Charlotte Labee

14 t/m 18 juni Brain Energy Retreat

Brain Balance
op school

Een betere breinbalans bij kinderen!

Doe je met ons mee?

Op school leren kinderen schoolse vaardigheden. Denk aan rekenen, lezen en schrijven. Maar over datgene wat de allergrootste invloed heeft op hun leven – het brein – leren ze niets. Ik geloof sterk dat dit moet veranderen. Want van kennis over de eigen hersenen, hebben kinderen een leven lang profijt.

Samen met neurowetenschapper Marcia Goddard ben ik daarom een initiatief gestart om meer bewustwording over het brein te creëren bij kinderen. Onder andere door het geven van concrete breintips en het aanreiken van praktisch toepasbare kennis. Het is onze droom dat breinkennis op scholen ooit een vast onderdeel wordt van het lesprogramma. Wij denken dat dit niet alleen nodig, maar ook realistisch is. 

We trappen nu deel 2 van de scholencampagne af met het thema Brain Food. Hiervoor is ook een nieuwe poster ontwikkeld. Gezonde voeding voor je hersenen, oftewel Brain Food, is enorm belangrijk. 20% van de energie uit voeding gaat al naar de hersenen. Krijg je de juiste voedingsstoffen binnen, dan kun je optimaal functioneren. Bij een tekort aan voedingsstoffen is dat niet zo. Dan gaat bijvoorbeeld je geheugen achteruit, net als je aandacht en capaciteit om geluk te kunnen ervaren.

 

Voeding en het kinderbrein

Kinderen staan bekend om hun enorme leervermogen. Zeker jonge kinderen zijn in vergelijking met volwassenen over het algemeen een ster in nieuwe dingen leren en onthouden. Kinderen hebben hier dan echter wel de juiste voedingsstoffen voor nodig. Het goed zorgen voor je hersenen, door onder andere het eten van de juiste voeding, kan namelijk zelfs je IQ verhogen.

 

Het aanleren van de juiste gewoonten is dus belangrijk op jonge leeftijd. De huidige maatschappij is er helaas zo op ingesteld dat belonen met snoep, koek en chips normaal is. In een restaurant bestaat het kindermenu vaak uit friet met een kroket of pizza. Als we onze kinderen al van jongs af aan op school leren dat je hier ziek van kan worden, scheelt dat op latere leeftijd vele welvaartsziekten.
Brain Balance op scholen
Hoe leren kinderen?

Meer Brain Balance op scholen

Sta jij helemaal achter onze boodschap? Help dan om deze te verspreiden! Dit kun je doen door de Brain Balance-brief die ik speciaal voor dit doeleinde heb opgesteld, te ondertekenen en te delen. Zo draag je samen met vele andere ouders, leraren en vooraanstaande breinexperts bij aan meer breinkennis en een positieve hersenprogrammatie bij kinderen.

Ben jij een ouder of leerkracht en wil je in je gezin of klas graag concreet met breinkennis aan de slag? Mail, print, deel of hang in jouw school dan de nieuwe gratis Brain Balance-poster op. Deze poster staat vol met nuttige tips en belangrijke inzichten over de werking van het brein. Laat hieronder je mailadres achter en ontvang De Brain Balance-brief en de Brain Balance-poster als download.

Waarom is Brain Balance op school zo belangrijk?

Steeds meer mensen kampen met de symptomen van een brein in disbalans. Het aantal breingerelateerde ziekten zoals stress, overgewicht, burn-out, depressie en dementie neemt in schrikbarend tempo toe. Ook steeds meer kinderen ervaren soortgelijke klachten. Een belangrijke oorzaak daarvan is levensstijl. Denk aan teveel stress, stilzitten, schermtijd en junk food. En aan te weinig slaap, ontspanning, beweging en gezonde voeding.

