Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel gehoord van probiotica. Minder bekend, maar net zo heilzaam voor een goede gezondheid van de hersenen en darmen, zijn prebiotica. In dit artikel vertel ik onder meer wat prebiotica precies zijn, wat het verschil is met probiotica en in welke voeding je prebiotica kunt vinden.

Wat zijn prebiotica?

Prebiotica zijn onoplosbare voedingsvezels die van nature voorkomen in bepaalde voedingsmiddelen. Doordat de dunne darm deze voedingsstoffen niet kan verteren, belanden prebiotica onverteerd in de dikke darm. Dat klinkt misschien niet echt wenselijk, maar is juist heel erg gezond!

Wanneer prebiotica pas in de dikke darm worden afgebroken, worden de voedingsvezels namelijk gefermenteerd. Tijdens dit proces ontstaan stoffen die de groei van goede bacteriën (probiotica) bevorderen en de groei van schadelijke bacteriën remmen. Je kunt prebiotica dan ook zien als favoriete voeding van de goede bacteriën in je darmen.

Wat is het verschil met probiotica?

Hoewel ze beide belangrijk zijn voor een gezonde darmflora, zijn prebiotica en probiotica dan ook niet hetzelfde. Prebiotica zijn voedingsstoffen die de groei van goede bacteriën in de darmen bevorderen, terwijl probiotica levende bacteriën zijn die rechtstreeks uit je voeding in de darmen belanden en zo je darmflora verbeteren.

Wat zijn de voordelen van prebiotica?

Prebiotica zijn vrijwel altijd voedingsvezels en spelen een belangrijke rol in de gezondheid van de darmen. Niet voor niets raden wetenschappers aan om dagelijks vezelrijk te eten.

Prebiotica stimuleren met name de groei van gezonde darmbacteriën zoals lactobacillen en bifidobacteriën. Deze bacteriën zetten prebiotica om in korte keten vetzuren, die essentieel zijn voor een optimale gezondheid van de darmwand.

De veranderingen in het darmmicrobioom waar prebiotica toe leiden, worden in de wetenschap geassocieerd met onder meer een betere weerstand, kleinere kans op allergieën, lagere bloedsuikerspiegel en een lager risico op overgewicht en diabetes. Wel is meer onderzoek nodig om deze voordelen definitief te bewijzen.

Welke voeding bevat prebiotica?

Prebiotica vind je terug in tal van Brain Foods – en dat mag natuurlijk geen verrassing zijn! Zo zijn deze voedingsvezels rijkelijk aanwezig in onder andere granen, knoflook, uien, bananen, appels, asperges, prei en verschillende peulvruchten. Als je veel groente eet (ik raad 500 tot 800 gram per dag aan) moet het gek lopen wil je niet voldoende prebiotica binnenkrijgen.

In zijn algemeenheid zijn er 3 voorname bronnen van prebiotica: inuline (bijvoorbeeld in artisjokken en cichoreiwortel), galacto-oligosacchariden (ook wel bekend als galactanen en onder andere aanwezig in peulvruchten en noten) en fructo-oligosacchariden (ook bekend als fructanen en veelvoorkomend in groenten, fruit en tarweproducten).

Wanneer moet ik prebiotica innemen?

Prebiotica zijn onderdeel van een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Heb je het gevoel dat jouw darmgezondheid niet optimaal is, omdat je bijvoorbeeld last hebt van diarree of juist verstopping? Dan kun je in je voedingspatroon extra letten op voldoende inname van prebiotica, maar zeker ook van probiotica.

 


© 2022 Brain Balance. Alle rechten voorbehouden

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.