Een burn-out behoort tot de snelst opkomende mentale aandoeningen in de westerse wereld. Minimaal 20% van de Nederlandse beroepsbevolking vertoont burn-out symptomen zoals vergeetachtigheid, chronische vermoeidheid, angstklachten en slapeloosheid. Experts spreken dan ook van een ware epidemie, waarvan het einde helaas nog niet in zicht is.
Net als veel andere breingerelateerde klachten vindt een burn-out zijn oorsprong in de hersenen. Een brein in disbalans blijkt namelijk bovengemiddeld vatbaar voor deze aandoening. Maar wat kun je nu eigenlijk zelf doen om een burn-out te voorkomen en hoe lang duurt het herstel als je eenmaal een burn-out hebt? Lees hieronder alles over de duur, het verloop en de genezing van een burn-out.
Hoe lang duurt een burn-out gemiddeld?
Een burn-out is het gevolg van een opeenstapeling van stress die bij elke persoon op een andere manier verloopt. Soms gaat het om sluimerende chronische stress die pas na 5 jaar in een burn-out resulteert, terwijl het bij anderen de onvermijdelijke uitkomst is van een periode van enkele maanden hevige en acute stress.
Wanneer een fase van stress of overspannenheid eenmaal is uitgemond in een burn-out, duurt het minimaal 11 weken om hiervan te herstellen. Voor de meeste mensen duurt het herstel van een burn-out zelfs één jaar tot meerdere jaren. Een actieve aanpak kan helpen om deze tijd zoveel mogelijk te verkorten en veelvoorkomende symptomen te verlichten.
Wat is het verloop van een burn-out?
Het verloop van een burn-out vindt doorgaans plaats in 3 verschillende fasen:
Fase 1: Acceptatie en rust
Het herstel van een burn-out begint met acceptatie van het feit dat je klachten veroorzaakt worden door meer dan alleen tijdelijke moeheid of overspannenheid. Een burn-out is het gevolg van het chronisch overschrijden van je eigen grenzen en is een serieuze aandoening met een grote impact op je leven. Accepteer daarom dat je ziek bent en veel rust nodig hebt om te werken aan je herstel.
Fase 2: Oorzaken en oplossingen
Herstellen van een burn-out doe je niet door de hele dag in bed of op de bank te hangen. Wat het beste werkt is een actieve aanpak van het probleem, waarbij je op zoek gaat naar oorzaken en oplossingen voor je chronische stress en overspannenheid. Durf hier eerlijk naar te kijken en breng in kaart wat je in je leven zult moeten veranderen om een burn-out in de toekomst te voorkomen.
Fase 3: Levensstijlverandering
In de laatste fase van je herstel ga je aan de hand van je nieuwe inzichten aan de slag om voorgenomen veranderingen ook daadwerkelijk in je leven te implementeren. Denk hierbij aan levensstijlveranderingen zoals gezonder eten, meer beweging, minder stress, meer ontspanning, een betere mindset, een betere slaap en meer kennis van je eigen brein en de behoeften die het heeft.
3 tips om sneller te herstellen van een burn-out
Wil jij zo snel mogelijk herstellen van een burn-out of deze liever nog helemaal voorkomen? Pas dan de volgende 3 tips toe:
1). Voorkom gepieker en negatieve gedachten
Wie met een burn-out thuis belandt, verzandt al snel in gepieker en negatieve gedachten. Het is belangrijk om deze gedachten los te laten of om te buigen, maar dat kan in de eerste fase van je herstel soms best lastig zijn. Met journalen is er een hele effectieve manier om vervelende gedachten van je af te schrijven en meer ruimte en rust te creëren in je hoofd. Check mijn eigen journal hier.
2). Creëer nieuwe en gezondere gewoonten
Oude patronen in je levensstijl die geleid hebben tot een burn-out, wil je vervangen door nieuwe en gezondere gewoonten. Denk hierbij onder meer aan een Brain Food-eetpatroon, betere nachtrust, meer beweging en dagelijkse meditatie. Het aanleren van dit soort nieuwe gewoonten is een belangrijk onderdeel van de persoonlijke ontwikkeling die nodig is om sneller te herstellen.
3). Leer je eigen brein beter kennen
Een snel en succesvol herstel van een burn-out staat of valt met de hoeveelheid kennis van je eigen brein. Pas als je weet waarom je brein werkt zoals het werkt en wat het nodig heeft om te ontspannen, kun je je eigen herstelproces een kickstart geven. Meer kennis van je eigen brein doe je bijvoorbeeld op in mijn Online Burn-out Training of de Burn-out Brain Balance Boost