoe dat precies werkt, lees je hier.

Visualisatie werkt logischerwijs het beste als je doel concreet en SMART geformuleerd is. Alleen dan kun je zowel het eindresultaat als de stappen die ertoe leiden levendig voor je zien.

3). Schrijf je goede voornemens op

Het herinneren van je goede voornemens is niet genoeg. Zelfs ze uittypen op een A4-tje of to do-lijstje geeft niet het beste resultaat.

Uitschrijven met de hand werkt veel beter, zo concluderen verschillende onderzoeken.

Wanneer je de letters van woorden met een pen met elkaar verbindt, worden je hersenen meer aangesproken dan tijdens typen (bij dat laatste selecteer je alleen letters in plaats van dat je ze zelf creëert).

Het opschrijven van je doelen helpt dan ook om ze in je brein te integreren. Niet voor niets doen lezers van mijn boek dat ook.

4). Temper je verwachtingen

Je doelen mogen uitdagend, maar moeten realistisch zijn.

Heb jij als goed voornemen om in januari 8 kilo af te vallen? Dan is het een flinke klap als de weegschaal na 14 dagen een gewichtsverlies van ‘slechts’ twee kilo laat zien. De verleiding om te stoppen met diëten is groot, want “het heeft toch geen zin”.

Temper daarom je verwachtingen en stel kleine en realistische subdoelen. De kans dat je die behaalt is groter, waardoor ook je motivatie groter blijft. Succes smaakt naar meer!

5). Wees geduldig

Besef dat het tijd kost om een nieuwe gewoonte aan te leren. Experts spreken van een gemiddelde gewenningstijd van 30 tot 60 dagen. Daarna is de gewoonte geïntegreerd in je leven en voer je hem uit zonder erbij na te denken.

In mijn Golden Growth Model neem ik het ruim: in 60 dagen (en 6 stappen) verander je jouw leven structureel.

6). Verbeter je omstandigheden

Sommige dingen in je omgeving zijn zo normaal, dat ze bijna vanzelfsprekend zijn.

Pontificaal voor de bank in je woonkamer staat bijvoorbeeld een grote televisie. Toch vraag jij je af waarom je zoveel moeite hebt om ’s avonds minder te Netflixen.

Het antwoord ligt voor de hand: je maakt het jezelf te moeilijk. Hoe meer verleidingen er in je omgeving op de loer liggen, hoe moeilijker het volhouden van je goede voornemens is.

Richt je omgeving daarom slimmer in en vervang die afstandsbediening op de bankleuning door dat ene boek dat je altijd al wilde lezen. Verwijder ook die Netflix-app van je telefoon en stem de overblijvende apps af op je goede voornemens.

7). Krijg je omgeving mee

In mijn boek zeg ik het ook: het is cruciaal dat je jouw omgeving meekrijgt in je plannen.

Met steun van je partner, vrienden en anderen, is het volhouden van je goede voornemens een stuk makkelijker.

Je kunt rekenen op bemoedigende woorden als je het zelf even niet meer ziet zitten.

En hoeft op de verjaardag van die vriendin niet meer uit te leggen waarom je dat lekkere stuk taart laat staan.

Het uitspreken van je doelen brengt bovendien een stukje extra verantwoordelijkheid met zich mee.

Je wilt na 14 dagen immers niet hoeven uitleggen waarom je jouw goede voornemens alweer hebt laten varen. Door dat beetje sociale druk geef je minder snel op.

8). Stuur tussentijds bij

De weg naar de top is niet altijd recht. Door omstandigheden loop je tussentijds bijna altijd averij op bij het volhouden van je goede voornemens.

Soms eet je een heel weekend slecht door het bijwonen van die bruiloft. Andere keren kan blijken dat je huidige strategie niet werkt.

De truc is om niet op te geven en tussentijds bij te sturen waar nodig.

De weg ernaartoe mag veranderen, zolang je goede voornemens maar blijven.

Wat zijn jouw goede voornemens?

Nu je weet hoe je jouw goede voornemens kunt volhouden, kun je ermee aan de slag. Je wilt dit jaar bijvoorbeeld:

Het grappige is: al deze goede voornemens vereisen een goede balans tussen verschillende hersengebieden.

Niet voor niets zijn ze allemaal verenigd in mijn Golden Growth Model. Met dit model leer je in 6 stappen en 60 dagen om jouw breinbalans te verbeteren en zo je leven een positieve (en blijvende!) wending te geven.

Meer weten? Volg mijn gratis masterclass of neem deel aan de Golden Growth Academy® cursus. Dit wordt het jaar dat jij je goede voornemens gaat volhouden!