Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Smoothie

Leestijd 4 minuten
Blogs

Moet jouw voeding makkelijk, lekker en gezond zijn? Een smoothie voldoet aan al deze eisen en nog veel meer. Er gaat dan ook geen dag voorbij dat ik geen lekkere en gezonde smoothie drink. Ik durf zelfs te stellen dat dit mijn leven heeft veranderd. Het dagelijks maken van smoothies kan ook jou net dat zetje in de rug geven dat je nodig hebt bij de start van een nieuwe en gezonde lifestyle!

Wat is een smoothie?

Een smoothie is een drankje dat je kunt maken door verschillende ingrediënten te mengen in een mixer of blender. Het eindresultaat is een gladde en egale vloeistof, die er afhankelijk van het mixproces erg smooth uitziet. Nu weet je meteen waar de naam ‘smoothie’ vandaan komt!

In principe kun je voor smoothies alle denkbare ingrediënten gebruiken. Wel zijn er een aantal bestanddelen die vrijwel altijd terugkomen. Denk hierbij sowieso aan fruit, groenten en blokjes ijs, maar ook aan andere ingrediënten zoals noten, zaden, honing en kruiden zoals saffraan.

Waarom is een smoothie zo gezond?

Het voordeel van een smoothie is dat je hem zo gezond kunt maken als je zelf wilt. Een berg groente die je normaal met moeite weg krijgt, mix je in de blender tot een fijne vloeistof die die je in één slokje achteroverslaat. Dit maakt het erg makkelijk om aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente (250 gram) en fruit (200 gram) te komen. Zelf neem ik het liefst nog meer.

Daarnaast krijg je met een smoothie de natuurlijke varianten van vitaminen en mineralen (en overige cofactoren en hulpstoffen) binnen. Dat is anders dan bij veel voedingssupplementen, aangezien met name goedkopere supplementen vaak synthetische varianten bevatten. Bovendien leveren smoothies naast vitaminen en mineralen ook de nodige gezonde vetten en vezels.

Wat zijn andere voordelen van een smoothie?

Smoothies bieden echter nog veel meer voordelen. Zo zijn ze in vergelijking met een gezonde maaltijd veel sneller en makkelijker te bereiden. Ook bevatten ingrediënten als groente, melk, fruit en ijsblokjes veel water, waardoor een smoothie je helpt om gehydrateerd te blijven en een optimale vochtbalans te behouden. In combinatie met alle vitaminen verricht dit wonderen voor je huid!

Smoothies zijn zeker niet alleen geschikt om te drinken op warme zomerdagen, want juist ook in koudere perioden geven de gezonde ingrediënten je weerstand een boost. Hoewel de voedingsstoffen in een smoothie je veel energie kunnen geven, ontlasten ze je spijsvertering. De blender heeft alles immers al voorgemixt, waardoor je spijsvertering minder hard hoeft te werken.

Een voordeel wat zeker niet onbenoemd mag blijven, is dat smoothies je kunnen helpen afvallen. De meeste groenten en fruit zijn relatief caloriearm en bevatten veel vezels, die zorgen voor een vol gevoel. Daarnaast kun je een smoothie langere tijd in de koelkast of vriezer bewaren. Zo hoef je niet alles in één keer op te drinken en kun je meerdere porties tegelijkertijd maken.

Wat zijn de beste ingrediënten voor een smoothie?

Een smoothie kun je maken met de gekste ingrediënten. Toch komen een aantal bestanddelen vrijwel altijd terug in de populairste en gezondste recepten. Dit zijn de beste ingrediënten om een makkelijke, lekkere en gezonde smoothie te maken:

 • Spinazie
 • Mango
 • Aardbei
 • Banaan
 • Boerenkool
 • Ananas
 • Watermeloen
 • Bieten
 • Broccoli
 • Avocado
 • Yoghurt
 • Blauwe bessen
 • Walnoten
 • Açai bessen

Een aantal van deze ingrediënten behoort tot mijn top 5 van Brain Foods en ondersteunt hierdoor je Brain Balance. Lees hier waarom een smoothie met deze bestanddelen zo goed is voor je hersenen!

Hoe maak ik een smoothie?

Weinig dingen zijn makkelijker dan het maken van een smoothie. Je doet alle ingrediënten in de blender en geniet even later van een heerlijk vers drankje! Het creëren van een smoothie met de juiste dikte en consistentie vereist wel enige oefening. Zo voeg je afhankelijk van het recept en de gebruikte ingrediënten meer of juist minder water of (amandel)melk toe.

Een ander handig trucje om je smoothie dikker te maken, is het toevoegen van banaan en/of avocado. Hoe meer van deze ingrediënten, hoe romiger je drankje wordt. Ook ijsblokjes helpen om je smoothie dikker en ook nog eens heerlijk ijskoud te maken. Experimenteer bij verschillende recepten met de balans tussen deze ingrediënten om de voor jou ideale smoothie te creëren!

Wanneer drink ik een smoothie?

Smoothies kun je het hele jaar door drinken. Van de zomer tot de winter en van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Zowel lichamelijk als psychisch is het beste moment echter in de ochtend. Je hebt dan meestal nog geen behoefte aan een zware maaltijd. Een smoothie is licht en makkelijk verteerbaar en geeft je toch de energie die je nodig hebt om je dag vol levenslust te beginnen.

Ook psychologisch biedt het ’s ochtends maken van een smoothie veel voordelen. Met dit gezonde begin zet je namelijk de toon voor de rest van de dag. Hierdoor is de kans kleiner dat je ongezonde dingen eet. Kun je wel wat inspiratie voor een lekkere en gezonde smoothie gebruiken? Bekijk dan hier mijn speciale Power Smoothie-recept om jezelf een snelle en verfrissende boost te geven!