Test of jouw gezondheid extra aandacht nodig heeft

Wanneer kun je weer werken na een burn-out?

Leestijd 3 minuten
BlogsinsearchInspiratie

Een burn-out overkomt meer dan 1 op de 5 werkende Nederlanders. Deze toestand van chronische overspannenheid heeft vaak langdurige lichamelijke, geestelijke en sociaal-emotionele gevolgen en kan leiden tot symptomen zoals angst, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, duizeligheid, prikkelbaarheid, spijsverteringsklachten en slapeloosheid. Maar hoe neem je nu de oorzaken achter een burn-out weg en wanneer in je herstelproces kun je weer voorzichtig beginnen te werken?

Wat gebeurt er in de hersenen bij een burn-out?

Om een antwoord te kunnen geven op bovenstaande vragen, moeten we eerst begrijpen wat er in de hersenen gebeurt bij een burn-out. Zo vergroot de amygdala (het angstcentrum in het brein) en verkleint de prefrontale cortex. Dit fenomeen zien we ook vaak bij mensen met een depressie.

Belangrijk om te noemen is dat een burn-out desondanks niet hetzelfde is als een depressie. Bij een burn-out is namelijk vooral sprake van een gebrek aan energie en veerkracht, terwijl de problemen bij een depressie verder gaan en er vaak ook een gebrek is aan perspectief en levenslust.

Daarnaast gebeuren er in het brein nog andere dingen bij een burn-out. Zo verkleinen de basale ganglia, waardoor je leer- en coördinatievermogen achteruit kunnen gaan. Ook verzwakken de verbindingen tussen neuronen, wat het lastiger maakt om stress en negatieve emoties te verwerken.

Hoe lang duurt herstel van een burn-out?

Hoe lang een burn-out duurt, is afhankelijk van meerdere factoren. Het herstelproces verloopt doorgaans in 3 fasen: het accepteren van de aandoening, het identificeren van de oorzaken en oplossingen en het aanbrengen van noodzakelijke levensstijlveranderingen. Elke fase heeft tijd nodig om te doorlopen en kenmerkt zich vaak door een terugkerend patroon van ups en downs.

In totaal kan het herstel van een burn-out al snel 12 tot 15 weken duren. In bepaalde gevallen kan de herstelperiode zelfs meerdere jaren in beslag nemen. Tijdens het herstelproces is het dan ook belangrijk om niet te snel weer aan het werk te gaan, want dit kan een terugval veroorzaken en er zo voor zorgen dat het herstel aanzienlijk langer duurt.

5 tips om weer aan het werk te gaan na een burn-out

Wil jij na een burn-out graag weer aan het werk gaan? Dan is het belangrijk om dit op de juiste manier aan te pakken, zodat je geen terugval krijgt en het ontstaan van een nieuwe burn-out op de langere termijn kunt voorkomen. Hieronder 5 tips om na een burn-out op een verstandige manier weer aan het werk te gaan:

1). Bouw geleidelijk op

Probeer na een burn-out om op werk niet gelijk weer teveel hooi op je vork te nemen. Pak werkzaamheden geleidelijk op, creëer een vast en comfortabel ritme en richt je in het begin op één taak tegelijk. Gaat dit goed? Dan kun je je werkzaamheden langzaam en voorzichtig uitbouwen.

2). Bewaak je eigen grenzen

Een burn-out krijg je alleen als je gedurende langere tijd niet luistert naar de signalen van je brein en lichaam. Bewaak je eigen grenzen daarom beter nu je weer aan de slag gaat en durf deze ook aan te geven bij je leidinggevenden en collega’s. Wees daarnaast bij jezelf alert op perfectionisme.


© 2022 Brain Balance. Alle rechten voorbehouden