Test of jouw gezondheid extra aandacht nodig heeft

Wat doet puzzelen voor je brein?

Leestijd 3 minuten
Blogs

Ben je in de huidige quarantainetijd op zoek naar een leuk tijdverdrijf? Trek dan eens een uitdagende leg- of kruiswoordpuzzel uit de kast! Puzzelen is namelijk niet alleen een hele mindful en (in gezinsverband) sociale activiteit, maar is ook nog eens erg goed voor je hersenen. Dit zijn 9 positieve effecten die puzzelen heeft op je brein:

  • Puzzelen stimuleert neuroplasticiteit
  • Puzzelen verbetert je geheugen
  • Puzzelen stimuleert je visueel-ruimtelijke intelligentie
  • Puzzelen verlaagt je stressniveau
  • Puzzelen verbetert je gemoedstoestand
  • Puzzelen stimuleert je probleemoplossend vermogen
  • Puzzelen verbetert je IQ
  • Puzzelen stimuleert beide hersenhelften
  • Puzzelen houdt je brein jonger

1). Puzzelen stimuleert neuroplasticiteit

Voor de meeste dingen die je dagelijks doet, gebruik je bestaande verbindingen in het brein. Een moeilijke puzzel kan je hersenen echter op een nieuwe manier uitdagen en zo de aanmaak van nieuwe hersenverbindingen stimuleren. Je puzzelt je brein dus letterlijk flexibeler en slimmer! Dit aanpassingsvermogen van de hersenen noemen we ook wel neuroplasticiteit.

2). Puzzelen verbetert je geheugen

Puzzelen stimuleert niet alleen de aanmaak van nieuwe hersenverbindingen, maar versterkt ook bestaande verbindingen. Tijdens het puzzelen onthoud je vormen, afbeeldingen en de manier waarop deze op elkaar aansluiten. Dit is een uitstekende manier om je kortetermijngeheugen te trainen en kan ervoor zorgen dat je ook op andere vlakken in je leven beter presteert.

3). Puzzelen stimuleert je visueel-ruimtelijke intelligentie

Je visueel-ruimtelijke intelligentie is het vermogen om je van de driedimensionale werkelijkheid een innerlijke voorstelling te maken. Deze vorm van intelligentie train je tijdens het puzzelen, omdat je je hierbij continu voorstelt hoe de puzzelstukjes in elkaars ruimte kunnen vallen. Dit stimuleert het hersengebied de hippocampus op een vergelijkbare manier als het navigeren in een taxi.

4). Puzzelen verlaagt je stressniveau

Stress vormt tegenwoordig een van de grootste bedreigingen voor de gezondheid van je brein. Het leggen van een puzzel werkt rustgevend en kan helpen om je stressniveau te verlagen. Puzzelen maakt een einde aan gepieker en dwingt je tot focus op één taak. Dit stimuleert een mindful staat van zijn die je normaal alleen met activiteiten zoals meditatie, dansen of yoga bereikt.

5). Puzzelen verbetert je gemoedstoestand

Elke keer dat je tijdens het puzzelen dat ene missende puzzelstukje weet te leggen, komen er in je hersenen neurotransmitters zoals dopamine vrij. Dit gelukstofje wordt aangemaakt in de nucleus accumbens, het beloningssysteem in je brein. Dopamine zorgt voor een blij, voldaan of zelfs euforisch gevoel en is hierdoor ook sterk betrokken bij motivatie.

6). Puzzelen stimuleert je probleemoplossend vermogen

Het vermogen om problemen op te lossen komt je in het leven goed van pas. Puzzelen traint je brein om dingen vanuit verschillende invalshoeken kritisch te analyseren en nieuwe of creatieve oplossingen te verzinnen. Daarnaast leert het leggen van een uitdagende puzzel je om geduldig te zijn en niet op te geven bij fouten. Dit helpt weer bij het trainen van een positieve mindset.

7). Puzzelen verbetert je IQ

De leerprestaties van kinderen hangen (net als de maatschappelijke prestaties van volwassenen) niet zelden samen met hun IQ. Het is daarom interessant om te weten dat puzzelen je IQ kan verhogen. Zo kan een kruiswoordpuzzel je vocabulaire uitbreiden en een legpuzzel je ruimtelijk inzicht stimuleren. 25 minuten puzzelen per dag is al voldoende om je IQ met 4 punten te verbeteren.

8). Puzzelen stimuleert beide hersenhelften

Bijzonder aan het leggen van een puzzel is dat het beide hersenhelften activeert. Zo is de linkerhersenhelft betrokken bij analytisch vermogen en logisch denken, terwijl de rechterhersenhelft verantwoordelijk is voor creativiteit en verbeeldingskracht. Puzzelen doet een beroep op al deze vaardigheden en traint daarmee je hele brein.

9). Puzzelen houdt je brein jonger

‘Use it or loose it’ is een bekend Engels gezegde dat zeker van toepassing is op de hersenen. Hersenverbindingen die je niet gebruikt, worden namelijk weggesnoeid door het brein. Dit heeft een snellere cognitieve achteruitgang tot gevolg. Het spelen van woord-, cijfer- en legpuzzels zorgt dat je hersenverbindingen behouden blijven en houdt je brein hiermee letterlijk jonger!

 

 

 


© 2022 Brain Balance. Alle rechten voorbehouden