Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Hoe kan ik mijn mindset veranderen? 6 tips

Leestijd 4 minuten
Blogs

Je mindset veranderen is niet makkelijk. Toch is het een basisvoorwaarde om meer uit het leven te halen en je dromen te realiseren. Dat lukt namelijk niet met een negatieve of fixed mindset, maar alleen met een positieve denkwijze en vertrouwen in jezelf.

Of het nu om afvallen, je relatie, persoonlijke ontwikkeling, carrière of geluk gaat; dit zijn 6 manieren waarop jij je mindset (en daarmee je leven) structureel kunt veranderen:

1). Zet je doelen om in gewoonten

Veel mensen leven hun leven op basis van andermans verwachtingen of de beroepskeuze die ze op jonge leeftijd hebben gemaakt. Geldt dat ook voor jou, maar mis je voldoening of geluk? Ga er dan eens goed voor zitten en vraag jezelf af wat je in dit leven écht wilt doen.

Weet je eenmaal welke carrièrewending (of een ander doel) je waarschijnlijk gelukkig maakt? Formuleer dan realistische (sub)doelen die je moet halen om je nieuwe droom te bereiken. Zijn er mensen die jouw droom al leven? Analyseer de mindset die zij etaleren en neem deze over.

Is je doel bijvoorbeeld afvallen, gedraag je dan alsof je nu al de mindset hebt van een gezond, slank en sportief persoon. Vertel jezelf dat je niets liever doet dan gezond eten en sporten en je zult merken dat het na verloop van tijd je nieuwe mindset en een gewoonte wordt.

2). Visualiseer je dromen

Wat je met de tip hierboven doet, heeft veel raakvlakken met de techniek van visualiseren. Door je hersenen namelijk bloot te stellen aan een bepaalde input, train je ze als het ware om te denken (en dus ook te handelen) in deze richting. Dit maakt dagelijkse positieve visualisaties heel effectief.

Elke ochtend en avond 5 minuten visualiseren is een van de beste oefeningen om je mindset te veranderen. Stel je tot in de kleinste details voor hoe de beste versie van jezelf jouw dromen leeft of je doelen bereikt en laat je brein wennen aan dit ‘nieuwe normaal’.

3). Mediteer voor meer wilskracht

Je brein is als een spier die je sterker kunt maken door training. Een hele effectieve vorm van hersentraining is daarom meditatie. Deze techniek draait namelijk niet alleen om mentale rust en ontspanning, maar ook om het elimineren van negatieve gedachten en het verbeteren van je focus.

Door je te leren focussen op positieve zaken en het bereiken van je doelen, krijgen belemmerende overtuigingen minder de kans om aan je te knagen. Zo houd je meer energie en wilskracht over om je nieuwe mindset in de praktijk te brengen.

4). Streef naar voldoening in plaats van geluk

Wil je graag meer geluk ervaren in je leven? Volgens psychologen en filosofen is gelukkig zijn niet het gevolg van het hebben van de dingen die je wilt, maar van de doelen die je hebt bereikt en de obstakels die je in je leven succesvol hebt overwonnen. Dit vraagt om een hele andere mindset.

Geluk vind je namelijk niet zonder incidentele pijn, tegenslagen en hard werken. Een beter doel dan gelukkig zijn, is daarom om elke dag te streven naar voldoening. Heb je aan het einde van elke dag een voldaan gevoel en haal je het maximale uit je leven? Dan ben je zeer waarschijnlijk ook gelukkig!

5). Investeer in je persoonlijke groei

Tegen persoonlijke groei voel je vaak innerlijke weerstand. Dat komt omdat je brein geëvolueerd is om te overleven en daarom liever in de veilige comfortzone blijft. Dit is het negatieve stemmetje in je hoofd dat allerlei bezwaren opwerpt als je denkt aan het najagen van je dromen.

Een belangrijke stap in het veranderen van je mindset, is daarom het omarmen van spannende veranderingen in je leven. Investeer in je persoonlijke ontwikkeling en schroom niet om je vaardigheden en passies uit te breiden. Dit zijn allemaal stappen richting je gedroomde leven.

6). Wees dankbaar

Waarschijnlijk wil jij je mindset veranderen omdat je merkt dat je met je huidige (fixed) mindset niet verder komt. Je wilt misschien meer zakelijk succes, geluk, vrije tijd, zelfvertrouwen, gezondheid of een betere relatie.

Dit zijn allemaal prachtige doelen (die je ook zeker moet najagen), maar soms is het beste wat je kunt doen dankbaar zijn voor datgene wat je al hebt. Je mindset veranderen naar een dagelijkse staat van dankbaarheid is namelijk een van de meest levensveranderende dingen die je kunt doen.

Schrijf elke avond voordat je gaat slapen bijvoorbeeld 3 dingen op (klein of groot), waarvoor je die dag dankbaar kunt zijn. Doe dit een aantal weken of maanden achter elkaar en merk hoe je jezelf gelukkiger voelt en ook je mindset ineens een stuk positiever is!

Wil jij meer weten? In mijn online cursus  leer je meer over je mindset.