Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

Herprogrammeer je brein in 4 stappen

Leestijd 3 minuten
Geen categorieinsearch

Heb je soms het gevoel dat jijzelf je grootste vijand bent bij het veranderen van belangrijke dingen in je leven? Vaak komt de innerlijke weerstand die je voelt voort uit de programmatie van je brein. In dit artikel lees je hoe deze tot stand is gekomen en wat je kunt doen om je eigen breinprogrammatie in 4 stappen te veranderen.

Hoe werkt de programmatie van het brein?

In de eerste 8 jaar van je leven programmeer je je brein met enorme hoeveelheden nieuwe informatie. Deze neem je vooral tot je via je ouders, opvoeders op school en andere mensen waarmee je in aanraking komt. Op basis van de informatie waaraan je het vaakst blootstaat, ontwikkel je je wereldbeeld, overtuigingen, gewoonten en patronen.

Wanneer overtuigingen en gewoonten eenmaal in de hersenen zijn geprogrammeerd, kost het moeite om ze te veranderen. Intelligent nadenken kost energie, waardoor de hersenen liever blijven terugvallen op de geprogrammeerde aansturing in het onderbewuste. Het brein heeft overleven als eerste prioriteit en spendeert daarom alleen energie als dit écht noodzakelijk is.

Waarom is het brein herprogrammeren zo lastig?

Het probleem is dat het veranderen van je eigen vastgeroeste overtuigingen en gewoonten vanuit overlevingsperspectief vaak niet noodzakelijk is. Het reptielenbrein bekommert zich alleen om de korte termijn en is tevreden zolang je levensbedreigende situaties weet te vermijden. Hierdoor voel je weerstand als je dingen wilt veranderen die niet op korte, maar op lange termijn beter voor je zijn.

Besef je dan ook goed dat wanneer jij wilt veranderen, je brein dat meestal niet wil. Dat verzint daarom graag excuses om niet te hoeven veranderen. Dit komt vaak tot uiting in zelfsaboterende gedachten zoals ‘Ik kan het toch niet, dus ik begin er maar niet aan’ en ‘Talent is belangrijker dan hard werken’. Zo blijf je in je eigen comfortzone, die veilig voelt en energie bespaart.

4 tips voor het herprogrammeren van je brein

Hoe vaker je brein hetzelfde programma afspeelt, hoe sterker het in je onderbewuste reptielenbrein wordt geprogrammeerd. Je doet dingen dan op de automatische piloot, terwijl je eigenlijk weet dat ze niet goed voor je zijn en je eigen doelen en dromen in de weg staan. Dat is zonde, want hierdoor belemmert je eigen brein je in plaats van dat het je beschermt.

Zolang je blijft doen wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd kreeg. Een van de beste stappen die je kunt zetten, is daarom om te werken aan je eigen breinprogrammatie. Ondanks de weerstand die je voelt, is het met de juiste strategie namelijk wel degelijk mogelijk om je hersenen te herprogrammeren. Dit zijn hiervoor mijn beste 4 tips die ik iedereen kan aanraden:

1). Oefen dankbaarheid

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt; jezelf veranderen begint met jezelf accepteren. Door een focus op persoonlijke ontwikkeling kan het soms lijken alsof jij en je leven niet goed genoeg zijn. Het tegendeel is natuurlijk waar. Oefen daarom dagelijks dankbaarheid. Dit herprogrammeert je brein om positiever naar gebeurtenissen en mogelijke veranderingen in je leven te kijken.

2). Visualiseer dagelijks

Je onderbewuste brein maakt geen onderscheid tussen fantasie en realiteit. Elke succesvolle verandering begint daarom met het visualiseren ervan. Visualiseer voor het slapen gaan bijvoorbeeld hoe je de volgende dag een lastige uitdaging volbrengt. Hierdoor voelt het voor je brein alsof je dit al hebt gedaan en creëer je het zelfvertrouwen om het de volgende dag daadwerkelijk te doen.

3). Journal dagelijks

Schrijven verandert de opbouw van je hersennetwerken en daarmee hoe je denkt, voelt en reageert. Dagelijks journalen is daarom een van de meest effectieve manieren om je onderbewuste te beteugelen en je intelligente brein voor je aan het werk te zetten. In mijn Brain Balance Journal vind je alles wat je nodig hebt om met journalen dagelijks stappen te zetten richting je doelen.

4). Binaural beats

Nog een hele effectieve manier om je hersenprogrammatie te veranderen: binaural beats. Deze speciale muziekvorm stimuleert de aanmaak van bepaalde hersengolven, waardoor je gemoedstoestand en daarmee je gedachten veranderen. Op mijn Spotify vind je speciale afspeellijsten met binaural beats voor ontspanning & creativiteit en energie en focus!