Test of jouw gezondheid extra aandacht nodig heeft
De omega 3 vetzuren EPA en DHA hebben enorm veel voordelen. DHA speelt een belangrijke rol voor het brein. Gaan we namelijk terug in de evolutie, dan zien we dat het mensenbrein een enorme ontwikkeling doormaakte vanaf het moment dat de mens de savanne verliet en dichterbij water ging wonen. Vis werd ineens een belangrijke voedingsbron, waardoor we veel meer visvetzuren binnenkregen dan daarvoor. DHA zorgden ervoor dat we aan de top van de voedselketen kwamen.
Het is dan ook duidelijk dat het omega 3 vetzuur DHA een belangrijke bouwstof is voor je hersenen *. Maar de stof is ook erg goed voor vele andere zaken. Het is wetenschappelijk bewezen dat DHA en EPA goed is voor het hart**. DHA is goed is voor je gezichtsvermogen * (helpt om scherp te blijven zien) en goed is voor je hersenfunctie**. Dit zijn goedgekeurde gezondheidsclaims.
Goed nieuws voor zwangere vrouwen: tijdens de zwangerschap helpt inname van DHA voor de hersenontwikkeling van de baby***. Ook na de zwangerschap heeft het kindje baat bij het omega 3 vetzuur DHA die het binnenkrijgt uit borstvoeding
Omega 3 is een groep van meervoudig onverzadigde vetzuren, waaronder het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).
ALA is een essentieel vetzuur, wat je lichaam niet zelf kan aanmaken en daarom moet binnenkrijgen uit voeding. Je lichaam kan uit ALA ook EPA en DHA aanmaken, maar alleen in zeer kleine hoeveelheden. Het eten van voeding met ALA volstaat dan ook niet om genoeg omega 3 tot je te nemen. Het beste is daarom om daarnaast voedingsbronnen met EPA en DHA te nuttigen, zodat je deze belangrijke visvetzuren rechtstreeks binnenkrijgt.
DHA is het omega 3 vetzuur wat belangrijk is voor onze hersenen. Het is dan ook niet voor niets de bouwsteen voor je brein*.
Er zijn zo enorm veel verschillende supplementen op de markt, dat ik in mijn reis naar het juiste voedingssupplement door de bomen het bos niet meer zag. Daar startte 2 jaar geleden mijn eigen onderzoek naar een goed omega 3 supplement met een hoge opneembaarheid van EPA en DHA en zo min mogelijk belasting voor de natuur. Want ja het blijft visolie, wat gevist moet worden.
Verderop lees je meer over het verschil tussen plantaardige omega 3 en dierlijke omega 3 en ik deel dan ook graag de voordelen met je. Ik vind het namelijk enorm belangrijk dat je wanneer je met supplementen start (als aanvulling op je voeding), je informatie zo compleet mogelijk is.
DHA is zoals hierboven beschreven goed voor onze hersenfuncties*. Zowel DHA als EPA zijn dus belangrijk, het is dan ook goed om te kijken dat je beide vetzuren in je supplement terugvindt. Ik heb gekozen voor het supplement om iets meer DHA toe te voegen, maar er zit nog steeds een ruime hoeveelheid EPA in de olie. Zo hebben we van beide de voordelen.
Antioxidanten
Belangrijk bij een goede visolie is dat er een antioxidant is toegevoegd, bijvoorbeeld een vitamine E.
Er zijn ook mooie plantaardige vormen van Omega 3 te verkrijgen, maar ik miste een algenolie waar ik 100% achter kon staan. Daarom lanceerde ik een tijd geleden mijn eigen Omega 3 algenolie! Mijn algenolie is volledig plantaardig en duurzaam. Qua voedingswaarden is de algenolie vrijwel gelijk aan mijn omega 3 visolie. Echter is deze variant vegan en hiermee ook geschikt voor vegetariërs. Ook voor kinderen en zwangere vrouwen is de algenolie trouwens geschikt.
Naast de oliën kunnen we omega 3 ook uit plantaardige voeding halen. Dan heb ik het bijvoorbeeld over lijnzaand, chiazaden, avocado, walnoten en overige noten. Plantaardige voeding heeft voornamelijk de omega 3 vetzuren ALA.
Omega 3 zit in zowel plantaardige als dierlijke bronnen. ALA komt vooral voor in plantaardige oliën zoals lijnzaadolie, groene bladgroenten, walnoten, zeewier en avocado.
Visvetzuren EPA en DHA vind je in vette vis zoals zalm, sardines en haring, maar ook in eieren (sommige worden zelfs verrijkt met omega 3 door deze vetzuren toe te voegen aan kippenvoer) en schaal- en schelpdieren. Vissen maken EPA en DHA overigens niet zelf aan, maar halen het uit de algen die ze eten.
Omdat de aanmaak van EPA en DHA uit ALA niet optimaal is en vette vis de grootste bron van omega 3 is, adviseert de Gezondheidsraad om ten minste één portie vette vis per week te consumeren. Dit staat gelijk aan circa 200 mg visvetzuren per dag.
Het is niet altijd mogelijk om de aanbevolen hoeveelheid Omega 3 binnen te krijgen met het huidige Westerse voedingspatroon.
Tegenwoordig consumeren we in verhouding meer omega 6 dan omega 3. Dit is een andere groep vetzuren die vooral veel voorkomt in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, katoenzaadolie en sojaolie.
Zoals te zien is op het kaartje rechts, zijn er dus heel erg veel gebieden in de wereld, waar de aanbevolen hoeveelheden niet gehaald worden! En veel van de weinige landen die wel in de goede hoeveelheden zitten, zijn landen die aan zee liggen, en dus een goede toevoer van verse goede vis hebben.
Bron: K.D. Stark et al. / Progress in Lipid Research 63 (2016) blz.132-152
Ben je niet zo’n liefhebber van vette vis of vind je het lastig om in te schatten hoeveel omega 3 je nu precies binnenkrijgt? Dan kun je als aanvulling op je voedingspatroon een omega 3-supplement gebruiken. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken in de vorm van vloeibare visolie of algenolie.
Persoonlijk stel ik hoge eisen aan supplementen en dat doe ik zeker als het om visvetzuren gaat. Goede omega 3-supplementen voldoen voor mij daarom aan de volgende criteria:
Doe jij geen concessies en wil je precies zo’n omega 3-supplement kopen? Bekijk dan vooral even de verdere informatie en de webshop.
Laatst heb ik namelijk een nieuw omega 3-supplement gelanceerd waar ik helemaal achtersta! Hiermee krijg jij elke dag op een makkelijke manier de essentiële vetzuren binnen om je lichaam en brein optimaal te helpen.
*het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA
***Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 200 mg DHA naast de aanbevolen dagelijkse inname voor omega-3-vetzuren voor volwassenen, d.w.z.: 250 mg DHA en eicosapentaeenzuur (EPA).
“We nemen het met het hele gezin. We vinden het een fijn product, benieuwd wat het in de toekomst nog meer brengt.” _______________________
- Sarah -
“Laaiend enthousiast over de smaak. Vissmaak zit er niet aan en dat is fijn, nog nooit eerder tegengekomen. Ik ben benieuwd hoe het er na een maand verder mee staat.” _______________________
- Maria -