Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

PDS: dit is het en zo herken je het

Leestijd 2 minuten
BlogsinsearchInspiratie

Maar liefst 10% van de Nederlanders kampt, bewust of onbewust, met het prikkelbare darmsyndroom. Het is de meest voorkomende chronische darmaandoening en ontzettend vervelend voor de mensen die er last van hebben. Inmiddels is bekend dat de darm-hersen-as een grote rol speelt bij het ontstaan én verdwijnen van PDS-klachten. Daarom vertel ik je er graag wat meer over.

Wat is PDS?

Zo’n 25% van de Nederlandse bevolking ervaart klachten gerelateerd aan het spijsverteringsstelsel. Bijna de helft van deze mensen wordt gediagnostiseerd met het Prikkelbare Darm Syndroom, dit betreft 10% van de Nederlandse bevolking.

PDS is een verstoring van de ‘bewegingen’ in de darmen. Door te veel, of juist te weinig, beweging ontstaat er diarree of verstopping. Inmiddels is bekend geworden dat de hersen-darm-as een belangrijke rol speelt bij deze aandoening.

Waar gaat het mis?

Om te kunnen begrijpen wat er mis gaat bij mensen met PDS is het van belang dat je weet hoe onze spijsvertering werkt. Voedsel komt binnen in onze maag, daar wordt het als het ware ‘gemalen’. Vervolgens wordt het voedsel naar de dunne darm getransporteerd, er komt vocht en gal bij het voedsel. Na zo’n twee uur gaat het voedsel naar de dikke darm waar het vocht er weer gedeeltelijk uit wordt gehaald. De laatste stop wordt het rectum genoemd, vanuit daar kunnen we 1 -of 2 maal daags ontlasten.

Echter is dit bij mensen met PDS niet zo vanzelfsprekend. Door een verstoorde darmflora, beschadigde zenuwen, overgevoelig slijmvlies of overactieve spiervezels kunnen PDS gerelateerde klachten ontstaan. Maar ook ons brein heeft een grote invloed, de darmen worden niet voor niets het tweede brein genoemd.

Heb ik PDS?

Heb je vaak last van je darmen? Geen of juist té veel ontlasting? Dan zou je zomaar eens PDS kunnen hebben. Vul onderstaande checklist in om erachter te komen;

Disclaimer: twijfel je? De dokter kan vaststellen of je daadwerkelijk PDS hebt.

  • Ik heb wekelijks last van mijn buik.
  • Mijn klachten houden al langer dan drie maanden aan.
  • Ik heb geregeld last van diarree of Ik heb niet vaak ontlasting.

Heb je alle drie de stellingen met JA beantwoord? Dan zou PDS zomaar eens de oorzaak van deze klachten kunnen zijn. De gezondheid van de darmen, het brein én de verbinding hiertussen speelt hierin de grootste rol. Onze orthomoleculair (-en kPNI) therapeuten zijn gespecialiseerd in dit soort klachten en kijken daarom graag met je mee. Plan een Orthomoleculair Advies bij ons in om met de oorzaak aan de slag te gaan!