Test of jouw gezondheid extra aandacht nodig heeft

Postnatale depressie: wat is het en hoe lang duurt het?

Leestijd 3 minuten
Geen categorie

Jaarlijks krijgen ongeveer 23.000 vrouwen in Nederland last van een postnatale depressie. Dit is maar liefst 10% van alle pas bevallen vrouwen. In dit artikel leg ik uit wat de oorzaken zijn van een postnatale depressie, op welke symptomen je moet letten en hoe je de kans kunt verkleinen dat het jou overkomt. Hierbij bespreek ik ook de rol die de hersenen spelen bij het ontstaan van een postnatale depressie.

Wat is een postnatale depressie?

Een postnatale depressie is een depressie die zich doorgaans manifesteert binnen enkele weken of maanden na de bevalling. Vaak spreken we dan ook wel van een postpartum depressie. Eigenlijk is dit ook een betere benaming, omdat postpartum gaat over de gezondheid van de moeder na de bevalling. Officieel gaat postnataal over de gezondheid van de baby na de geboorte.

In de praktijk worden beide termen inwisselbaar gebruikt en wordt er vrijwel altijd de gesteldheid van de moeder mee bedoeld. Desondanks kunnen ook mannen last hebben van een postnatale depressie. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 80% van de vaders niet spreekt over depressieve gevoelens in de periode na de bevalling. Bij moeders ligt dit percentage tussen de 25% en 50%.

Wat is de oorzaak van een postnatale depressie?

De oorzaak van een postnatale depressie kan liggen in psychosociale en psycho-emotionele factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ongewenste zwangerschap, veel stress tijdens de zwangerschap, complicaties bij de bevalling of gezondheidsproblemen bij het kindje. Ook een kleinere sociale omgeving of een gevoelsmatig gebrek aan controle kan depressieve gevoelens in de hand werken.

Steeds meer onderzoek laat zien dat ook je persoonlijke Brain Balance grote invloed heeft op de kans op het ontstaan van een postpartum depressie. Zo vinden er tijdens de zwangerschap grote veranderingen plaats in het defaultnetwerk van het brein en zijn er afnames te zien in de hippocampus. Dit hersengebied heeft te maken met het opslaan en ophalen van informatie uit het geheugen.

Een zeer belangrijke rol bij een postnatale depressie (maar in feite bij elke depressie) spelen de neurotransmitters in het brein. Bij vrouwen met een postpartum depressie kan sprake zijn van een tekort aan bijvoorbeeld dopamine, serotonine en noradrenaline.

Wat zijn de symptomen van postnatale depressie?

Een postnatale depressie kun je herkennen aan een of meer van de volgende symptomen:

  • Je hebt neerslachtige gevoelens
  • Je voelt je futloos en hebt nergens zin in
  • Je hebt hechtingsproblemen of negatieve gevoelens over je baby
  • Je voelt je schuldig en bent bang dat je een slechte moeder bent
  • Je bent prikkelbaar en snel boos
  • Je hebt moeite om je te concentreren en vergeet veel
  • Je bent duizelig en misselijk
  • Je hebt regelmatig last van huilbuien
  • Je bent constant moe en hebt slaapproblemen
  • Je hebt gedachtes over jezelf of je baby iets aandoen

Wat zijn de gevolgen van een postnatale depressie?

Een postpartum depressie kan niet alleen voor jezelf, maar ook voor de baby vervelende gevolgen hebben. Zo zijn jonge baby’s van depressieve moeders vaker boos of ontevreden en maken ze minder oogcontact en verbaal contact. Op peuterleeftijd hebben deze kinderen een grotere kans op gedragsproblemen en op volwassen leeftijd op depressie, angststoornissen en drugsgebruik.

Hoe lang duurt een postnatale depressie?

Een postnatale depressie duurt zonder behandeling gemiddeld zo’n 4 tot 6 maanden. Dit verschilt echter per persoon. In sommige gevallen kan een postpartum depressie zelfs meerdere jaren aanhouden. Hierdoor is het van belang om de symptomen serieus te nemen en direct behandeling bij een professional te zoeken.

Wil jij de kans op het ontstaan van een postnatale depressie verkleinen? Zorg dan dat je voldoende Brain Food eet en zorg voor voldoende beweging en ontspanning.


© 2022 Brain Balance. Alle rechten voorbehouden