Al deze oorzaken beginnen met een gebrek aan kennis over het brein en de dingen die het nodig heeft. Dit leren we onze kinderen niet op school en ook niet tijdens de opvoeding. En eigenlijk is dat heel gek. Onze hersenen sturen nagenoeg alles wat we doen aan en zijn verreweg de belangrijkste tool in ons lichaam. Ook heeft de balans in ons brein veel meer invloed op zaken als geluk, intelligentie en stressbestendigheid dan veel klassieke schoolse vaardigheden.

Dus waarom is kennis van het brein op school eigenlijk geen vast onderdeel van het lesprogramma?

Waarom voorkomen beter is dan genezen

Aan de hoeveelheid kennis ligt het niet. We leven in een tijd waarin de neurowetenschap nog nooit zoveel wist over het brein. Tegelijkertijd worden de hersenen van kinderen meer belast dan ooit tevoren.

Alleen door de laatste breinkennis met elkaar te delen en toe te passen, kunnen we het tij keren en breinproblemen op latere leeftijd voorkomen in plaats van genezen. Het meest effectief is dat in de kinderjaren, als de hersenen zich nog volop aan het ontwikkelen zijn.

Dit brengt ouders en scholen, die samen een grote invloed hebben op de vorming van kinderen, in een unieke positie om nóg meer verschil te maken in talloze kinderlevens. Juist school is immers de plek bij uitstek waar kinderen leren en zich ontwikkelen. Hier hebben ze een gezond brein hard voor nodig.

Hoe optimaler de hersenen in balans zijn, hoe beter de kinderen zich op alle vlakken in het leven kunnen ontplooien en hoe gelukkiger ze worden.

Programmatie in het kinderbrein

Er zijn nog meer redenen om al op jonge leeftijd te investeren in kennis van het brein. Alles wat we in het leven als eerste leren, nemen we namelijk voor waarheid aan. Vooral in de eerste 8 jaar zuigen we als kind informatie op als een spons. Hiermee bouwen we aan ons paradigma ofwel onze breinwaarheid.

Dit paradigma is een fundamentele set van overtuigingen en waardelabels, die bepaalt hoe we de wereld zien en benaderen. Vaak blijven we deze persoonlijke waarheid de rest van ons leven trouw, want ons brein brengt uit energiebesparend oogpunt liever geen veranderingen aan in het paradigma.

Ouders en leerkrachten hebben veel invloed op de vorming van deze hersenprogrammatie, omdat ze verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de input in het kinderbrein. Hierdoor kunnen ze kinderen met de juiste informatie over het brein een stevig fundament voor de rest van het leven bieden.

Wist je dat je hersenen al jouw gedrag aansturen?

Je hersenen zijn je meest krachtige orgaan en bestaan uit verschillende onderdelen die allemaal een eigen belangrijke taak hebben. Zo zijn onze prefontale cortex, hippocampus, limbisch systeem, amygdala en cerebellum onder andere erg belangrijk in ons dagelijks leven.

Die woorden klinken nu misschien lastig, maar in de Brain Balance poster staat alles in toegankelijke taal uitgelegd!

Zo leer je middels de poster ook wat je hersenen nodig hebben qua voeding bijvoorbeeld. Wist je dat 20% van wat je eet op een dag naar je hersenen gaat? Veel hè! Daar om is het ook zo belangrijk gezond te eten. 

Nog meer leren?

Download de Brain Balance poster hier.

Brain Food

Je brein heeft 45 verschillende voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Gezonde voeding staat centraal in een gezonde levensstijl en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.

Door bewust met Brain Food aan de slag te gaan eet en drink je niet alleen wat je lichaam nodig heeft, maar ook wat je hersenen nodig hebben. Je hersenen sturen bovendien alle processen aan, dus daar moet je goed voor zorgen!

Een van de meest schadelijke stoffen voor je brein is suiker. 25 gram suiker is al schadelijk voor de hersenen en de gemiddelde Nederlander eet maar liefst 110 gram suiker per dag. 

Benieuwd naar meer Brain Food tips en tricks? Download dan hier je poster.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' cadeau!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!