Charlotte Labee

Trek elke dag een intentie kaart.

Walnoten: goed voor je hersenen, geheugen en darmflora

Hou jij van walnoten? Dan heb ik goed nieuws: dat doen je hersenen en darmen ook! Sommige voedingsmiddelen zijn vrijwel overal goed voor en walnoten vallen zeker in deze categorie. Daarom beschouw ik deze noten als een echte brainfood.

In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over walnoten, de vele voordelen ervan voor je hersenen, geheugen en darmflora en de beste manieren om ze te eten.

Walnoten: goed voor je hersenen en geheugen

Dat walnoten goed zijn voor het brein, mag eigenlijk geen verrassing heten. Alleen al qua uiterlijk doet de walnoot met zijn kenmerkende vorm, vouwen en plooien sterk denken aan de hersenen; inclusief een linker- en rechterhersenhelft.

Overigens zijn walnoten hierin niet alleen. Zo zijn wortels door bètacaroteen goed voor je ogen (snij een dun plakje wortel en je ziet een oog met pupil en iris), zijn avocado’s door foliumzuur goed voor de baarmoeder (de gelijkenis in vorm is treffend) en is rode wijn goed voor… inderdaad: het bloed!

Maar waarom zijn walnoten dan zo gezond voor de hersenen? Allereerst bevatten ze meer meervoudig onverzadigde vetten dan alle andere noten. Ook geven ze je een flinke portie van de essentiële bouwstof omega 3  in de vorm van ALA en zijn ze naast gezonde vetzuren rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Juist deze voedingsstoffen hebben je hersencellen nodig om goed met elkaar te communiceren. Het is dan ook niet zo gek dat meerdere onderzoeken laten zien dat walnoten een positief effect hebben op concentratievermogen, informatieverwerking en geheugen. Mensen die deze noten regelmatig eten, presteren doorgaans dan ook beter op cognitieve tests.

Walnoten: goed voor de darmen en darmflora

Voeding die goed is voor de hersenen, is dat vaak ook voor de darmen. Niets voor niets noemen wetenschappers de darmen ook wel het tweede brein. Walnoten vormen geen uitzondering op deze regel en hebben zeer positieve effecten op de darmflora.

Deelnemers aan een onderzoek die dagelijks een handje walnoten aten, hadden meer van de bacteriestammen Faecalibacterium, Roseburia en Clostridium in hun ontlastig. Deze stammen worden geassocieerd met het temperen van ontstekingen in het lichaam, waaronder laaggradige ontsteking.

Ook produceerden de onderzoeksdeelnemers minder zogenaamde secundaire galzure zouten, die verondersteld worden een verhoogd risico op darmkanker te geven. Sowieso worden walnoten gelinkt met kankerbestrijdende eigenschappen, onder meer doordat ze veel vitamine E bevatten.

Walnoten: goed tegen grijze haren en haaruitval

Niet alleen zijn walnoten goed voor je interne processen; ook je buitenkant heeft er baat bij! Zo gaan deze noten grijze haren tegen, doordat ze veel koper bevatten. Dit mineraal speelt een belangrijke rol in de aanmaak van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van je haar. Een gebrek aan koper wordt vaak geassocieerd met vroeger grijs worden.

Maar walnoten doen nog meer voor je haar. Zo bevatten ze de voedingsstof biotine (vitamine B7), die het haar versterkt, haaruitval tegengaat en haargroei bevordert. Het dagelijks eten van een handje walnoten doet daarom misschien wel meer voor je haar dan het kopen van peperdure haarproducten. Iets om over na te denken 😉

Maar zijn walnoten geen dikmakers?

Net als veel andere noten, bevatten walnoten door het hoge aantal vetzuren behoorlijk wat calorieën. Maar hierdoor zijn het nog geen dikmakers, zolang je ze met mate eet.

Als je kiest voor de rauwe en onbewerkte variant, zul je je aan deze noten niet snel overeten. Eet je ze echter gezouten of gekruid, dan breng je je brein teveel in de verleiding om door te eten. Je maakt het jezelf dan onnodig lastig om te stoppen.

Voedingsexperts adviseren het eten van een handjevol walnoten per dag, wat neerkomt op ongeveer 30 gram. Je hoeft niet bang te zijn dat je hierdoor aankomt in gewicht – de overstap op een gezond voedingspatroon met brainfoods zorgt er meestal juist eerder voor dat je je streefgewicht bereikt.

Leuk om te weten is trouwens dat slechts 80% van de calorieën uit walnoten geabsorbeerd worden. De overige 20% wordt gebruikt door je darmmicrobioom, wat meteen verklaart waarom de noot een gunstige uitwerking heeft op je darmflora.

Nog één leuk feitje dan om mee af te sluiten: wist jij dat walnoten ook stress reduceren? Dat komt door de vele voedingsstoffen die (chronische) stress helpen bestrijden. Net zoals een ontspannen momentje voor jezelf in de keuken dat kan doen.

Ga dus vooral aan de slag met lekkere walnootrecepten en ervaar de vele voordelen voor je gezondheid!

Wil jij meer tips en informatie ontvangen over de werking van je brein? Schrijf je dan nu in voor mijn gratis nieuwsbrief.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het
e-book 'Overprikkeld brein' cadeau!

Ontvang wekelijks handige tips en technieken om je denkvermogen te verbeteren
en een gezonde mentale balans te behouden!

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.