Charlotte Labee

Trek elke dag een intentie kaart.

Welke vitaminen zijn goed voor de hersenen?

Gezonde hersenen hebben het juiste voedsel nodig. Dit soort hersenvoeding noem ik ook wel brainfood.

Elke dag weer snakt je brein namelijk naar de voedingsstoffen die in brainfoods in overvloed aanwezig zijn. Denk aan gezonde vetten, sporenelementen, mineralen en vitaminen.

Over die laatste categorie – vitaminen – wil ik het vandaag met je hebben.

Vitaminen hebben een aantal specifieke eigenschappen die ze zo gezond maken voor de hersenen. Hierdoor bestrijden ze symptomen zoals vergeetachtigheid en hersenmist, boosten ze je energie en concentratie en houden ze je brein ook op latere leeftijd jong en gezond.

Dit is mijn top 4 van vitaminen voor je hersenen:

  • Alle B-vitaminen
  • Vitamine D
  • Vitamine C
  • Vitamine A

Hieronder bespreek ik deze vitaminen een voor een!

B-vitaminen: echte breinvitaminen

B-vitaminen zijn echte breinvitaminen. Zo is vitamine B1 (thiamine) cruciaal voor de omzetting van glucose in energie. Je brein heeft deze vitamine nodig voor focus en concentratie. Bij een tekort kunnen geestelijke klachten zoals aandachtsproblemen, depressie en verwardheid ontstaan.

Ook voor een verbeterd geheugen kun je bij B-vitaminen terecht. Met name vitamine B3 (niacine) en B11 (foliumzuur) zijn essentieel om hersenmist en vergeetachtigheid tegen te gaan. Foliumzuur is daarnaast belangrijk tijdens de zwangerschap om de kans op een open ruggetje te verkleinen.

Alsof dit nog niet genoeg is, hebben B-vitaminen veel invloed op de aanmaak van neurotransmitters. Zo is vitamine B5 (panthotheenzuur) betrokken bij de omzetting van choline naar acetylcholine en bij de productie van adrenalinehormonen.

Vitamine B6 (pyridoxine) draagt bij aan de productie van norepinefrine, serotonine en dopamine. Zowel vitamine B5 als B6 zijn nodig voor een optimaal denk- en leervermogen en een goed functionerend geheugen.

Bronnen van B-vitamines: zilvervliesrijst, vette vis, aardappelen, bananen, eieren, noten, broccoli.

Of klik hier voor een fijn vitamine B supplement

Vitamine D tegen cognitieve achteruitgang

Gelukkig geldt er in Nederland in deze vreemde tijden geen totale lockdown. Hierdoor kunnen we nog gewoon naar buiten voor een gezonde dosis buitenlucht en zonlicht. Dat is ook goed voor ons brein, want uit de zon halen we veel vitamine D.

Vitamine D draagt bij aan je probleemoplossend vermogen en beschermt je tegen cognitieve achteruitgang. Er zijn aanwijzingen dat deze belangrijke voedingsstof de kans op mentale ziekten zoals de ziekte van Parkinson kan verkleinen.

Erg interessant zijn ook de effecten op je humeur. Vitamine D stimuleert een gezonde aanmaak van het gelukshormoon serotonine, waardoor de kans op depressies aanzienlijk vermindert. Niet zo gek dus dat je je in de winter wat neerslachtiger voelt – je krijgt dan minder vitamine D uit de zon binnen!

Bronnen van vitamine D: zonlicht, vette vis, eieren, zuivel. Of met een supplement waardoor je zeker weet dat je dagelijks voldoende binnenkrijgt.

Dit is mijn favoriete D3 & K2 supplement.

Vitamine C voor een jonger brein

Ook vitamine C speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van neurotransmitters. Denk hierbij onder meer aan norepinefrine, acetylcholine en dopamine. Een tekort kan dan ook leiden tot problemen met zowel je korte- als langetermijngeheugen.

Maar er is nog iets bijzonders aan vitamine C: deze voedingsstof is een krachtige antioxidant. Antioxidanten voeren vrije radicalen af en beschermen je hersencellen tegen celveroudering. Ook zijn er aanwijzingen dat vitamine C de kans op alzheimer kan verkleinen.

Bronnen van vitamine C: groente, fruit, aardappels.

Boost je immuunsysteem met deze gebufferde vitamine C.

Vitamine A voor beter mentaal vermogen

Vitamine A is een echt wondermiddel voor je brein. De stof beschermt je celwanden tegen beschadiging en gaat cognitieve achteruitgang tegen. Ook wordt voldoende inname van deze vitamine geassocieerd met verbeterde mentale vermogens.

Met vitamine A moet je wel een beetje oppassen: een te hoge inname kan namelijk leiden tot leververgiftiging. Neem daarom alleen een vitamine A-supplement als je niet voldoende binnenkrijgt uit je dagelijkse voeding. Overschrijd daarnaast niet de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH).

Bronnen van vitamine A: lever, vette vis, boter, groente en fruit (bevatten de voorloper bèta-caroteen).

Je hersenen verbeteren met voeding

Het verbeteren van je hersenen met voeding is een fascinerend proces met soms verbluffende resultaten. Natuurlijk zijn er naast de genoemde vitaminen nog vele andere vitaminen en voedingsstoffen die je brein beschermen en een boost geven.

De komende weken zal ik hierover meer artikelen schrijven.

Wil je graag tot in detail weten wat Brain Food voor je hersenen doet?  pre-order dan nu mijn nieuwe Brain Food-boek.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het
e-book 'Overprikkeld brein' cadeau!

Ontvang wekelijks handige tips en technieken om je denkvermogen te verbeteren
en een gezonde mentale balans te behouden!

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.