Als je iemand die jouw droomleven leeft vraagt naar het geheim van zijn/haar succes is het antwoord vaak hetzelfde: een positieve zin. Gelukkig is een positieve mindset niet iets waarmee je geboren wordt, dit betekent dat iedereen het zichzelf aan kan leren. Leer met de tips in dit artikel hoe je een positieve mindset ontwikkelt en daarmee grip krijgt op je doelen en dromen.
Waarom is een positieve mindset belangrijk?
De betekenis van het begrip mindset heb ik al vaker toegelicht, maar kort gezegd komt het hierop neer: de manier waarop je naar jezelf, anderen en de wereld kijkt. De wereld is eindeloos complex en elke gebeurtenis heeft zowel positieve als negatieve kanten. Waar je vervolgens de nadruk op legt, kun je helemaal zelf bepalen.
Ik raad je echter aan om de focus op het positieve te leggen. Niet eens zozeer omdat dit vanuit een moreel perspectief beter of slechter is (ook dat mag je zelf bepalen), maar simpelweg omdat het je in het leven vaak betere resultaten oplevert.
Een positieve mindset staat namelijk gelijk aan een growth mindset. Dit is een manier van denken waarbij je denkt in mogelijkheden, leert van je fouten, investeert in jezelf en uitgaat van je vermogen om je eigen droomleven te creëren.
Dit staat haaks op een negatieve of fixed mindset waarbij je denkt in beperkingen, stopt voordat je een fout kunt maken, het zonde vindt om te investeren in jezelf en gelooft dat het leven je overkomt en vooral een kwestie is pech of geluk.
Hoe ontwikkel je een positieve mindset?
Een positieve mindset is zeker geen keiharde garantie voor succes. Je moet immers niet alleen positief denken, maar ook handelen naar deze inzichten. Eén ding is echter wel duidelijk: een fixed mindset maakt het realiseren van je dromen een heel stuk lastiger.
Hoe kun je nu zo’n positieve mindset ontwikkelen? Simpel: dat is een kwestie van het trainen van je hersenen. De data in je neurale netwerken (voor een groot deel hierin opgeslagen in de eerste 8 jaar van je leven) bepaalt namelijk je overtuigingen en wereldbeeld.
Gelukkig zijn je hersenen neuroplastisch en kun je de opgeslagen data je leven lang verwijderen en vervangen door nieuwe, betere informatie. Dat kost logischerwijs tijd en energie en daarom kun je flink wat weerstand voelen om te veranderen.
Een positieve mindset trainen: 3 oefeningen
Dit is tegelijkertijd waarom zo weinig mensen erin slagen om hun mindset succesvol te veranderen. Alles begint met de bereidheid om je huidige identiteit los te laten en vastgeroeste gewoonten te doorbreken. Ben jij daar klaar voor? Dan heb ik een paar mooie oefeningen voor je!
1). Leg de focus op het positieve
Waarschijnlijk heb je er nooit eerder bij stilgestaan hoe diepgeworteld negativiteit is in de maatschappij. 90% van de krantenkoppen betreft negatief nieuws, veel mensen hebben klagen tot kunst verheven en de uitdrukking ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ vertelt in een notendop waarom veel mensen zich belemmerd voelen in het najagen van hun dromen.
Maar wat brengt al die negativiteit je nu echt? Een naar gevoel en de constante bevestiging dat je droomleven voor jou niet is weggelegd. En dat terwijl het ook anders kan. Richt je je namelijk op het positieve, dan zie je ineens kansen in plaats van belemmeringen. En ervaar je dagelijks de bevestiging dat ook jouw droomleven binnen handbereik ligt, mits je het actief najaagt.
Een goede oefening om een positieve mindset te trainen, is het dagelijks opschrijven van 3 zaken waar je dankbaar voor bent. Dit kunnen hele kleine dingen zijn, van een complimentje op het werk tot een fijne dag met je gezin. Blijf dit trouw doen en ervaar hoe je gedachten na verloop van tijd steeds zachter en positiever worden, waardoor ook het vertrouwen in jezelf groeit.
2). Stop met oordelen
We doen vaak niets liever dan oordelen over anderen. Want bij een negatief oordeel over een ander, voelen we ons tijdelijk een stukje beter over onszelf. Toch is deze constante cyclus van veroordeling funest voor een positieve mindset. Want hoe veroordelender we zelf zijn, hoe banger we ook zijn voor het oordeel van anderen. En dus blijven we liever in onze comfort zone.
Je kunt deze vicieuze cirkel zelf doorbreken door waar mogelijk te stoppen met oordelen. Net zo goed als je iets negatiefs van anderen kunt vinden, kun je ook iets positiefs aanwijzen. Door de focus op het laatste te leggen, wordt je leven een stuk lichter. Je zult merken dat je hierdoor zelf ook makkelijker uit je eigen comfort zone stapt en kritiek beter kunt relativeren.
3). Visualiseer je droomleven
De twee hierboven genoemde mindset oefeningen zijn in feite een vorm van hersentraining. Je vervangt namelijk vastgeroeste denkstructuren die je niet dienen, zodat je jezelf weer kunt ontwikkelen en in het brein ruimte voor groei ontstaat. De vraag is waar je de vrijgekomen energie vervolgens op richt. Dat proces kun je sturen met behulp van visualisatie.
Visualisatie is een krachtige techniek waarmee je wensen of gedachten omzet in beelden. Het brein kan nauwelijks onderscheid maken tussen fictie en realiteit. Ergens aan denken heeft daarom een vergelijkbaar effect als datgene daadwerkelijk doen. Dat betekent dat je een positieve mindset kunt trainen, simpelweg door je droomleven dagelijks te visualiseren.
Wil je bijvoorbeeld meer boeken lezen of gezonder eten? Visualiseer dan elke dag levendig hoe je bijvoorbeeld een gezonde smoothie maakt en vervolgens met je neus in de boeken duikt. Na verloop van tijd gaat dit aanvoelen als je nieuwe realiteit en merk je dat de weerstand een stuk minder is om deze dingen ook daadwerkelijk te doen!
Bonustip: wil je toevallig écht meer lezen en gezonder eten? Sla dan nu twee vliegen in één klap en order hier het Brain Food boek en ontvang deze als eerste.
Voor meer tips over een positieve mindset en het creëren van je droomleven verwijs ik je naar mijn eerste boek Brain Balance