Test of jouw gezondheid extra aandacht nodig heeft

Waarom is vezelrijk eten goed voor het brein?

Leestijd 3 minuten
Geen categorie

Veel mensen weten dat vezelrijk eten belangrijk is voor een gezonde stoelgang. Wat minder mensen weten, is dat vezels ook essentieel zijn voor een gezond brein. Wat maakt vezelrijk eten nu zo gezond voor de hersenen, in welke Brain Foods vind je de meeste vezels terug en hoeveel heb je er dagelijks van nodig?

 

Wat zijn vezels?

Vezels staan ook wel bekend als prebiotica. Je kunt ze zien als een soort koolhydraten die je lichaamscellen niet kunnen verteren, waardoor ze je darmen relatief onveranderd bereiken. In de darmen leven miljoenen bacteriën, ook wel bekend als probiotica. Deze bacteriën beschikken wél over de enzymen om vezels te fermenteren.

De belangrijkste functie van vezels is dan ook het voeden van de bacteriën in je darmen. Dat geldt met name voor bacteriën die goed zijn voor je gezondheid. Dagelijks vezelrijks eten zorgt ervoor dat deze ‘goede’ bacteriën zich vermenigvuldigen. Volgens wetenschappers draagt dit bij aan een gezonde samenstelling van het microbioom.

 

Welke soorten vezels zijn er?

We kunnen onderscheid maken tussen twee soorten vezels:

  • Oplosbare vezels. Deze vezels lossen op in water en vormen een gelachtige substantie. Ze kunnen helpen het cholesterolgehalte in je bloed te verlagen, je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en diarree te verminderen.
  • Niet-oplosbare vezels. Deze vezels hebben een tegenovergestelde functie. Ze lossen niet op in water, maar houden vocht vast in de darmen. Hierdoor blijft de ontlasting soepel en zacht en wordt constipatie voorkomen.

 

Vezelrijk eten en je tweede brein

Je begrijpt nu waarom vezels zo gezond zijn voor de darmen. Dit maakt ook duidelijk waarom vezelrijk eten goed is voor het brein. De darmen staan bekend als je tweede brein en bevatten miljoenen neuronen (hersencellen). Al deze neuronen maken deel uit van een zelfstandig opererend zenuwstelsel in je spijsverteringsstelsel: het enterisch zenuwstelsel.

Je kunt het enterisch zenuwstelsel zien als het brein in je buik, dat continu in verbinding staat met het brein in je hoofd. Wetenschappers noemen deze connectie ook wel de brain-gut connection. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek laat zien dat onze brain-gut connection een grote invloed heeft op hoe we denken, voelen, handelen en reageren.

 

Vezels en de bloed-hersenbarrière

Waar een tekort aan vezelrijk eten vaak geassocieerd wordt met problemen zoals laaggradige inflammatie en een verminderd functioneren van de darmen, worden darmproblemen in verband gebracht met diverse breingerelateerde aandoeningen. Denk hierbij aan Leaky Gut Syndroom, Prikkelbare Darm Syndroom, alzheimer, parkinson, depressie en ADHD.

Problemen in de darmen liggen vaak aan de basis van andere gezondheidsproblemen. Zo kunnen ontstekingen in de darmen door de brain-gut connection schade aanrichten aan de bloed-hersenbarrière. Dit ingebouwde beveiligingssysteem van de hersenen kan net als de darmen ‘leaky’ worden, waardoor het toxinen en schadelijke stoffen door gaat laten.

 

Vezelrijk eten: top 5 van voedingsmiddelen

Dagelijks vezelrijk eten kan veel problemen helpen voorkomen door de darmen en daarmee het brein gezond te houden. Gezondheidsinstanties bevelen dan ook aan om dagelijks minimaal 25 gram (vrouwen) of 30 gram vezels (mannen) te eten. Dit zijn echter minimale richtlijnen, waardoor een hogere inname raadzaam is.

Met een gezond voedingspatroon dat bestaat uit Brain Foods zul je automatisch meer dan voldoende vezels binnenkrijgen. Ben je benieuwd hoe jij vandaag nog vezelrijker kunt gaan eten? Hieronder deel ik mijn top 5 van Brain Foods die rijk zijn aan vezels en andere waardevolle voedingsstoffen:

  1. Peulvruchten. Bonen, linzen, kikkererwten en kapucijners zijn zeer rijk aan vezels. Met name kidneybonen, zwarte bonen en kikkererwten zijn echte vezelbommetjes!
  2. Noten. Pecannoten (ongebrand), pistachenoten en hazelnoten zijn goede bronnen. Vooral amandelen (met vliesje) bevatten veel vezels.
  3. Zaden. Lijnzaad en chiazaad behoren tot de voedingsmiddelen met de meeste vezels. Wil je snel vezels binnenkrijgen? Strooi dan een handje door je salade of smoothie!
  4. Fruit. Avocado, olijven, cranberry’s en zwarte bessen bevatten veel vezels. Extreem rijk aan vezels is gedroogd fruit, zoals gedroogde pruimen, vijgen en abrikozen.
  5. Groente. Vezelrijke groenten zijn pastinaak, knolselderij, boerenkool en groene kool. Combineer meerdere van deze groenten in een groene en vezelrijke smoothie!

Tip: Wil je meer weten over voeding die gezond is voor de darmen en je brein? Lees dan mijn Brain Food-boek of voor meer smoothie-inspiratie mijn Brain Food Smoothies-boek.


© 2022 Brain Balance. Alle rechten voorbehouden

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.