Een burn-out is iets dat je ten koste van alles wilt voorkomen. Toch hebben jaarlijks meer dan een miljoen Nederlanders last van de symptomen van deze oprukkende aandoening. Over de oorzaken wordt vaak geschreven, maar hoe kun je dit vertalen naar oplossingen voor preventie of herstel? In dit artikel leg ik uit wat je kunt doen bij een burn-out en geef ik 5 tips die je dagelijks kunt inzetten.
De oorzaken van jouw burn-out
Voordat je aan de slag gaat met de praktische tips hieronder, is het belangrijk dat je eerst begrijpt hoe een burn-out ontstaat. Een burn-out is het gevolg van langdurige stress en emotionele overspannenheid, waardoor de hersenen uit balans raken en letterlijk veranderen. Zo vergroot de amygdala, verdunt de prefrontale cortex en verkleinen de basale ganglia.
Net als veel andere moderne aandoeningen kun je een burn-out dan ook interpreteren als een ziekte van het brein. De factoren die in de hersenen een disbalans veroorzaken, moeten worden weggenomen om de symptomen van de burn-out te laten verdwijnen. Vaak betekent dit een fundamentele verandering van de levensstijl die de problemen in de eerste plaats heeft veroorzaakt.
Wat je kunt doen bij een burn-out: 5 tips
In een eerder artikel heb ik al beschreven in welke fasen het herstel van een burn-out doorgaans verloopt. Hieronder geef ik 5 praktische tips om het herstelproces te versnellen of een dreigende burn-out bij de eerste signalen in de kiem te smoren:
1). Accepteer de situatie
Zolang je niet tegenover jezelf toegeeft dat je een burn-out hebt, is de kans groot dat deze maar blijft voortduren. De eerste stap in een succesvol herstel is daarom altijd acceptatie. Erken wanneer je een burn-out hebt; dit is zowel belangrijk voor jezelf als voor je omgeving. Pas dan kun je je persoonlijke hersteltraject beginnen en heb je weer perspectief dat de situatie beter wordt.
2). Observeer de oorzaken
Rust en afstand zijn nodig om de oorzaken van structurele problemen in je leven objectief in kaart te brengen. Luister daarom aandachtig naar de signalen die je brein en lichaam je proberen te geven. Ga bijvoorbeeld mediteren en analyseer je eigen negatieve gedachtenpatronen en fysieke ongemakken. Zit er ergens een disbalans die je in de afgelopen periode stelselmatig hebt genegeerd?
3). Leef gestructureerd
Hoewel het contra-intuïtief kan aanvoelen, is het bij een burn-out belangrijk om gestructureerd te leven. Dit betekent niet dat je geen ontspanning kunt opzoeken of leuke dingen mag doen. Integendeel zelfs! Wel is het aan te raden om op vaste tijden te gaan eten en te slapen. Vermijd daarnaast perfectionisme bij de dingen die je doet en doe niet meerdere dingen tegelijk.
4). Lummel en lach
Een veelvoorkomend probleem bij burn-out is stress door piekeren over het verleden of angstgedachten over de toekomst. Probeer dit te veranderen door veel meer in het nu te leven. Geniet van vandaag en neem tijd om te wandelen, sporten, lezen en je hobby uit te oefenen. Onderhoud ook je sociale contacten om te voorkomen dat de burn-out overgaat in een depressie.
5). Zoek je zingeving
Dit is misschien wel de belangrijkste tip die ik je kan geven. Zonder zingeving ga je stuurloos door het leven en valt alles je zwaarder. Vraag jezelf daarom af wat jouw zingeving is en ontdek waarvan je energie in plaats van een burn-out krijgt. Wie ben jij, wanneer voel jij je op je gelukkigst en welke bijdrage wil je aan de wereld leveren? En in hoeverre heb je dat de afgelopen tijd gedaan?
Meer leren over het voorkomen van een burn-out?
Zoals je leest kun je bij een burn-out verschillende dingen doen, maar nog beter dan van een burn-out te herstellen is natuurlijk om deze te voorkomen. Speciaal om jou bij dit laatste te helpen heb ik mijn Burn-out Training ontwikkeld. In deze online training ga je aan de slag met inspirerende video’s, opdrachten en tools om meer over jezelf en je eigen brein te leren. Zoek jij een meer interactieve training? Check dan mijn Brain Balance Boost over dit onderwerp.