Steeds meer mensen kampen met de symptomen van een brein in disbalans. Het aantal breingerelateerde ziekten zoals stress, overgewicht, burn-out, depressie en dementie neemt in schrikbarend tempo toe. Ook steeds meer kinderen ervaren soortgelijke klachten. Een belangrijke oorzaak daarvan is levensstijl. Denk aan teveel stress, stilzitten, schermtijd en junk food. En aan te weinig slaap, ontspanning, beweging en gezonde voeding.
Al deze oorzaken beginnen met een gebrek aan kennis over het brein en de dingen die het nodig heeft. Dit leren we onze kinderen niet op school en ook niet tijdens de opvoeding. En eigenlijk is dat heel gek. Onze hersenen sturen nagenoeg alles wat we doen aan en zijn verreweg de belangrijkste tool in ons lichaam. Ik geloof sterk dat dit moet veranderen. Want van kennis over de eigen hersenen, hebben kinderen een leven lang profijt. Ook heeft balans in ons brein veel meer invloed op zaken als geluk, intelligentie en stressbestendigheid dan veel klassieke schoolse vaardigheden.
Alleen door de laatste breinkennis met elkaar te delen en toe te passen, kunnen we het tij keren en breinproblemen op latere leeftijd voorkomen in plaats van genezen. Het meest effectief is dat in de kinderjaren, als de hersenen zich nog volop aan het ontwikkelen zijn. Kinderen staan bekend om hun enorme leervermogen. Zeker jonge kinderen zijn in vergelijking met volwassenen over het algemeen een ster in nieuwe dingen leren en onthouden.
Dit brengt ouders en scholen, die samen een grote invloed hebben op de vorming van kinderen, in een unieke positie om nóg meer verschil te maken in talloze kinderlevens. Juist school is immers de plek bij uitstek waar kinderen leren en zich ontwikkelen. Hier hebben ze een gezond brein hard voor nodig.
Hoe optimaler de hersenen in balans zijn, hoe beter de kinderen zich op alle vlakken in het leven kunnen ontplooien en hoe gelukkiger ze worden.
Ik heb twee posters ontwikkeld om meer bewustwording over het brein te creëren bij kinderen. Onder andere door het geven van concrete breintips en het aanreiken van praktisch toepasbare kennis kun je hier zelf mee aan de slag!