Heb je wel eens last van darmklachten, buikpijn, chronische vermoeidheid, huidproblemen of allergieën? Een mogelijke oorzaak hiervan is een lekkende darm. Steeds meer Nederlanders hebben last van deze aandoening. In dit artikel leg ik daarom uit wat een lekkende darm is en hoe je de symptomen herkent.
Wat is een lekkende darm?
De darmwand is opgebouwd uit twee lagen: het slijmvlies en de darmwand zelf. Het slijmvlies is een beschermende laag die ervoor zorgt dat stoffen die niet door de darmwand heen mogen, niet kunnen doordringen. De darmwand zelf is een stevige laag die de inhoud van de darm bij elkaar houdt.
Bij een lekkende darm (ook wel bekend als een leaky gut) is de darmwand beschadigd. Hierdoor kunnen stoffen die normaal gesproken niet door de darmwand heen mogen zoals bacteriën, gifstoffen en voedseldeeltjes toch de darmwand passeren. Deze stoffen kunnen vervolgens in de bloedbaan terechtkomen en gezondheidsproblemen veroorzaken.
Hoe ontstaat een lekkende darm?
Er zijn een aantal factoren die een lekkende darm kunnen veroorzaken, waaronder:
- Andere ziekten. Denk hierbij aan aandoeningen zoals coeliakie, de ziekte van Crohn, het Prikkelbare Darm Syndroom of (pre-)diabetes.
- Bepaalde voedingsstoffen. Denk hierbij aan WGA (een lectine), ATI’s (een bepaald type eiwitten) en FODMAP’s (een bepaald type koolhydraten)
- Ongezond voedingspatroon. Bij een gebrek aan voedingsstoffen kunnen bacteriën in de darmen de darmwand als het ware ‘opeten’ om zichzelf te voeden.
- Stress heeft veel invloed op je spijsvertering. Met name chronische stress kan de darmwand kwetsbaar maken voor beschadiging.
- Alcohol en medicijnen. Regelmatige blootstelling aan alcohol en medicijnen zoals ontstekingsremmers en antibiotica kan bijdragen aan een lekkende darm.
- Allergieën en intoleranties. Allergieën en intoleranties voor bepaalde voedingsmiddelen kunnen de darmwand ook beschadigen.
Wat zijn symptomen van een lekkende darm?
De symptomen van een lekkende darm kunnen variëren van persoon tot persoon. De meest voorkomende symptomen zijn:
- Darmproblemen zoals diarree of obstipatie
- Winderigheid of een opgeblazen gevoel
- Buikpijn
- Een constante vermoeidheid
- Huidproblemen zoals eczeem, psoriasis of acne
- Auto-immuunziekten zoals artritis of reuma
- Laaggradige ontsteking
- Hersenmist, concentratieproblemen en geheugenproblemen
- Stemmingswisselingen
Belangrijk om te benoemen is dat bovenstaande klachten niet alleen symptomen kunnen zijn van een lekkende darm, maar ook van andere aandoeningen. Trek daarom niet te snel conclusies als je een van deze klachten ervaart. Plan een darmconsult in als je twijfelt over de werkelijke oorzaak van je (darm)klachten.
Hoe kan ik een lekkende darm herstellen?
Het herstel van een lekkende darm begint bij het aanpakken van de leefstijlfactoren die eraan bijdragen. Met de volgende 5 Brain Balance-pijlers (in totaal zijn er 7) kun je een groot verschil maken:
- Te veel stress kan de darmwand aantasten. Probeer daarom de grootste veroorzakers van stress in je dagelijks leven te verminderen. Let ook op deze signalen.
- Ontspanning is de perfecte tegenhanger van stress en activeert het parasympathischzenuwstelsel. Goede vormen van ontspanning zijn yoga en meditatie.
- Een slaaptekort werkt darmklachten en ontstekingen zoals laaggradige inflammatie in de hand. Ga daarom op tijd naar bed en vermijd schermgebruik voor het slapen.
- Bewegen vermindert je gevoeligheid voor ontstekingen en pijn. Hierdoor sla je twee vliegen in één klap als je symptomen van een lekkende darm ervaart.
- Brain Food. Eet gevarieerde en onbewerkte voeding. Probeer met name je vezelinname te verhogen door dagelijks voldoende groente, fruit of peulvruchten te eten.