Mindset is een term die tegenwoordig steeds vaker valt. Mensen met de juiste mindset zijn doorgaans gezonder, gelukkiger en succesvoller en dit wordt al op kinderleeftijd zichtbaar. De mindset die hiervoor zorgt wordt vaak ook wel een groeimindset genoemd. Maar hoe ontwikkel je een groeimindset eigenlijk en welke rol is hierbij weggelegd voor complimenten?
Een statische mindset en groeimindset: het verschil
Je mindset is de verzameling van overtuigingen die je hebt over jezelf en de wereld. Dit referentiekader beïnvloedt vrijwel alles wat je denkt en voelt en hierdoor ook alle keuzes die je maakt. Het effect van je mindset ervan op je leven is dan ook enorm groot.
Een groeimindset staat in het Engels ook wel bekend als een growth mindset. Hierbij geloof je dat je met de juiste inzet alles kunt leren en elk doel kunt bereiken. Ook zie je in plaats van problemen liever kansen en ben je bereid om op avontuur of uit je eigen comfortzone te gaan.
De tegenhanger van een groeimindset is een statische mindset ofwel een fixed mindset. Hierbij geloof je dat je aangeboren talenten bepalen welke prestaties je in het leven kunt bereiken. Ook zie je in veel situaties beren op de weg en durf je niet zo snel uit je comfortzone te stappen.
Groeimindset en het kinderbrein
In mijn journals lees je waarom een groeimindset met het vorderen van de leeftijd vaak verandert in een statische mindset. In dit artikel wil ik vooral bespreken hoe je een groeimindset kunt ontwikkelen, maar ook waarom je hier het beste al in de kindertijd mee kunt beginnen.
Je mindset wordt voor een groot deel in de eerste 8 jaar van het leven opgebouwd. Het kinderbrein zuigt informatie dan op als een spons, waardoor het creëren van een groeimindset relatief makkelijk gaat. Het veranderen van een statische mindset op latere leeftijd is lastiger (maar kan gelukkig wel!).
Hoe kun je een groeimindset ontwikkelen?
Goed om te beseffen is dat iedereen van nature met een groeimindset wordt geboren. Dat moet ook wel, want anders zou je als peuter nooit hebben leren lopen nadat je een paar keer was gevallen. Met een statische mindset had je het na enkele mislukte pogingen al opgegeven. Helaas is dit precies de mindset die veel mensen bij het ouder worden ontwikkelen.
Er zijn allerlei methoden die bijdragen aan een groeimindset. Denk hierbij onder meer aan een focus op het proces in plaats van het eindresultaat, het zien van fouten als feedback en het omzetten van negatieve naar positieve overtuigingen. Een van de meest effectieve manieren om een groeimindset te ontwikkelen is echter het geven – maar liever nog het ontvangen – van complimenten.
Hoe dragen complimenten bij aan een groeimindset?
Een compliment is een positieve vorm van feedback in de vorm van een waarderende of lovende opmerking. Hiermee biedt het ontvangen van een complimentje tegenwicht aan de moeder van alle belemmerende overtuigingen: ‘Ik ben niet goed genoeg’. Daarnaast kunnen complimenten ook allerlei andere veelvoorkomende negatieve overtuigingen verzachten.
Erg belangrijk is dat een compliment gericht is op aspecten zoals groei, inzet en ontwikkeling in plaats van op een resultaat, eigenschap of talent. Voorbeelden van goede complimenten om een groeimindset te ontwikkelen zijn bijvoorbeeld:
- ‘Wat fijn dat dit je zoveel plezier geeft!’
- ‘Wat heb jij goed je best gedaan zeg!’
- ‘Wat heb jij veel geleerd van die fout!’
- ‘Wat ben jij ver buiten je comfortzone getreden!’
Kunnen complimenten ook averechts werken?
Wil jij als ouder bijdragen aan de groeimindset van je kind of aan die van iemand anders? Besef dan dat er ook complimenten zijn die je juist beter niet kunt geven. Dat komt omdat ze een statische mindset juist versterken in plaats van bestrijden. Voorbeelden van vaak goedbedoelde maar verkeerde complimenten zijn:
- ‘Wat ben jij toch intelligent!’
- ‘Wat ben jij ontzettend sterk!’
- ‘Wat heb jij hiervoor veel talent!’
- ‘Wat goed dat je geen fouten hebt gemaakt!’
Let er dus goed op welke complimenten je uitdeelt, want het effect ervan kan heel anders zijn dan je bedoelt. Wist je trouwens dat het juiste compliment niet alleen goed is voor degene die het ontvangt, maar ook voor degene die het geeft? Dit zorgt voor een golf van neurotransmitters in het brein, waardoor je je fijn voelt en op een dieper niveau contact maakt met de ander.
Probeer daarom wat vaker welgemeende en weloverwogen complimentjes te geven. Hiermee draag je bij aan de ontwikkeling van een groeimindset bij de ander en zul je merken hoe het leven van jullie beiden positief verandert!