Test of jouw gezondheid extra aandacht nodig heeft

Wat gebeurt er tijdens de overgang in mijn brein?

Leestijd 3 minuten
BlogsInspiratie

De overgang… stiekem zien we er allemaal wel een beetje tegenop. Niet alleen omdat het betekent dat je ouder wordt, maar ook omdat je veel verhalen hebt gehoord over opvliegers en stemmingswisselingen. Ook in deze periode van je leven speelt je brein een belangrijke rol. Laten we eens kijken wat er tijdens de overgang in je brein gebeurt en hoe je hiermee om kunt gaan.

 

De overgang in het kort

De overgang is een periode die, net als de puberteit, hoort bij het leven. De voorraad eicellen in de eierstokken neemt af en de productie van de hormonen oestrogeen en progesteron daalt. Dit is het begin van de overgang en het einde van de vruchtbare periode van een vrouw.

Aan het begin van de overgang wordt de menstruatie van de vrouw onregelmatiger en soms ook heviger. Na een jaar zonder menstruatie is de vrouw in de menopauze en de periode erna noemen we de postmenopauze. De overgang is een langere periode tot aan de laatste menopauze. Met de menopauze duiden we op het jaar ná de laatste menstruatie.

Oestrogeen en progesteron

De hormonen oestrogeen & progesteron spelen een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid van de vrouw. Daarnaast hebben deze hormonen een belangrijke link met ons brein.

Oestrogeen is één van de belangrijke vrouwelijke hormonen die in de puberteit heeft bijgedragen aan de groei van secundaire geslachtskenmerken; zoals genitaliën en borsten. Oestrogeen wordt onder andere afgescheiden door de eierstokken, maar dat is zeker niet de enige plek waar oestrogeen een belangrijke rol speelt. Oestrogeen zorgt in ons brein voor veranderingen in de activiteit van neurotransmitters, versterken de vorming van zenuwuitlopers en verminderen celdood.

Progesteron reguleert in samenwerking met oestrogeen je menstruatiecyclus. Het hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren en eierstokken. Progesteron wordt ook wel ons ‘zen hormoon’ genoemd en heeft een kalmerende werking op ons brein. De afname van dit hormoon leidt bij veel vrouwen tot prikkelbaarheid.

 

Veelvoorkomende klachten

Naast klachten als opvliegers zijn er ook een aantal brein gerelateerde klachten waarmee veel vrouwen in de overgang te maken krijgen. Zo hebben vrouwen vaak last van prikkelbaarheid, concentratieproblemen, stemmingswisselingen en vergeetachtigheid.

De stemmingswisselingen zijn vaak te wijten aan de oestrogeenafname, dit gaat namelijk niet zonder slag of stoot. Het brein wordt dan gedwongen om deze golven in hormonen op te vangen. Als de golven zo groot zijn dat het brein ze niet aan kan krijg je te maken met onverwachte stemmingswisselingen.

Daarnaast is vergeetachtigheid één van de meest voorkomende klachten in de overgang. In de eerste periode na de laatste menstruatie vindt er een cognitieve achteruitgang plaats in het brein. Oestrogeen speelt namelijk een belangrijke rol bij het geheugen en het leren van nieuwe informatie. Het brein moet noodgedwongen leren om te gaan met de nieuwe situatie. Gelukkig kan ons brein zich altijd blijven ontwikkelen en zien we dat cognitieve problemen na de overgang weer verdwijnen.

 

Met een brein in balans de overgang door

In de tijd waarin we leven zien we steeds meer hormonale disbalansen ontstaan. Omdat wij graag met de oorzaak aan de slag gaan kijken we waar het mis gaat. Hoe is het met de balans in ons brein? In ons lijf? In onze hormonen?

Wederom blijkt leefstijl een enorme invloed te hebben op hoe we ons voelen, ook tijdens de overgang. Zo zien we ook dat vrouwen met een gezonde leefstijl in verhouding fitter en gelukkiger de overgang doorkomen. De vrouwen met veel stress hebben daarentegen sneller en hevigere klachten tijdens de overgang.

 

Wil jij weten hoe je je hormonen in balans brengt? Ver voor, tijdens óf na de overgang? Leefstijl gynaecoloog Ginny Chamarro geeft speciaal voor jou de Brain Balance Boost: Hormonen en je Brein! Ben er op tijd bij en schrijf je in!


© 2022 Brain Balance. Alle rechten voorbehouden

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.