Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Mindset: de betekenis van jouw breinprogrammatie

Leestijd 3 minuten
Blogs
Mindset: de betekenis van jouw breinprogrammatie

Het veranderen van je mindset is een onderwerp dat vaak terugkomt in mijn artikelen, boeken en lezingen. Toch merk ik dat het begrip mindset voor iedereen iets anders betekent. Daarom geef ik hieronder meer uitleg over de definitie van mindset en de betekenis ervan in je leven. Want zoals bij al je breinprocessen geldt: pas als je echt weet hoe iets werkt, kun je het veranderen!

Mindset: betekenis en definitie volgens Carol Dweck

De term mindset heeft de afgelopen jaren veel aan bekendheid gewonnen. Een belangrijke rol hierin speelt het gelijknamige boek Mindset van Carol Dweck. Volgens deze wereldberoemde Amerikaanse psychologe is de manier waarop je over jezelf denkt – en in het bijzonder over je eigen intelligentie en kwaliteiten – de definitie van je mindset.

Je mindset is dus niet de waarheid, maar slechts een verzameling van overtuigingen die je hebt over jezelf. De betekenis hiervan in je leven is enorm. Geloof je bijvoorbeeld dat je intelligent of juist onintelligent bent? Dan zul je naar deze breinprogrammatie handelen en eerder keuzes maken die aansluiten op deze identiteit. Zo kan er een self-fulfilling prophecy ontstaan die een positieve of juist negatieve spiraal in gang zet.

Mindset test: heb jij een fixed of growth mindset?

In haar boek maakt Carol Dweck onderscheid tussen een fixed mindset (vaste mindset) en een growth mindset (groeimindset). Mensen met een fixed mindset gaan ervan uit dat kwaliteiten aangeboren en onveranderlijk zijn. Mensen met een growth mindset daarentegen geloven dat ze zichzelf door hard te werken altijd kunnen verbeteren.

Meer over het verschil tussen een fixed en growth mindset lees je hier. Duidelijk is in elk geval dat een growth mindset vaak tot meer succes en geluk leidt. Een fixed mindset zorgt er namelijk voor dat je denkt in belemmeringen en sneller opgeeft. Een growth mindset helpt je om te genieten van uitdagingen en obstakels te overwinnen. Hierdoor realiseer je sneller je doelen en dromen.

Vraag jij je af of je een growth mindset of een fixed mindset hebt? Test dan of je jezelf herkent in een van de volgende uitspraken:

  • Ik stap niet graag buiten mijn comfortzone
  • Ik heb veel moeite met kritiek
  • Ik schaam me als iets niet lukt
  • Ik sta niet vaak open voor nieuwe dingen
  • Ik heb er gelukkig niet veel moeite voor gedaan

Hadden deze uitspraken uit jouw mond kunnen komen? Dan is de kans groot dat je een fixed mindset hebt. Met een growth mindset zou je namelijk de tegenovergestelde dingen zeggen.

Mindset en jouw hersenprogrammatie

Je huidige mindset is het gevolg van je hersenprogrammatie. Van kinds af aan nemen we overtuigingen over van de mensen die dicht bij ons staan. Vaak zijn dat ouders, leraren en andere opvoeders. Ons brein zuigt deze informatie met name in de eerste 8 levensjaren op als een spons en ziet het als de enige echte waarheid.

De kans is dan ook groot dat je veel van je huidige overtuigingen hebt aangeleerd in je kindertijd. Heb je als kind bijvoorbeeld meer complimentjes gekregen over je intelligentie dan over de mate waarin je ergens je best voor deed?

Dan leidt dit op latere leeftijd eerder tot een afkeer van hard werken (fixed mindset). Iets oefenen betekent immers dat je er nog niet zo goed in bent. Bovendien vergroot het de kans op het maken van fouten, waardoor je niet zo intelligent overkomt als je zelf gelooft dat je bent.

De betekenis van mindset training

Doordat je mindset het gevolg is van je hersenprogrammatie, kun je je mindset trainen en een fixed mindset veranderen. Hiervoor moet je de bestaande overtuigingen in je brein herprogrammeren en vervangen door overtuigingen die passen bij een growth mindset. Dit is mogelijk ongeacht je leeftijd, want je brein is neuroplastisch en kan hierdoor je leven lang veranderen.

Een van de meest effectieve manieren van mindset training is in mijn ervaring journalen. Dat komt omdat schrijven je hersenen verandert; dat wat je dagelijks opschrijft en aandacht geeft, zorgt voor de aanmaak van nieuwe verbindingen in de hersenen. Zo kun je oude en overbodige overtuigingen in je brein letterlijk vervangen door nieuwe en betere informatie.

Speciaal om je hierbij te helpen, heb ik onlangs de Brain Balance-journal ontwikkeld. Deze journal begeleidt je op een leuke manier stap voor stap door jouw persoonlijke reis van zelfontwikkeling en helpt je om eenpositieve mindset te trainen. Meer weten of direct bestellen? Plaats nu je pre-order en de nieuwe Brain Balance-journal valt 3 december op jouw deurmat!