Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

Wat is de oorzaak van PDS?

Leestijd 2 minuten
BlogsinsearchInspiratie

PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) is de meest voorkomende chronische darmstoornis, vorige week deelde ik in een artikel al met je wat PDS is en hoe je het herkent. Lang werd er gedacht dat deze darmstoornis ‘tussen de oren’ zat. Inmiddels zijn onderzoekers erachter gekomen dat ons brein juist een belangrijke rol speelt bij PDS. Hier vertel ik je in dit artikel graag iets meer over!

Hoe we er eerst naar keken

Jarenlang was er in de medische wereld weinig tot niets bekend over PDS en de oorzaak hiervan. In de reguliere geneeskunde wordt er met een 1-op-1-op-1 model gewerkt. Vanuit symptomen gaan we op zoek naar de oorzaak en hier zetten we dan een geneesmiddel voor in. Het probleem met deze manier van werken? Wanneer de oorzaak niet te vinden is, loopt het model vast waardoor er niks meer kan worden gedaan. Ook bij PDS was dit het geval; de oorzaak was onbekend en artsen waren ten einde raad. Het kwam zelfs zo ver dat medici concludeerden dat de oorzaak psychisch zou zijn.

Niets is minder waar… Er zijn namelijk meerdere potentiële oorzaken van PDS. We lopen ze één voor één af.

De hersen-darm as

Onze darmen worden ook wel ons ‘tweede brein’ genoemd. De communicatie tussen de hersenen en darmen zijn van groot belang voor onze gezondheid. Ze zijn nauw met elkaar verbonden en de gezondheid van de een beïnvloedt de gezondheid van de ander.

Bij PDS worden er te veel, of te sterke, signalen verstuurt naar de hersenen. Daaropvolgend worden er té sterke signalen teruggestuurd waardoor er een vicieuze cirkel van pijnprikkels ontstaat. Serotonine is één van de hormonen die hierbij een belangrijke rol speelt.

Darmmicrobioom

Alle bacteriën die in onze darmen leven samen noemen we het darmmicrobioom. Veel bacteriën hebben we hard nodig, maar er is ook een gedeelte dat schadelijk voor onze gezondheid is. Het microbioom ziet er in een gezonde darm heel anders uit dan in een darm met PDS. Een verstoord microbioom kan o.a. ontstaan door ongezonde voeding, ziekte en medicatie.

Beschadigde darmwand

Ook kan het zo zijn dat een beschadiging van de darmwand leidt tot PDS. Een ontsteking of infectie kan ervoor zorgen dat de darmwand schadelijke stoffen doorlaat. Via de darmwand komen deze in het bloed terecht waardoor er klachten ontstaan.

Maag-darmontsteking

Tot slot kan PDS ontstaan na een maag-darmontsteking. Dit is bij maar liefst 25% van de patiënten het geval.

Wil jij voor eens en altijd van je PDS-klachten afkomen? In veel gevallen speelt leefstijl een enorm grote rol. Vraag een Orthomoleculair Advies aan en één van onze therapeuten kijkt graag met je mee!