Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

Supplementen: waarom zijn ze belangrijk?

Leestijd 4 minuten
Blogs

Gezonde voeding is een natuurlijk medicijn voor je hersenen en lichaam. Brain Food is dan ook een voorwaarde voor meer gezondheid en geluk.

Maar omdat ieder mens uniek is, verschilt de voedingsbehoefte per persoon. Zelfs als je gezond eet, kan het hierdoor zijn dat je te weinig voedingsstoffen uit je voeding binnenkrijgt. De kans daarop is tegenwoordig helaas vrij groot.

Supplementen zijn hierdoor vaak de beste manier om eventuele tekorten aan te vullen. Zelfs als je niet zeker weet of je een tekort hebt, is suppletie een veilige manier om zeker te weten dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Denk je dat jij zo gezond en gevarieerd eet, dat je geen tekort aan bepaalde voedingsstoffen kunt hebben? Think again, want hieronder noem ik de 6 meest voorkomende oorzaken van tekorten die suppletie voor veel mensen noodzakelijk maken:

1). Tekorten door bewerkte voeding

90% van de voeding die anno 2020 in de supermarkt ligt, is geraffineerd. Dit betekent dat het fabrieksmatig is bewerkt, bijvoorbeeld zodat het geschikter is voor goedkope massaproductie. Denk onder meer aan witte rijst, witte pasta en witte suiker.

In veel gevallen zijn kostbare voedingsstoffen uit bewerkte voeding verwijderd en zijn hier toxinen voor in de plaats gekomen. Hierdoor kost het verteren van geraffineerd voedsel je veel meer energie.

Dat komt omdat de ontbrekende voedingsstoffen (zoals mineralen en sporenelementen) normaal helpen bij een gezonde vertering, die niet teveel energie vergt. Het aanvullen van deze stoffen met supplementen is dan ook nodig om je energiehuishouding op peil te houden.

2). Tekorten door bodemverarming

Voor de Industriële Revolutie rond de 19e eeuw had je niet snel een tekort aan voedingsstoffen. Een gezond eetpatroon was toen genoeg voor een optimale breinbalans. Sinds die tijd is er veel veranderd.

Door agressieve landbouwmethoden is onze bodem tegenwoordig zo verarmd en uitgeput, dat planten en gewassen een stuk minder voedingsstoffen bevatten dan vroeger.

Een Zwitsers onderzoek vergeleek bijvoorbeeld het verschil in voedingsstoffen tussen diverse soorten groenten en fruit in de periode 1985 tot 2002. Wat bleek: in een kleine twintig jaar tijd bevatte broccoli 55% minder magnesium, appel 60% minder vitamine C en spinazie 76% minder calcium.

Hierdoor moet je steeds grotere hoeveelheden eten (of suppleren) om voldoende van deze stoffen binnen te krijgen.

3). Tekorten door een gebrek aan zon

Terwijl Nederland toch al niet echt een zonovergoten landje is, spenderen we ook nog eens het grootste deel van onze tijd binnen. En gaan we toch naar buiten, dan smeren we ons grondig in met een beschermende zonnebrandcrème.

Helaas zorgt dit ervoor dat we nauwelijks nog vitamine D opnemen uit zonnestralen, terwijl de zon de belangrijkste bron is van deze voedingsstof. Veel Nederlanders kampen dan ook met een tekort aan vitamine D, terwijl deze stof juist cruciaal is voor je gezondheid.

Vette vis en eieren zijn voedingsmiddelen die relatief rijk zijn aan vitamine D, maar je moet er vrij veel van eten om het gebrek uit zonlicht enigszins te compenseren. Suppleren met een goed vitamine D-supplement is daarom (zeker in de herfst en winter) aan te raden.

4). Tekorten door een slechte spijsvertering

Veel gezonde voeding eten, is nog geen garantie dat je lichaam alle aanwezige voedingsstoffen ook daadwerkelijk opneemt. Verantwoordelijk voor de opname is namelijk je spijsvertering en die functioneert bij veel mensen gebrekkig door stress.

In je darmen bevindt zich het enterische zenuwstelsel, dat onder meer enzymen afgeeft om voedsel goed te verteren. In geval van stress (zeker als deze chronisch is), is deze functie verstoord en neemt je lichaam voedingsstoffen niet meer optimaal op.

Hierdoor teer je in op je lichamelijke reserves en krijg je ineens nog meer trek in geraffineerde fabrieksvoeding zoals chips en (melk)chocola. Je brein schreeuwt dan simpelweg om extra vitamines en mineralen, die je het makkelijkst kunt innemen in de vorm van een supplement.

5). Tekorten door laaggradige ontstekingen

Veel mensen hebben tegenwoordig last van chronische laaggradige ontsteking. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je altijd moe wakker wordt, omdat je immuunsysteem permanent is geactiveerd.

Ook in dit geval roept je lichaam alsmaar om extra voedingsstoffen, omdat het deze wil gebruiken om bacteriën, infecties of schade te bestrijden.

De behoefte aan deze stoffen is soms zo groot, dat het bijna onmogelijk is om er uit voeding voldoende van binnen te krijgen. Het slikken van een supplement is dan een praktische oplossing.

6). Tekorten door toxinen

Toxinen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit ons milieu. Deze giftige stoffen zoals xeno-oestrogenen en zware metalen belasten ons brein en lichaam, dat ze zo goed en kwaad als het gaat weer probeert af te voeren.

Het ontgiften van je lichaam is een complex proces waarvoor extra voedingsstoffen nodig zijn. Het belang voor je gezondheid is echter zo acuut, dat je lichaam het in de meeste gevallen prioriteit geeft.

Dit betekent dat je voedingsstoffen die normaal naar andere belangrijke brein- en lichaamsprocessen gaan, nu gebruikt voor ontgiftiging. Hierdoor stagneren veel andere interne functies en kun je op verschillende vlakken in je leven niet meer optimaal functioneren.

Supplementen: aanvulling of onmisbaar?

Zoals je ziet, zijn er veel redenen waarom je een tekort kunt hebben aan bepaalde voedingsstoffen. Op de meeste mensen zijn zelfs meerdere van de genoemde redenen van toepassing.

Hoewel supplementen in eerste instantie een aanvulling zijn op een gezond en gevarieerd voedingspatroon, wordt het belang ervan steeds groter.

Voedingstekorten worden geassocieerd met een breed spectrum van breingerelateerde klachten.

Dit maakt supplementen voor iedereen waardevol en voor sommige mensen zelfs onmisbaar.

Benieuwd welke supplementen ik aanraad? Kijk dan nu hier voor alle supplementen.