Test of jouw gezondheid extra aandacht nodig heeft

Hormonale disbalans: zo kun je het testen en oplossen

Leestijd 3 minuten
Blogs

Steeds meer mannen en vrouwen ervaren klachten zoals stemmingswisselingen, moeheid, een verlaagd libido of een onregelmatige cyclus. Al deze en vele andere klachten in onze moderne maatschappij kunnen het gevolg zijn van een hormonale disbalans. In dit artikel bespreek ik wat hormonale disbalans is en hoe je dit bij jezelf kunt testen en oplossen.

Wat is hormonale disbalans?

Hormonale disbalans is een verstoring in het natuurlijke evenwicht van je hormonen. Hormonen zijn stofjes die een cruciale rol spelen in het reguleren van verschillende functies in je lichaam. Samen met neurotransmitters sturen ze organen en weefsels aan om bijvoorbeeld sneller te werken of juist te vertragen.

Veel hormonen worden aangemaakt en aangestuurd vanuit het brein. Vooral de hypofyse reguleert veel hormonale processen, zoals die van de schildklier, bijnieren en geslachtshormonen. Hierbij wordt de hypofyse weer aangestuurd door een ander hersengebied; de hypothalamus.

Hormonen en hun functie

Als mens hebben we in totaal maar liefst rond de 100 hormonen. Al deze hormonen hebben een andere functie en beïnvloeden elkaar direct of indirect om zo homeostase (chemisch en fysiologisch evenwicht) in de hersenen en het lichaam te bewaken. Enkele belangrijke hormonen zijn:

 • Cortisol: Dit is ons stresshormoon. Het helpt het lichaam te reageren op stressvolle situaties, maar kan bij een chronisch verhoogde aanmaak tot problemen leiden.
 • DHEA: Dit hormoon speelt een rol in de afweer, de stofwisseling en de functie van de hersenen. Ook is DHEA betrokken bij de productie van andere hormonen.
 • Oestradiol & oestriol: Dit zijn vormen van oestrogeen, het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon.
 • Progesteron: Een ander vrouwelijk geslachtshormoon dat een rol speelt in de menstruatiecyclus en zwangerschap.
 • Testosteron: Hoewel vaak beschouwd als een mannelijk hormoon, hebben vrouwen ook testosteron. Het beïnvloedt onder andere je seksueel verlangen.

Hormonale disbalans: oorzaken en symptomen

Hormonale disbalans kan ontstaan door verschillende factoren. Zo zie ik vaak dat een disbalans in hormonen samenhangt met een overprikkeld brein. Hierbij speelt stress doorgaans een belangrijke rol, net als het eten van verkeerde voeding en een gebrek aan slaap, zelfliefde of ontspanning.

Symptomen van een verstoorde hormoonhuishouding kunnen zich uiten in depressie, een verlaagd libido, hoofdpijn, stemmingswisselingen, slaapstoornissen en meer. Veel vrouwen met hormonale disbalans hebben ook last van PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom), een aandoening waarbij er meerdere kleine cysten op de eierstokken aanwezig zijn.

Hoe kan ik hormonale disbalans zelf testen?

Heb jij last van bovengenoemde symptomen of andere klachten zoals gewichtsproblemen, huidproblemen, haaruitval, eetbuien, vermoeidheid, angsten, vocht vasthouden, onrust, een afwijkende menstruatie, koude neus en handen, concentratieproblemen of gewrichts- of spierpijn?

Je kunt hormonale disbalans bij jezelf eenvoudig en betrouwbaar testen met een speekseltest inclusief consult. Deze test is zowel beschikbaar voor mannen als voor vrouwen en geeft direct inzicht in jouw hormonale status en gezondheid. Naast een gedetailleerd rapport ontvang je persoonlijk advies van een gecertificeerd orthomoleculair therapeut.

Hormonale disbalans oplossen: 6 tips

 1. Voeding: Eet Brain Foods die jouw hormoonbalans ondersteunen zoals avocado, pure chocolade, groenten, fruit, vette vis zoals zalm, noten en volkoren granen.
 2. Verminder stress: Probeer ontspanningstechnieken zoals meditatie of yoga om je cortisolniveau te verlagen.
 3. Beweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen je brein en hormonen in balans te brengen.
 4. Slaap: Zorg voor voldoende slaap. Een goede nachtrust is essentieel voor een gezonde hormoonbalans.
 5. Vermijd toxinen: Bepaalde stoffen in bijvoorbeeld voeding, plastic, medicijnen en bestrijdingsmiddelen kunnen je hormonen uit balans brengen.
 6. Consulteer een specialist: Overweeg een bezoek aan een orthomoleculair therapeut om je hormoonbalans te bespreken en persoonlijk advies te krijgen.

© 2022 Brain Balance. Alle rechten voorbehouden

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.