Bijna iedereen heeft wel eens last van een opgeblazen gevoel in de buik. Maar heb jij dit vrijwel elke dag en belemmeren de symptomen je in het dagelijks leven? Dan is het zaak om de oorzaken te achterhalen, zodat je dit veelvoorkomende probleem structureel kunt verhelpen. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende oorzaken en wat te doen bij een opgeblazen buik.
De oorzaken van een opgeblazen buik
Een opgezette of bolle buik kan verschillende redenen hebben. Over het algemeen heeft een opgeblazen gevoel bij de meeste mensen 1 van de volgende 3 oorzaken:
1). Opgeblazen buik door stress
Een opgeblazen gevoel wordt vaak veroorzaakt door stress, overprikkeling of burn-out. In deze toestand activeert het brein je vecht-of-vluchtreactie, die je waakzaam en alert maakt. Je hartslag verhoogt, je ademhaling versnelt, je spieren spannen zich aan en je spijsvertering wordt tijdelijk stopgezet. Handig als je moet presteren, maar niet gezond als dit langere tijd duurt.
Omdat veel mensen tegenwoordig chronische stress ervaren, verkeren ze continu in een staat van stress en verhoogde alertheid. Hierdoor blijft hun spijsvertering on hold staan en wordt voedsel een stuk minder goed verteerd. Naast een opgezette buik kan dit leiden tot symptomen als maagzuur, misselijkheid, slokdarmkrampen en diarree of juist constipatie.
2). Opgeblazen buik door spijsverteringsproblemen
Problemen met de spijsvertering komen niet altijd door stress. Zo kampen steeds meer mensen met het Lekkende Darm Syndroom (Leaky Gut), een aandoening waarbij de darmwand is beschadigd en ongewenste stoffen doorlaat. Ook in opkomst is het Prikkelbare Darm Syndroom, een chronische darmaandoening waarbij de darm-hersen-as een belangrijke rol speelt.
Een opgeblazen gevoel in de buik kan daarnaast worden veroorzaakt door hoge spiegels van histamine in de darm. Er is dan een tekort aan het enzym diamine oxidase (DAO), dat een overschot aan histamine normaal gesproken voor je afbreekt. Hoge spiegels van histamine ontstaan vaak bij allergieën of bij consumptie van histaminerijke voeding.
In ons moderne westerse voedingspatroon krijgen we niet altijd voldoende spijsverteringsenzymen binnen. Ook kan het ondanks een gezond eetpatroon zijn dat we zelf niet voldoende van deze enzymen aanmaken. Heb jij last van klachten die erop duiden dat jouw spijsvertering niet optimaal functioneert? Klik dan hier of begin met een gratis supplementadvies om je persoonlijke behoefte in kaart te brengen.
3). Opgeblazen buik door hormonen
Een bolle of opgezette buik kan ook het gevolg zijn van veranderingen in hormonen. Bij vrouwen komt deze oorzaak vaker voor dan bij mannen. Een vrouw die zwanger is, kan door het zwangerschapshormoon progesteron bijvoorbeeld meer vocht vasthouden en een verminderde functie van de spijsvertering ervaren.
Een vergelijkbaar effect treedt op tijdens de menstruatie. Een tijdelijke afname van hormonen als progesteron en oestrogeen leidt tot een verminderde galproductie en daarmee mogelijk tot buikpijn of een opgeblazen gevoel. Dit soort klachten kunnen overigens ook symptomen zijn van het premenstrueel syndroom (PMS), waar 5% van de Nederlandse vrouwen last van heeft.
Wat te doen tegen een opgeblazen buik?
Een opgezette buik verhelpen doe je door het probleem bij de wortel aan te pakken. Is stress bij jou de meest waarschijnlijke oorzaak van een opgeblazen gevoel? Breng dan in kaart wat jou in het leven de meeste stress bezorgt en hak knopen door om deze stress te verminderen. Dat is niet altijd makkelijk, maar onthoud dat chronische stress na verloop van tijd kan leiden tot een burn-out.
Bij spijsverteringsproblemen en hormonale oorzaken is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan gezonde voeding en voldoende beweging. Kaliumrijke voeding zoals bananen, avocado’s en spinazie helpt om tijdens de menstruatie minder vocht vast te houden en beweging activeert je spijsverteringsstelsel. Bij een bolle of opgeblazen buik is wandelen vaak makkelijker dan sporten.
Een gezonde leefstijl kun je ondersteunen met supplementen om een opgeblazen gevoel te verminderen.