Test of jouw gezondheid extra aandacht nodig heeft

Hoe maak je een smoothie die goed is voor je brein?

Leestijd 3 minuten
Blogs
Hoe maak je een smoothie die goed is voor je brein?

Smoothies zijn een heerlijke aanvulling op een gezond voedingspatroon. Je kunt deze veelzijdige drankjes het hele jaar door drinken en creatieve recepten maken met ingrediënten die je Brain Balance bevorderen.

Ik ben groot fan van smoothies, want ze hebben mij jaren geleden mijn energie en gezondheid teruggegeven na een moeilijke periode. Wil jij de kracht van smoothies zelf ervaren? De ultieme brainsmoothie bevat in elk geval een of meerdere van de volgende ingrediënten:

Donkere bladgroenten voor je geheugen en leerprestaties

Donkere bladgroenten zijn echte gezondheidsbommetjes voor je hersenen. Ze bevatten bovengemiddeld veel vitaminen, mineralen en voedingsvezels die de gezondheid en werking van je brein ondersteunen. Donkergroene groenten zoals spinazie, broccoli, boerenkool en de bladeren van de paardenbloem zijn dan ook ideaal om in je smoothie te verwerken.

Een specifiek voordeel van deze groenten is dat ze je geheugen en leerprestaties positief beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dat luteïne, een bioactieve stof die van nature veel voorkomt in donkere bladgroenten, kan bijdragen aan een beter korte- en langetermijngeheugen. Ook worden deze groenten in verband gebracht met betere leerprestaties.

Fruit tegen veroudering

Veel fruitsoorten en met name bessen zijn rijk aan antioxidanten. Deze stofjes bestrijden celveroudering en laaggradige ontstekingen. Ook verbeteren ze de communicatie tussen hersencellen (neuronen) en bevorderen ze neuroplasticiteit. Aardbeien, açai bessen en blauwe bessen zijn voorbeelden van antioxidantrijke fruitsoorten die je in je smoothie kunt verwerken.

Een andere gezonde en verfrissende fruitsoort voor in je smoothie is mango. Dit heerlijk zoete fruit bevat stofjes zoals mangiferine en gallotannines, die in het lichaam en brein fungeren als ontstekingsremmende antioxidanten. Mango bevat daarnaast ook collageen, waardoor het niet alleen je hersenen maar ook je huid jonger houdt.

Walnoten voor een goede bloedtoevoer

Walnoten zien eruit als minihersenen en lijken je daarmee iets te willen vertellen. Toeval of niet, walnoten zijn erg gezond voor je brein omdat ze het plantaardige omega 3-vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA) bevatten. Omega 3-vetzuren bieden tal van gezondheidsvoordelen, waaronder een verbeterde bloedtoevoer naar het brein. Bovendien is omega 3 een essentiële bouwstof voor je hersenen.

Ook andere noten vormen een uitstekende toevoeging aan je smoothie. Zo bevatten amandelen en hazelnoten veel vitamine E, dat volgens onderzoek oxidatieve stress door vrije radicalen vermindert en de kans op de ziekte van Alzheimer kan verkleinen.

Banaan en avocado voor je concentratie

Banaan en avocado zijn de ideale ingrediënten om je smoothie dikker en romiger te maken. Bijkomend voordeel is dat deze fruitsoorten (jazeker, avocado is botanisch gezien een vrucht!) echte breinboosters zijn.

Avocado’s bevatten veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die je bloeddruk verlagen en hiermee cognitieve achteruitgang tegengaan. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat 1 avocado per dag het concentratievermogen van mensen met overgewicht kan bevorderen.

Ook bananen bevatten allerlei breinbevorderende stofjes. Denk hierbij onder meer aan magnesium (helpt om in tijden van stress kalm en gefocost te blijven), tryptofaan (nodig voor aanmaak van het gelukstofje serotonine) en een combinatie van voedingsvezels en fructose (leveren je brein na omzetting in het lichaam de essentiële brandstof glucose).

Biologische ingrediënten

In de reguliere landbouw worden chemicaliën, antibiotica en kunstmest gebruikt. Ook veel van de genoemde brainfoods op dit lijstje (zoals aardbeien, blauwe bessen en spinazie) bevatten hierdoor vaak veel pesticiden.

Wil je toxinen vermijden? Dan is het een goed idee om je smoothie zoveel mogelijk met biologische ingrediënten te maken. Gebruik je toch reguliere groenten en fruit (bijvoorbeeld omdat de biologische varianten te duur zijn), dan is het raadzaam om deze goed te wassen en te schillen.

Experimenteer met ingrediënten uit het seizoen

Ingrediënten zoals donkere bladgroenten, walnoten, avocado en blauwe bessen geven jouw hersenen veel van de voedingsstoffen die ze nodig hebben. Tegenwoordig hebben we de luxe dat we dit soort voedingsmiddelen het hele jaar door kunnen eten.

Daarnaast is het echter goed om seizoensgebonden ingrediënten in je smoothie te verwerken. De natuur biedt in elk seizoen exact de voedingsstoffen die ons lichaam en brein op dat moment goed kunnen gebruiken. Het is daarom zonde om hiervan geen gebruik te maken!

In de winter is een seizoensgroente zoals pastinaak heerlijk zoet van smaak. Pompoen is een goed ingrediënt om je smoothie romiger te maken en laat zich qua kleur en smaak heel goed combineren met mango. Zo kun je eindeloos experimenteren met verfrissende combinaties uit verschillende seizoenen!


© 2022 Brain Balance. Alle rechten voorbehouden