Test of jouw gezondheid extra aandacht nodig heeft
Gezonde darmen beginnen met een gezond voedingspatroon. Een gezond voedingspatroon zorgt daarom ook voor gezonde hersenen. Maar hoe staat het er eigenlijk voor met onze darmgezondheid?
Onze darmen worden ook wel ons tweede brein genoemd. De verbinding tussen de twee is dan ook ontzettend belangrijk voor onze algehele gezondheid. Maar liefst 92% van de zenuwcellen in de hersenen is ook terug te vinden in de darmen. Dat betekent dat onze hersenen en darmen continu met elkaar communiceren.
Gezonde darmen beginnen met een gezond voedingspatroon. Een gezond voedingspatroon zorgt daarom ook voor gezonde hersenen. Maar hoe staat het er eigenlijk voor met onze darmgezondheid?
Veel chronische ziektebeelden kunnen worden herleid naar ongezonde darmbacteriën. Alle bacteriën in de darmen – zowel gezonde als ongezonde bacteriën – bij elkaar noemen we onze darmflora.
Het is algemeen bekend dat gezonde darmen essentieel zijn voor een gezond lichaam. Maar wist je dat ze ook van vitaal belang zijn voor een? Neurowetenschappers noemen ze darmen zelfs ook wel het tweede brein.
Klinkt dat je enigszins vreemd in de oren? Bedenk dan eens hoe je een onderbuikgevoel over iemand kunt hebben, ergens mee in je maag kunt zitten, vlinders in je buik kunt hebben of misselijk van de spanning kunt zijn voor een examen…
Je begrijpt het al; een verband tussen je mentale en fysieke toestand lijkt ineens niet meer zo vergezocht. In dit artikel leg ik uit hoe je hersenen en darmen precies met elkaar verbonden zijn en welke invloed dit heeft op je leven en gezondheid.
In je hersenen bevinden zich tientallen miljarden neuronen (zenuwcellen). Dit kun je zien als de bouwstenen van je brein, die continu met elkaar communiceren en zo bepalen hoe je denkt, voelt, handelt en reageert.
De aanwezigheid van neuronen stopt echter niet waar het brein eindigt. Je complete spijsverteringsstelsel (alles van mond tot kont) is bedekt met neuronen en alleen al je darmen bevatten minstens net zoveel zenuwcellen als je brein.
Dit neuronale netwerk is zó groot, dat wetenschappers het zien als een zelfstandig opererend zenuwstelsel (het enterische zenuwstelsel) en daarmee als een soort tweede brein. Leuk weetje: veel neuronen in de hersenen komen ook voor in de darmen en staan continu met elkaar in verbinding.
Je darmen bevatten niet alleen talloze neuronen, maar ook ongeveer 2 kilo aan bacteriën. Deze bacteriën, die ook wel bekend staan als je darmflora of microbioom, spelen een belangrijke rol bij de communicatie tussen neuronen. Ze produceren namelijk neurotransmitters, boodschappersstofjes die verantwoordelijk zijn voor de uitwisseling van informatie tussen zenuwcellen.
Deze communicatie verloopt via de hersen-darm-as (waarvan de tiende hersenzenuw de nervus vagus een belangrijk onderdeel vormt), wat je kunt zien als de verbinding tussen je eerste brein (in je hoofd) en je tweede brein (in je buik). Dit zorgt ervoor dat je lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar dus ook kunnen beïnvloeden.
Darmconsult
Online intakeformulier
Een live (online) darmconsult van 90 minuten