Charlotte Labee

14 t/m 18 juni Brain Energy Retreat

Oxytocine: wat is het en heb ik een tekort?

Oxytocine: wat is het en heb ik een tekort?

Heb jij je weleens afgevraagd waarom knuffelen, seks en sociale interactie zo plezierig voelen? Het antwoord schuilt in oxytocine, het ‘knuffelhormoon’ dat een grote rol speelt bij menselijke verbinding. Maar hoe herken je eigenlijk een tekort aan oxytocine en hoe kun je de natuurlijke aanmaak van oxytocine zelf stimuleren? Je leest het hieronder!

Wat is oxytocine?

Oxytocine is een hormoon dat in de hypothalamus wordt aangemaakt en nauw betrokken is bij zaken als sociaal contact, zorgtaken, vriendschap, moederbinding en romantische interacties. Het speelt tevens een belangrijke rol bij de reproductie, bevalling en borstvoeding. Zo bevordert oxytocine het transport van spermacellen bij de conceptie, het samentrekken van de baarmoeder tijdens barensweeën en het op gang brengen van de borstvoeding na de bevalling.

Naast hormoon is oxytocine ook een neurotransmitter. Na aanmaak in de hypothalamus bereikt de stof via de hypofyse het zenuwstelsel en de bloedbaan en wordt hierna verwerkt in het emotionele deel van de hersenen, het limbische systeem. Hier vormt oxytocine een natuurlijke rem op de amygdala, het angstcentrum in de hersenen. Oxytocine remt bijvoorbeeld emotionele reacties op onbekende of boze gezichten, waardoor er positievere onderlinge interacties ontstaan.

Wat is de functie van oxytocine?

Oxytocine heeft in de praktijk verschillende functies. Zo heeft het hormoon niet alleen een remmend effect op de amygdala, maar op het gehele sympathische zenuwstelsel (jouw interne ‘gaspedaal’ dat je activeert en waakzaam maakt). Hierdoor gaat oxytocine de stressverhogende werking van stresshormoon cortisol tegen en zorgt het voor gevoelens van rust, ontspanning en geborgenheid.

Oxytocine komt van nature voor in het lichaam en wordt met name aangemaakt bij sociale interacties en huid-op-huidcontact. Denk aan een fijn gesprek met een vriendin, het aaien van een huisdier, een knuffel met je partner of het geven van borstvoeding aan je kind. Hoe vaker je oxytocine aanmaakt, hoe meer sociale interacties je wilt aangaan om dit goede gevoel te herhalen.

Oxytocine en depressie

Een hogere oxytocinespiegel zorgt voor meer rust, een betere angstonderdrukking, een grotere weerbaarheid tegen stress en een hogere bestendigheid tegen verslaving. Uit onderzoek blijkt dat dit ‘knuffelhormoon’ bovendien helpt tegen trauma’s en depressie en gevoelens van angst en onrust bij mensen met een posttraumatische stressstoornis kan verminderen.

Mannen maken net zo goed oxytocine aan als vrouwen, maar toch zijn er verschillen. Zo maken vrouwen meer oxytocine aan bij sociale interactie en maken zij na een bevalling zelfs structureel meer oxytocine aan. Volgens wetenschappers verklaart dit waarom moeders gemiddeld sneller ongerust zijn en wakker worden van babygehuil, terwijl de vader onverstoorbaar doorsnurkt.

Hoe herken je een oxytocine tekort?

Net zoals bij alle hormonen kan er sprake zijn van een disbalans in de aanmaak van oxytocine. Je kunt een eventueel oxytocine tekort bij jezelf herkennen door te letten op specifieke symptomen. Zo zal een gebrek aan oxytocine eerder leiden tot angstige of depressieve gevoelens, een laag libido, een gebrek aan vertrouwen in jezelf en anderen of een slechtere band met naasten zoals je familie.

Hoe kun je zelf meer oxytocine aanmaken?

Wil jij de aanmaak van oxytocine bij jezelf stimuleren? Maak het aangaan van verbinding dan een prioriteit in je leven. Knuffel je dierbaren vaker, eet altijd gezamenlijk, maak meer oogcontact met je gesprekspartners en neem in je drukke leven de tijd om je huisdier op je gemak te aaien. Je zult merken dat dit na verloop van tijd een gewoonte wordt en leidt tot een positieve spiraal in je leven.

Ook het beoefenen van yoga en meditatie kan je aanmaak van oxytocine verhogen. Zo zorgt yoga voor meer gevoelens van connectie (met jezelf én anderen) en is met name compassie meditatie zeer effectief om je gevoelens van empathie – en daarmee je oxytocinespiegel – te verhogen. Mooi meegenomen; yoga en meditatie zijn ook bij uitstek geschikt om je hersenen te ontspannen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' cadeau!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!