Charlotte Labee

14 t/m 18 juni Brain Energy Retreat

Waar is magnesium goed voor?

Magnesium is een van de meest bekende mineralen. Het speelt een rol bij diverse processen in de hersenen en het lichaam en komt van nature voor in voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, rauwe cacao, broccoli, avocado, zeewier, peulvruchten en noten. Maar waar is magnesium nu precies goed voor? In dit artikel zet ik de belangrijkste functies van het mineraal voor je op een rijtje.

Spierwerking en vermoeidheid

Magnesium speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren. Ook helpt het mineraal energie vrij te maken uit de voeding en draagt het bij aan extra energie bij vermoeidheid. Het is dan ook geen verrassing dat veel sporters een voedingspatroon volgen met magnesiumrijke producten. Door een verhoogde behoefte en tegelijkertijd extra verlies van magnesium via zweet, zijn zij extra gebaat bij voldoende inname van het mineraal.

Goed om in deze context noemen, is dat magnesium ook helpt bij het handhaven van een goede elektrolytenbalans. Hierdoor is het bijvoorbeeld aanwezig in veel sportdrankjes, samen met andere elektrolyten zoals kalium, natrium, chloride en calcium. Tot slot draagt magnesium bij aan de instandhouding van sterke botten en tanden en helpt het bij het opbouwen van (lichaams)eiwit. Niet alleen sporters, maar iedereen is dus gebaat bij inname van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Magnesium malaat en spierwerking

De beste manier om magnesium tot je te nemen, is via een gezond voedingspatroon. Eet je veel groenten, peulvruchten en noten, dan is de kans zeer klein dat je een tekort zult ontwikkelen. Is je eetpatroon minder gezond of heb je een verhoogde behoefte als sporter, dan kan een magnesiumsupplement een waardevolle aanvulling zijn.

Magnesiumsupplementen zijn er in verschillende soorten. De optimale magnesiumvorm voor de spierwerking is wat mij betreft magnesium malaat. Deze vorm bestaat uit een verbinding van het mineraal magnesium en organisch appelzuur, die relatief goed wordt opgenomen door het lichaam en dan met name in het spierweefsel.

Geestelijke veerkracht

De effecten van magnesium zijn niet alleen lichamelijk, maar ook psychologisch van aard. Zo is magnesium gunstig voor een goede geestelijke balans en draagt het bij aan een heldere geest en geestelijke veerkracht. Doordat het mineraal ook het energieniveau ondersteunt, kan de inname ervan extra van belang zijn in bijvoorbeeld stressvolle of drukke tijden. Ironisch genoeg zijn het juist dit soort perioden waarin veel mensen minder goed op hun voeding letten en hierdoor minder magnesium binnenkrijgen.

Magnesium bisglycinaat en geestelijke veerkracht

Een goede magnesiumvorm voor de geestelijke veerkracht is wat mij betreft magnesium bisglycinaat. Dit is een verbinding tussen het mineraal magnesium en twee moleculen van het aminozuur glycine, die ongevoelig is voor maagzuur en hierdoor de darmen volledig intact bereikt. Door de binding aan glycine kan magnesium de bloed-hersenbarrière passeren.

Hersen- en zenuwfuncties

Magnesium heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel. Het mineraal draagt bij aan hersen- en zenuwfuncties betrokken bij het leervermogen en het beredeneervermogen. Hierdoor is voldoende inname van magnesium belangrijk voor iedereen die op school of werk optimaal wil presteren. Magnesium is naast de leerprestatie, concentratie en het geheugen ook nog eens goed voor de gemoedstoestand, wat kan helpen in stressvolle tijden zoals een examenperiode.

Magnesium tauraat en de hersenfunctie

Een uitstekende magnesiumvorm voor de hersenfunctie is wat mij betreft magnesium tauraat. Deze vorm bestaat uit een verbinding tussen het mineraal magnesium en het aminozuur l-taurine. De organisch gebonden magnesium wordt samen met de l-taurine geabsorbeerd via het actieve aminozurentransportsysteem in de dunne darm en heeft hierdoor een hoge biologische beschikbaarheid. Door de binding aan l-taurine kan het mineraal de bloed-breinbarrière passeren.

Welke magnesium is goed voor mij?

Je weet nu waar magnesium zoal goed voor is, maar welke magnesiumvorm past het beste bij jou? Mocht je hierover twijfelen, dan is het verstandig gratis supplementadvies in te winnen bij onze orthomoleculair therapeuten. Graag adviseren wij je over de magnesiumvorm die voor jou wellicht meerwaarde kan hebben. Vanzelfsprekend is een voedingssupplement echter nooit een vervanging voor een gezonde levensstijl en gevarieerde voeding.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' cadeau!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!