Test of jouw gezondheid extra aandacht nodig heeft

Heling: zo ondersteun je je brein in het proces

Leestijd 4 minuten
BlogsInspiratie

Met pijn en verdriet krijgen we in ons leven allemaal wel eens te maken; de een meer en de ander wat minder. Soms laten gebeurtenissen grote wonden achter waar we jaren later nog last van hebben óf pas last van krijgen. Zodra je je bewust wordt van jouw wonden / negatieve patronen kun je hier iets mee. In dit artikel duiken we in de wereld van heling en de rol die je brein hierin speelt.

 

Wat is heling?

Als je je bezighoudt met persoonlijke ontwikkeling heb je vast wel eens van de term ‘heling’ gehoord. We hebben het dan over het aankijken, verwerken en loslaten van pijn of verdriet uit je verleden. Het gaat erom dat je opnieuw ‘heel’ wordt en in balans komt met jezelf, je omgeving en het universum.

Het klinkt misschien zweverig, maar is een essentieel proces binnen je persoonlijke ontwikkeling. Zo kun je een energetische healing ondergaan waarin je door een specialist wordt begeleid. Maar het is ook mogelijk om zelf een proces van heling aan te gaan door naar binnen te keren.

 

Het proces van heling

Heling begint bij bewustwording. Onder het motto ‘alle begin is moeilijk’ is bewustwording misschien ook wel de moeilijkste fase van heling. Je wordt geconfronteerd met de negatieve patronen die je vandaag de dag enorm dwars zijn komen te zitten. Pijn, verwarring en verdriet komen in deze fase van het helingsproces vaak omhoog.

Het donker waar je in terechtkomt kan zorgen voor angst. Dit is voor sommigen een reden om het proces niet aan te gaan, waardoor ze blijven hangen in oude negatieve patronen.

Wanneer je wél naar binnen durft te komen is veiligheid de eerste prioriteit. Ook als je het proces onder begeleiding aangaat zal de eerste stap altijd het creëren van een veilige basis zijn.

‘the only way out is through’

Dan wordt het tijd om je verhaal te onderzoeken. Patronen of coping mechanismen die je hebt ontwikkeld zijn namelijk ergens ontstaan. Gun jezelf de tijd om te ontdekken waar jouw pijn zit en hoe je deze pijn kunt helen. Door te erkennen wat er is gebeurd en hoe je handelt kun je zelf de keuze maken om het anders te gaan doen. In Level 1 van de Brain Balance opleiding gaan we hier volop mee aan de slag.

 

De rol van het brein

Want hoe belangrijk is ons brein eigenlijk in dit proces? Het antwoord is simpel; onmisbaar. De patronen waar ik je over vertelde worden immers in ons brein ontwikkeld. Je kunt deze patronen zien als bospaden die in je brein worden aangelegd. Als je er een keer overheen loopt is het nog niet te zien dat er een pad ontstaat, maar als je er honderden keren overheen bent gelopen is het een duidelijk pad geworden.

Des te groter en breder het pad in je brein is, des te moeilijker om dit patroon te doorbreken. Dat het moeilijker is betekent echter niet dat het onmogelijk is. Omdat ons brein neuroplastisch is zijn we namelijk ons leven lang in staat om te groeien en ontwikkelen. Het is aan jou om met deze kennis een nieuw pad aan te leggen.

 

Zó help je je brein een handje mee: 3 tips

Creëer een Growth mindset

Als je me al langer volgt heb je vast wel eens van de termen Growth en Fixed mindset gehoord. Een Growth mindset is immers een voorwaarde voor welke verandering dan ook. Mensen met een Growth Mindset geloven dat ze kunnen veranderen, ze gaan graag het avontuur aan, stappen buiten hun comfortzone en zien in elke situatie kansen en mogelijkheden. Mensen met een Fixed Mindset daarentegen geloven vooral dat ze dingen niet kunnen. In welke van de twee herken jij jezelf het meest?

Brain Balance lifestyle

Ontwikkeling en groei is voor ons brein vaak een grote uitdaging. Het is daarom belangrijk om ons brein te helpen waar mogelijk. Gezonde voeding, voldoende beweging en ontspanning zijn belangrijke elementen van een Brain Balance lifestyle. Zo geef jij je brein de brandstof om voor jou aan de slag te gaan.

Durf hulp te vragen 

Last but not least; durf om hulp te vragen. Ook dit is voor velen al een grote stap in hun ontwikkeling. Je bent niet de enige die hier doorheen gaat en je hoeft het ook zeker niet alleen te doen. Inmiddels heb ik een sterk team om me heen die voor jou klaarstaat. Zo kun je een sessie met een van onze Brain Balance Coaches aanvragen om jouw probleem bij de wortel aan te pakken. Ook hebben wij de Brain Balance opleidingen opgericht, in ‘level 1 – update je brein’ leer ik je patronen te herkennen én te doorbreken.

Change today, enjoy tomorrow!


© 2022 Brain Balance. Alle rechten voorbehouden