Charlotte Labee

Darmconsult

Gezonde darmen beginnen met een gezond voedingspatroon. Een gezond voedingspatroon zorgt daarom ook voor gezonde hersenen. Maar hoe staat het er eigenlijk voor met onze darmgezondheid?

Onze darmen worden ook wel ons tweede brein genoemd. De verbinding tussen de twee is dan ook ontzettend belangrijk voor onze algehele gezondheid. Maar liefst 92% van de zenuwcellen in de hersenen is ook terug te vinden in de darmen. Dat betekent dat onze hersenen en darmen continu met elkaar communiceren.

Gezonde darmen beginnen met een gezond voedingspatroon. Een gezond voedingspatroon zorgt daarom ook voor gezonde hersenen. Maar hoe staat het er eigenlijk voor met onze darmgezondheid?

Veel chronische ziektebeelden kunnen worden herleid naar ongezonde darmbacteriën. Alle bacteriën in de darmen – zowel gezonde als ongezonde bacteriën – bij elkaar noemen we onze darmflora.

Waarom de darmen je tweede brein zijn

Het is algemeen bekend dat gezonde darmen essentieel zijn voor een gezond lichaam. Maar wist je dat ze ook van vitaal belang zijn voor een? Neurowetenschappers noemen ze darmen zelfs ook wel het tweede brein.

Klinkt dat je enigszins vreemd in de oren? Bedenk dan eens hoe je een onderbuikgevoel over iemand kunt hebben, ergens mee in je maag kunt zitten, vlinders in je buik kunt hebben of misselijk van de spanning kunt zijn voor een examen…

Je begrijpt het al; een verband tussen je mentale en fysieke toestand lijkt ineens niet meer zo vergezocht. In dit artikel leg ik uit hoe je hersenen en darmen precies met elkaar verbonden zijn en welke invloed dit heeft op je leven en gezondheid.

De relatie tussen je darmen en je hersenen

In je hersenen bevinden zich tientallen miljarden neuronen (zenuwcellen). Dit kun je zien als de bouwstenen van je brein, die continu met elkaar communiceren en zo bepalen hoe je denkt, voelt, handelt en reageert.

De aanwezigheid van neuronen stopt echter niet waar het brein eindigt. Je complete spijsverteringsstelsel (alles van mond tot kont) is bedekt met neuronen en alleen al je darmen bevatten minstens net zoveel zenuwcellen als je brein.

Dit neuronale netwerk is zó groot, dat wetenschappers het zien als een zelfstandig opererend zenuwstelsel (het enterische zenuwstelsel) en daarmee als een soort tweede brein. Leuk weetje: veel neuronen in de hersenen komen ook voor in de darmen en staan continu met elkaar in verbinding.

Wat is de functie van je darmen?

Je darmen bevatten niet alleen talloze neuronen, maar ook ongeveer 2 kilo aan bacteriën. Deze bacteriën, die ook wel bekend staan als je darmflora of microbioom, spelen een belangrijke rol bij de communicatie tussen neuronen. Ze produceren namelijk neurotransmitters, boodschappersstofjes die verantwoordelijk zijn voor de uitwisseling van informatie tussen zenuwcellen.

Deze communicatie verloopt via de hersen-darm-as (waarvan de tiende hersenzenuw de nervus vagus een belangrijk onderdeel vormt), wat je kunt zien als de verbinding tussen je eerste brein (in je hoofd) en je tweede brein (in je buik). Dit zorgt ervoor dat je lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar dus ook kunnen beïnvloeden.

Het belang van een gezonde darmflora

Het is dan ook duidelijk dat je darmen veel meer voor je doen dan alleen het verteren van voedsel. De bacteriën in je darmflora hebben grote invloed op zowel je mentale als je fysieke welzijn. Volgens wetenschappers bestaat er een duidelijk verband tussen je algehele gezondheid en een gezonde darmflora. Dat is logisch als je kijkt naar de volgende belangrijke functies van je darmen:

Darmconsult

Het darmconsultpakket bestaat uit 2 persoonlijke coachingsgesprekken met onze darmtherapeut op de Brain Balance vestiging in Rotterdam of online: een eerste coachingsgesprek van 90 minuten en een evaluatiegesprek van 30 minuten.

1.      Coachingsgesprek

Het coachingsgesprek richt zich op alle facetten die een rol spelen bij het oplossen van jouw klachten. Op basis van jouw situatie ontvang je een maatwerk advies door een orthomoleculair darmtherapeut op het gebied van levensstijl, slaap, ontspanning, beweging, voeding en supplementen.

Na aanmelding voor het consult ontvang je een bevestigingsmail met daarin een link naar een online planner. Hier kun je zelf je gewenste datum en tijdstip kiezen voor de afspraak. 

2.      Evaluatiegesprek

Na 2 of 4 weken volgt een evaluatiegesprek. We analyseren waar je nu staat naar aanleiding van het eerder uitgebrachte advies en bespreken eventuele aandachts- en verbeterpunten. 

Tijdens het tweede gesprek wordt besproken welk vervolgtraject voor jou geschikt is. Wanneer je het besluit neemt om dit voort te zetten dan hebben we hiervoor pakketten beschikbaar.

Door de beperkte capaciteit, helpen we alleen mensen die op alle gebieden echt volledig aan zichzelf willen werken. Je krijgt bij ons dan ook zeker niet alleen supplementenadvies en kant-en-klare recepten voorgeschoteld.

Wie is onze darmtherapeute?

Marieke Kok

Marieke is orthomoleculair therapeut, darmcoach en natuurvoedingskundige. Ook is zij Brain Balance geschoold.

Marieke zoekt graag uit wat de oorzaak is achter je (darm)klachten. Zij heeft zich de afgelopen jaren verdiept in de relatie tussen de darm en je huidige klachten, zodat hier daadwerkelijk een blijvende oplossing voor in gang kan worden gezet.

Zij is gespecialiseerd in het hertellen van onbalans, hierbij kijkend naar de niet optimale werkende lichaamssystemen (zoals de spijsvertering, lever, hormoonstelsel, zenuwstelsel), dit doet zij het liefst door middel van het uitvoeren van darm ontlastingstesten.

In een veilige en open sfeer bouwt ze samen aan een passend advies. Ze begeleid, ondersteunt en adviseert je met concrete uitleg in het “hoe en waarom”. In overleg met jou probeert ze om jouw levenspatroon (gezond eten, gezonde geestelijke instelling, juiste ontspanning en juiste beweging) zo aan te passen, dat jouw klachten verminderen of verdwijnen en jij weer lekker in je vel komt te zitten.

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.