Test of jouw gezondheid extra aandacht nodig heeft

PCOS: wat is het en wat zijn de symptomen?

Leestijd 3 minuten
BlogsGeen categorieInspiratie
PCOS: wat is het en wat zijn de symptomen?

Ben jij een vrouw en heb je last van klachten zoals buikpijn, vermoeidheid, pijntjes, stemmingswisselingen of ongewenste haargroei? Dan kan het zijn dat je net als 5%-10% van alle Nederlandse vrouwen PCOS hebt. Maar wat is PCOS nu eigenlijk en wat is het verband met je breinbalans? Je leest het hieronder!

Wat is PCOS?

PCOS is een afkorting van het Polycysteus Ovarium Syndroom. De letterlijke betekenis is dat er zich meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium) bevinden. Normaal groeit bij vrouwen één vochtblaasje door totdat het knapt – dit is de eisprong of ovulatie – maar in de eierstok van vrouwen met PCOS zitten meerdere blaasjes, die moeizaam groeien en tot ovulatie komen.

Doordat de ovulatie bij PCOS vaak uitblijft, kan er ook geen menstruatie plaatsvinden. Deze stagnatie van de cyclus leidt tot een verminderde vruchtbaarheid, waardoor veel vrouwen PCOS vaak pas ontdekken als ze zwanger willen worden. De arts schrijft in dat geval meestal medicijnen voor om de hormonale disbalans te bestrijden, maar dit lost de onderliggende oorzaak niet op.

Wat is de oorzaak van PCOS?

In de reguliere geneeskunde bestaat nog veel onduidelijkheid over de oorzaken van PCOS. Duidelijk is wel dat in bepaalde gevallen erfelijkheid een rol kan spelen. Is bij jouw moeder of zus PCOS geconstateerd? Dan is de kans groter dat je het zelf ook hebt. Dit betekent echter niet dat je ook daadwerkelijk last hoeft te hebben van de symptomen.

Door deskundigen worden veel symptomen namelijk sterk in verband gebracht met levensstijl. Zo kampen vrouwen met PCOS bovengemiddeld vaak met laaggradige ontsteking, insulineresistentie, schildklierproblemen, stress en overprikkeling. Levensstijl heeft een grote invloed op het ontstaan van deze factoren, die op hun beurt weer kunnen bijdragen aan het ontstaan van PCOS.

PCOS en je breinbalans

Bij het analyseren van PCOS is het dan ook interessant om te kijken naar de onderliggende oorzaken. Eet jij vaak bewerkte of ontstekingsbevorderende voeding? Slik je de pil? Sta je geregeld bloot aan toxinen? Of voel je je vaak gestrest of overprikkeld? Al deze factoren vergroten de kans op de eerder genoemde ziektebeelden en een hormonale disbalans.

In een normale menstruatiecyclus geeft de hypothalamus het hormoon GnRH af aan de hypofyse. De hypofyse maakt vervolgens gonadotrofines aan die zorgen dat het vochtblaasje met eitje in de eierstok kan groeien en hierna de ovulatie optreedt. Bij een disbalans in het brein door een ongezonde levensstijl kan deze hormonale balans verstoord raken en zo de kans op PCOS vergroten.

Welke symptomen of klachten ervaar je bij PCOS?

PCOS is de meest voorkomende hormonale afwijking bij vrouwen, maar wordt vaak pas ontdekt als het moeilijk lukt om zwanger te worden. Dit komt omdat de meeste symptomen niet direct een syndroom doen vermoeden. Veel vrouwen wijten klachten als buikpijn, vermoeidheid, pijntjes, stemmingswisselingen en moeite met afvallen aan andere oorzaken dan PCOS.

Pas wanneer er sprake is van meerdere van bovengenoemde symptomen of deze gepaard gaan met specifieke klachten zoals overmatige haargroei of endometriose, zal een arts de diagnose van PCOS stellen. Meestal wordt er dan een bloedonderzoek en echoscopisch onderzoek uitgevoerd om de eierstokken te beoordelen op het voorkomen van meerdere vochtblaasjes.

Hoe kun je PCOS behandelen?

In de reguliere geneeskunde bestaat geen ‘genezing’ voor PCOS. De behandeling beperkt zich doorgaans tot het voorschrijven van de anticonceptiepil om bloedingen kunstmatig op te wekken en de symptomen van PCOS te bestrijden. Ook wordt vrouwen met PCOS die zwanger willen worden vaak medicijnen met clomifeen of letrozol voorgeschreven om toch een ovulatie te krijgen.

In de orthomoleculaire geneeskunde wordt vooral ingezet op een natuurlijke behandeling, die zich richt op de onderliggende oorzaken van PCOS. Denk hierbij onder meer aan het verbeteren van voeding, het minimaliseren van stress, het optimaliseren van slaap en voldoende bewegen. Kortom; alle Brain Balance-pijlers waarover ik al veel vaker heb geschreven!


© 2022 Brain Balance. Alle rechten voorbehouden

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.