Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

5 Brain Foods om je geheugen te boosten!

Leestijd 3 minuten
BlogsInspiratie

Ons brein is letterlijk de supercomputer van ons lichaam die álle (ja, echt alle) processen aanstuurt. Terwijl ons brein uit slechts 2% van ons lichaamsgewicht bestaat, gebruikt het brein maar liefst 20% van alle beschikbare energie. Om een goed geheugen te behouden is het daarom van belang ons brein te voeden met de juiste voedingsstoffen. In dit artikel geef ik je vijf Brain Food tips om je geheugen te boosten!

Waarom Brain Food?

Ons brein werkt heel hard en heeft daarom ook veel voedingsstoffen nodig. Jarenlang hebben we gekeken naar ons lichaam en de behoefte aan voedingsstoffen, maar de laatste tijd wordt er steeds meer bekend over het effect van voeding op ons brein. Zo heeft ons brein veel eiwitten en gezonde vetten nodig om ons lichaam aan te sturen.

Om de processen in ons brein optimaal te laten verlopen en veroudering tegen te gaan kijken we dus naar de voedingsbehoeften van ons brein; Brain Food. In de basis hebben we het dan over veel groenten, eiwitten en gezonde vetten. Suiker, alcohol, lactose, gluten en ongezonde vetten vermijden we liever, daar wordt ons brein namelijk niet zo blij van. Ben jij al fanatiek bezig met Brain Food? Of sta je aan het begin van je zoektocht? Onderstaand heb ik 5 Brain Foods op een rijtje gezet die je geheugen een boost geven!

Omega-3 rijke voeding

Ik trap af met misschien wel de belangrijkst geheugenbooster van allemaal! Voor de groei & ontwikkeling van ons brein is Omega 3 onmisbaar. Zeker in de eerste levensjaren is het extra belangrijk om voldoende Omega 3 binnen te krijgen zodat het brein optimaal kan groeien en ontwikkelen. De verhouding tussen Omega 3, 6 en 9 is hierin vooral belangrijk. In het dagelijks westerse voedingspatroon wordt er over het algemeen veel meer omega 6 t.o.v. omega 3 geconsumeerd. Dit kan verklaren waarom zoveel mensen met laaggradige ontstekingen te maken hebben. Omega-3-vetzuren vinden we onder andere in lijnzaadolie, zalm, haring, forel, sardines, mosselen, walnoten, groene bladgroenten. Voor vegetariërs en veganisten is het vaak nog lastiger om voldoende Omega 3 binnen te krijgen. Je kunt dan overwegen om te kiezen voor de veganistische Omega 3 algenolie.

Bloemkool en broccoli

Zowel bloemkool als broccoli staat bekend om de hoge hoeveelheid choline die ze bevatten. Choline is een vorm van vitamine B. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van ons brein. Zelf hou ik ervan om groenten zoals bloemkool en broccoli door mijn smoothie te gooien. In mijn Brain Food Smoothie boek vind je talloze recepten!

Blauwe bessen

Blauwe bessen; ze zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond! Allereerst is de bosbes een enorm sterke antioxidant, maar ze houden ook nog eens sterk verband met de geheugenfunctie. Eet de blauwe bessen het liefst wel alleen in het seizoen, omdat er dan meer vitaminen inzitten.

Kokosolie

Zelf gebruik ik kokosolie vrijwel altijd om in te bakken. Daarnaast kan kokosolie voor oil pulling – het reinigen van je mond met een biologische olie – kokosolie heel erg fijn zijn! Kokosolie bevat MCT, dit is een goede bron voor ketonlichamen. Die spelen weer een rol bij het herstellen van neuronen en zenuwfuncties in het brein.

Kurkuma

Last but not least; kurkuma! Als je mij al langer volgt heb je vast al eens van kurkuma – geelwortel – gehoord. Het is een sterke antioxidant die veel vitaminen en mineralen bevat, een echt cadeautje voor je gezondheid dus. Een heerlijk drankje met kurkuma is de golden milk, klik hier voor het recept!