Charlotte Labee

Hoe kan ik de concentratie van mijn kind verbeteren?

In de moderne maatschappij wordt veel van het kinderbrein gevraagd. Hoge eisen op school en een overdaad aan prikkels in de omgeving maken het niet altijd makkelijk voor een kind om zich te concentreren.

Als je eenmaal weet hoe het kinderbrein werkt en leert, zijn er echter verschillende strategieën die kunnen werken om de concentratie van een kind te verbeteren. Aan het einde van dit artikel geef ik hiervoor 7 tips aan de hand van de 7 Brain Balance-pijlers.

Hoe werkt het kinderbrein?

De cognitieve ontwikkeling van het kind verloopt in een sensomotorische, preoperationele, concreet operationele en formeel operationele fase. Hierdoor zijn hersengebieden betrokken bij onder meer het geheugen, logisch redeneren en ruimtelijk en abstract denken tegen het einde van de basisschool al voor een aardig deel ontwikkeld.

De prefrontale cortex – verantwoordelijk voor het plannen, organiseren en uitvoeren van taken – is dat echter nog lang niet. Dit hersendeel is pas op 27-jarige leeftijd helemaal ontwikkeld, wat een belemmering kan vormen voor het vermogen van een kind om zich te concentreren en taken af te maken.

Ook het limbische systeem – betrokken bij emoties, angst, motivatie en beloning – is belangrijk voor de concentratie van een kind. In de pubertijd ontwikkelt het limbisch systeem zich sneller dan de prefrontale cortex. Hierdoor geven kinderen op deze leeftijd vaak de voorkeur aan impulsief gedrag boven rationele vaardigheden zoals concentreren.

Hoe leren kinderen?

Door nog niet volledig ontwikkelde hersengebieden zoals de prefrontale cortex leren kinderen anders dan volwassenen. Een van de belangrijkste manieren waarop kinderen leren is door middel van spel. Spelen stimuleert de creativiteit, verbeelding en nieuwsgierigheid en kan hierdoor helpen om de concentratie te verbeteren.

Ook leren kinderen door herhaalde interactie met hun omgeving (ervaringen). Het luisteren naar een docent is voor veel kinderen dan ook niet de meest effectieve manier om te leren. Voor een betere concentratie gaan ze zelf aan de slag met de lesstof en herhalen ze dit meerdere keren – pas dan wordt de informatie opgeslagen in het langetermijngeheugen.

7 tips om de concentratie van een kind te verbeteren:

1.     Breinkennis verbeteren

Hoe meer kennis kinderen hebben van hun eigen brein, hoe makkelijker ze strategieën kunnen ontwikkelen om zich te concentreren en op alle vlakken in het leven te ontplooien. Dit is de reden dat ik een Scholencampagne ben gestart.

2.     Brain Food

Zonder gezonde voeding kan het kinderbrein (en ook het volwassen brein) zich niet goed concentreren. Brain Foods zijn optimaal om het kinderbrein te geven wat het nodig heeft voor concentratie.

3.     Beweging

Regelmatige lichaamsbeweging maakt endorfinen vrij die kunnen helpen om het stressniveau van een kind te verlagen en de concentratie te verbeteren. Ontspannende activiteiten zoals dansen en buitenspelen hebben snel een positief effect.

4.     Stress management

Stress heeft een negatief effect op de concentratie van een kind. Technieken zoals ademhalingsoefeningen, meditatie en mindfulness kunnen helpen om stress te verminderen en zo de concentratie te verbeteren. Download hier 5 gratis kindermeditaties!

5.     Ontspanning

Een gebrek aan ontspanning kan zorgen voor overprikkeling van het brein en leiden tot concentratieproblemen, angstgedachten en vermoeidheid. Regelmatige pauzes of ‘lummeltijd’ zijn belangrijk, zodat het kind zich daarna beter kan concentreren.

6.     Slaap

Een kind heeft dagelijks meer slaap nodig dan een volwassene, maar toch worstelt 1 op de 3 Nederlandse kinderen met slaapproblemen. Zorg dat het kind elke avond ontspannen in slaap kan vallen om de kans op concentratieproblemen te verminderen.

7.     Omgeving

Omgevingsfactoren hebben een grote invloed op het concentratievermogen van een kind. Prikkels en achtergrondgeluiden verstoren de concentratie, waardoor het kind minder goed kan leren en informatie slechter opslaat. Zorg waar mogelijk dus voor een rustige omgeving.

Meer tips over het kinderbrein?

Met het Brain Balance Kids Journal (leeftijd 4 tot 12 jaar) leren kinderen al op jonge leeftijd positieve gewoontes aan die hun welzijn, balans, geluk en concentratie verbeteren. Is je kind iets ouder? Dan is het Brain Balance Teenage Journal een fantastisch cadeau waar je kind (en zijn of haar brein) een leven lang profijt van kan hebben!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het
e-book 'Overprikkeld brein' cadeau!

Ontvang wekelijks handige tips en technieken om je denkvermogen te verbeteren
en een gezonde mentale balans te behouden!

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.