Test of jouw gezondheid extra aandacht nodig heeft

Welke magnesium werkt het beste om beter te slapen?

Leestijd 3 minuten
Blogs

Slaap is essentieel voor onze gezondheid. Het helpt ons brein om informatie uit de dag te verwerken, om ons stressniveau te verminderen en om geestelijk en lichamelijk te herstellen. Helaas hebben veel mensen tegenwoordig moeite om goed te slapen. Magnesium kan hierbij helpen, maar welke vorm van magnesium kun je het beste innemen?

Waarom magnesium je slaap kan ondersteunen

Laten we eerst eens kijken waarom magnesium zo vaak wordt aangeraden aan mensen met slaapproblemen. Magnesium is een essentieel mineraal dat betrokken is bij meer dan 300 processen in het lichaam. Naast slaap zijn dit onder meer een goede werking van ons zenuwstelsel, onze spierfunctie, geestelijke veerkracht en de productie van melatonine.

Alleen al als we kijken naar deze processen wordt duidelijk waarom inname van magnesium kan helpen om beter te slapen. Het kan bijdragen aan een kalm zenuwstelsel, ontspannen spieren, mentale veerkracht in tijden van stress of spanning en voldoende aanmaak van melatonine – een hormoon dat ons helpt om in slaap te vallen en dieper te slapen.

Slecht slapen en magnesiumtekort

Helaas krijgen we in onze westerse maatschappij relatief weinig magnesium binnen. Dat komt enerzijds omdat we meer ongezonde, bewerkte voeding eten, maar ook omdat onze voeding niet meer zoveel magnesium bevat als vroeger. Klimaatverandering en bodemverarming zijn hiervan de belangrijkste oorzaken.

Daarnaast spelen ook leefstijl- en omgevingsfactoren een rol. Door een chronisch verhoogd stressniveau (wat vandaag de dag bijna normaal is) verbruikt ons lichaam extra veel magnesium om het zenuwstelsel te kalmeren. Hierdoor verbruiken we meer dan we binnenkrijgen en kan er vroeg of laat een magnesiumtekortontstaan.

Magnesium, stress en voeding

Denk jij dat een magnesiumtekort aan de basis kan liggen van jouw slaapproblemen? Probeer dan in ieder geval je stressniveau te verlagen. Stress maakt het niet alleen moeilijker om in slaap te vallen, maar ‘rooft’ dus ook magnesium uit je lichaam die juist zo nodig is voor een goede slaap.

Kijk daarnaast ook eens kritisch naar je eetpatroon. Welke voedingsmiddelen eet jij die rijk zijn aan magnesium en waar eet je te weinig van? Met name Brain Foods zoals (groene blad)groenten en fruit zijn rijk aan magnesium, maar ook noten, zaden en pitten zijn vaak kleine magnesiumbommetjes.

Welke magnesium voor het slapen?

Zelfs met een gezond voedingspatroon kun je nog steeds een tekort hebben aan magnesium. Ook kan het zijn dat je bepaalde voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium slecht kunt verdragen. In beide gevallen kan suppletie van magnesium uitkomst bieden als je je slaap wilt verbeteren. Maar welke vorm kun je het beste nemen?

Er zijn 2 vormen van magnesium die ik in het bijzonder aanraad voor het slapen: magnesium bisglycinaat en magnesium tauraat. Deze magnesiumvormen zijn gebonden aan respectievelijk glycine en l-taurine, waardoor ze de bloed-hersenbarrière makkelijker passeren en beter worden opgenomen in het hersenweefsel.

Andere tips om beter te slapen

Naast een magnesiumtekort kunnen er meer oorzaken zijn voor slaapproblemen. Eerder heb ik artikelen geschreven over de relatie tussen stress en slecht slapen, overige mogelijke oorzaken en tips om ontspannen in slaap te vallen. Ben je op zoek naar hulp op maat? Boek dan een consult voor maatwerk advies op het gebied van slaap en levensstijl.


© 2022 Brain Balance. Alle rechten voorbehouden