Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

Postnatale vitamines: waarom zijn ze belangrijk?

Leestijd 3 minuten
BlogsGeen categorie

Na 9 maanden zwangerschap is de geboorte van je baby een fantastisch cadeau. Maar als nieuwe moeder heb je nog steeds de verantwoordelijkheid om voor jezelf en je baby te zorgen. Een gezonde voeding met postnatale vitamines is daarbij essentieel. In dit artikel bespreken we waarom deze vitamines belangrijk zijn en welke je zou moeten nemen.

Wat zijn postnatale vitamines?

Postnatale vitamines zijn voedingsstoffen waar je lichaam extra behoefte aan heeft na de bevalling. Deze vitamines zijn een logisch vervolg op de prenatale vitamines die je vóór en tijdens de zwangerschap hebt genomen. Maar omdat je lichaam na de bevalling andere behoeften heeft, leg je de focus in deze fase (deels) op andere vitaminen.

In de postnatale (of postpartum) periode herstelt je lichaam van de bevalling en verandert het van een zwangere naar een niet-zwangere toestand. Hoewel je in deze fase logischerwijs veel aandacht schenkt aan je baby, is het belangrijk om jezelf de ingrediënten te geven om snel te herstellen en goed te functioneren. Daar hebben zowel jij als je kindje profijt van.

Waarom zijn postnatale vitamines belangrijk?

De postnatale periode duurt ongeveer 6 weken (ook wel bekend als de kraamtijd) tot een jaar. In deze fase van ‘ontzwangeren’ kun je merken dat je lichaam en brein uitgeput en uit balans zijn. Het kost dan tijd om te herstellen van de bevalling en de voedingsstoffen aan te vullen die zijn verbruikt tijdens de zwangerschap.

Met een gezond Brain Food-voedingspatroon zul je al veel van de voedingsstoffen binnenkrijgen die je nodig hebt. Voor een optimaal herstel kun je daarnaast postnatale vitamines slikken. Dat is extra belangrijk als je borstvoeding geeft, omdat ook je baby voedingsstoffen vraagt via je moedermelk en je vitaminebehoefte hierdoor hoger ligt.

Welke vitamines zijn belangrijk tijdens de postnatale periode?

Er zijn een aantal vitamines en mineralen die extra belangrijk zijn tijdens de postnatale periode. Hieronder een overzicht:

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor de opbouw van sterke botten en tanden. Het helpt ook bij het reguleren van het immuunsysteem en het verminderen van ontstekingen. Vitamine D is vooral belangrijk als je borstvoeding geeft, omdat het de ontwikkeling van de botten van je baby ondersteunt.

Vitamine B12

Vitamine B12 is belangrijk voor de energieproductie en de gezondheid van het zenuwstelsel. Daarnaast speelt deze vitamine een rol bij de vorming van rode bloedcellen. Het slikken van vitamine B12 biedt extra meerwaarde voor veganisten en vegetariërs, omdat het voornamelijk voorkomt in dierlijke producten.

IJzer

Tijdens (en vaak ook na) de bevalling kun je veel bloed verliezen. Hierbij gaat ook veel ijzer verloren. IJzer is belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen en het transport van zuurstof door het lichaam. Een tekort aan dit mineraal kan leiden tot gezondheidsklachten als bloedarmoede, vermoeidheid en zwakte. Dit voorkom je met een goede multivitamine.

Vitamine C

In de hectische en vaak slapeloze periode na de bevalling kan je weerstand wel wat extra ondersteuning gebruiken. Vitamine C is belangrijk voor het immuunsysteem en het bevorderen van de opname van ijzer. Het helpt ook bij de collageenvorming, wat belangrijk is voor het herstel van weefsels na de bevalling.

Foliumzuur

Foliumzuur is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de foetus tijdens de zwangerschap. Na de bevalling is het nog steeds belangrijk om foliumzuur te nemen om de gezondheid van het zenuwstelsel te ondersteunen en bloedarmoede te voorkomen. Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot vermoeidheid, gewichtsverlies en darmstoornissen.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn tijdens de zwangerschap belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van je baby. Na de bevalling kunnen deze vetzuren jou als mama helpen bij het verbeteren van je gemoedstoestand en het voorkomen van een postnatale depressie en ontstekingen in het lichaam.

Meer informatie over postnatale vitamines?

Eén ding is zeker: in de postnatale periode is voldoende inname van vitamines belangrijk. De exacte vitamine- en mineralenbehoefte kan echter per vrouw en situatie verschillen. Wil jij weten aan welke voedingsstoffen jouw lichaam op dit moment behoefte heeft? Vraag gratis supplementadvies aan en ontvang maatwerk advies van een orthomoleculair therapeut.