Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

Probiotica

Leestijd 3 minuten
BlogsGeen categorie

Probiotica zijn levende bacteriën die een positief effect kunnen hebben op je darmflora en gezondheid. Dat is met name het geval bij specifieke aandoeningen, zoals het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en diarree als gevolg van het slikken van antibiotica. In dit artikel lees je wat probiotica precies zijn, in welke voeding je ze vindt en wat het verschil is met prebiotica.

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende micro-organismen zoals bacteriën en gisten. In veel gevallen gaat het om melkzuurbacteriën van de geslachten Lactobacillus en Bifidobacterium. De bacteriën komen van nature vrij wanneer er sprake is van een fermentatieproces, zoals bij de bereiding van bepaalde zuivelproducten en groenten.

Belangrijk bij probiotica is dat deze de maag en dunne darm passeren. Veel bacteriën worden namelijk gedood door maagzuur of gal. Alleen als bacteriële stammen de dikke darm bereiken, kunnen ze werkzaam zijn en eventueel een positieve uitwerking hebben. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de vertering van lactose verbeteren en klachten bij PDS of na antibioticagebruik verminderen.

Wat doet probiotica in de darmen?

Probiotica kunnen bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora. Je darmflora is een verzamelterm voor alle bacteriën (in totaal circa 100 biljoen!) die in je darmen leven. In een ideale situatie is er sprake van een goede balans tussen nuttige en schadelijke bacteriën.

Probiotica kunnen zorgen voor een toename van nuttige bacteriën in de darmen, waardoor schadelijke bacteriën zich minder goed kunnen vermenigvuldigen. Dit is de reden dat bepaalde probioticasoorten kunnen helpen bij klachten zoals verstopping of diarree.

Wat is het verschil met prebiotica?

In één adem genoemd met probiotica worden vaak prebiotica. Dit zijn stoffen die als voeding dienen voor de goede bacteriën in je darmen. Hierdoor kunnen deze bacteriën hun werk beter doen of zich vermenigvuldigen. Prebiotica zijn fermenteerbare vezels die rijkelijk aanwezig zijn in diverse soorten groente, fruit en volkoren graanproducten.

In welke voeding zitten probiotica?

In tegenstelling tot prebiotica zitten probiotica vooral in gefermenteerde producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gefermenteerde groenten zoals zuurkool, kimchi en augurken. Ook zuivelproducten zoals kwark, yoghurt en kefir bevatten veel nuttige bacteriën. Of deze de darmen ook daadwerkelijk bereiken, is twijfelachtig door de hoge zuurgraad van het maag-darmkanaal.

Volgens sommige experts mogen officieel dan ook alleen supplementen en zuivelproducten zoals Yakult, Actimel en Activia tot de probiotica worden gerekend. Dat komt omdat deze bacteriestammen zoals Lactobacillus en Bifidobacterium bevatten, die beter in het zure spijsverteringsstelsel zouden overleven dan gewone yoghurtbacteriën.

Wanneer probiotica innemen?

Probiotica kun je innemen in geval van specifieke aandoeningen die gerelateerd zijn aan je darmflora. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het eerder genoemde PDS en de ziekte van Crohn, maar ook aan bepaalde hersenaandoeningen zoals depressie, autisme en Alzheimer. Ook bij zwangerschap wordt het soms aangeraden, omdat de darmflora van de moeder invloed kan hebben op die van de baby.

Op deze laatste gebieden moet nog meer onderzoek worden verricht. Duidelijk is wel dat tijdens of na een antibioticakuur een goed moment kan zijn om probiotica te nemen. Dat komt omdat antibiotica zowel de schadelijke als nuttige bacteriën in de darmen doodt. Hierdoor ontstaan er lege plekken op de darmwand, waardoor schadelijke darmbacteriën zich eerder vermenigvuldigen.

Wat zijn de bijwerkingen van probiotica?

Probiotica kunnen in sommige gevallen bijwerkingen met zich meebrengen. Symptomen zijn onder meer buikpijn, winderigheid, een opgeblazen gevoel en diarree. In extreme situaties kunnen er zelfs allergische reacties optreden. In de praktijk komt dit echter nauwelijks voor. De meeste bijwerkingen kunnen worden voorkomen door de dagelijkse hoeveelheid probiotica langzaam op te bouwen.

Waar kan ik probiotica kopen?

Probiotica kun je kopen als voedingsmiddel of supplement.

Probiotica zijn levende micro-organismen zoals bacteriën of gisten. Mijn supplement bevat Ecologic 505, een unieke formule van Winclove Probiotics met een uitgebalanceerd spectrum van 8 verschillende levende organismen:

  • Bifidobacterium lactis W51
  • Bifidobacterium lactis W52
  • Enterococcus faecium W54
  • Lactobacillus acidophilus W22
  • Lactobacillus paracasei W20
  • Lactobacillus plantarum W21
  • Lactobacillus salivarius W24
  • Lactococcus lactis W19

Wil je meer weten over dit supplement of heb je aanvullende vragen over het gebruik van probiotica? Neem dan contact op via info@charlottelabee.com of kies voor een gratis persoonlijk supplementenadvies.