Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Charlotte Labee / Vitamine C tekort

Vitamine C tekort

Vitamine C is van alle vitaminen zonder twijfel de bekendste. Deze wateroplosbare vitamine is tevens een antioxidant en komt in natuurlijke vorm veel voor in groente en fruit. De stof is betrokken bij uiteenlopende processen in de hersenen en het lichaam. Een tekort kan dan ook leiden tot vervelende symptomen. Maar waar zit vitamine C in? Wanneer heb ik een vitamine C tekort en hoeveel heb je per dag nodig?

Vitamine C tekort

Wat is vitamine C en waar is het goed voor?

Vitamine C staat ook wel bekend als ascorbinezuur en ondersteunt allerlei fysiologische en psychologische processen. Zo is de stof goed voor onder meer het geheugenconcentratievermogen, de gemoedstoestand en leerprestatie. Daarnaast is vitamine C van belang voor de huid, het energiemetabolisme en het behoud van sterke tanden. 

Vitamine C staat ook bekend om de positieve invloed op het immuunsysteem en de bijdrage aan extra energie bij vermoeidheid. Ook bevordert de voedingsstof de opname van het mineraal ijzer uit je voeding. Als antioxidant biedt ascorbinezuur bescherming tegen vrije radicalen, die kunnen voortkomen uit onder meer stress en die cellen en weefsels kunnen beschadigen.  

Waar zit vitamine C in?

Hoewel de meeste dieren vitamine C zelf aan kunnen maken, geldt dit niet voor de mens. Ascorbinezuur is hierdoor een essentieel nutriënt, dat je alleen uit voeding binnen kunt krijgen. De stof is van nature rijkelijk aanwezig in allerlei soorten fruit en groente, waaronder met name citrusfruit en bepaalde koolsoorten. 

Goede voorbeelden van fruit dat vitamine C bevat, zijn onder meer sinaasappels, kiwi’s, citroenen, mandarijnen, aardbeien en blauwe bessen. Qua groente moet je denken aan typisch Nederlandse groenten zoals spruitjes, boerenkool, broccoli en rode kool. Ook aardappels bevatten overigens aardig wat van deze waardevolle voedingsstof. 

Hoeveel vitamine C heb ik per dag nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine C is 75 milligram voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar. De ADH ligt hoger als je zwanger bent (85 milligram) of borstvoeding geeft (100 mg). Een kind heeft daarentegen weer genoeg aan minder. 50 milligram wordt aanbevolen voor 9-13 jarigen en 40 milligram volstaat in de leeftijdscategorie van 6-9 jaar. 

Als je dagelijkse voedingspatroon gezond is en veel groente en fruit bevat, zal het je weinig moeite kosten om per dag voldoende vitamine C binnen te krijgen. Zo levert 1 sinaasappel bijvoorbeeld al 66 milligram ascorbinezuur, terwijl een opscheplepel gekookte spruitjes maar liefst 92 milligram van deze voedingsstof bevat. 

Wanneer heb ik een vitamine C tekort?

Een vitamine C tekort ontstaat onder Nederlanders tegenwoordig niet zo snel. Dat was anders in vroeger tijden, toen zeelieden uit ons land rond de 16e eeuw de wereldzeeën bevoeren. Tijdens deze lange zeereizen waren groente en fruit schaars. Dit kon leiden tot een ascorbinetekort en uiteindelijk zelfs tot een dodelijke ziekte als scheurbuik. 

Hoewel dit soort extreme vitamine C tekorten inmiddels zo goed als uitgebannen zijn, is het wel van belang om op je inname te letten. In tegenstelling tot vetoplosbare vitamines wordt ascorbinezuur namelijk door je lichaam uitgescheiden in plaats van opgeslagen. Een tekort kan op den duur leiden tot symptomen zoals een verminderde weerstand of tragere wondgenezing. 

Wanneer krijg ik teveel vitamine C binnen?

Dat je lichaam vitamine C die het niet nodig heeft via de urine uitscheidt, betekent niet dat je er lukraak enorme hoeveelheden van kunt innemen. Niet alleen belast je hiermee onnodig je nieren, maar vanaf meer dan 2000 milligram per dag kun je ook bijwerkingen ervaren zoals diarree. Met name bij het nemen van supplementen is het dan ook belangrijk om te letten op de dosering. 

Vitamine C supplementen zijn er in vele soorten en maten. Denk aan tabletten, bruistabletten, poeder, pillen, capsules, serums en crèmes voor de huid. Ook verkrijgbaar is gebufferde vitamine C, dat niet de zure vorm heeft van ascorbinezuur en gekoppeld is aan de mineralen calcium en magnesium. Hierdoor ontstaat er ascorbaat, dat mild is voor de maagwand en slokdarm. 

Waar kan ik vitamine C kopen?

Een vitamine C supplement is geen vervanging voor, maar een aanvulling op een gezond voedingspatroon. Wat voor jou het beste supplement is, hangt af van je specifieke wensen en behoeften. In mijn online shop kun je gebufferde vitamine C capsules kopen, waaraan ook ingrediënten zoals druivenpitextract en quercetine zijn toegevoegd. 

Vraag jij je af of je in jouw geval überhaupt extra vitamine C nodig hebt of heb je een andere vraag over suppletie? Graag adviseer ik je gratis en vrijblijvend op maat, zodat jij op dit gebied de juiste keuze maakt. Stel je vraag over vitamine C via info@charlottelabee.com of meld je hier aan voor wen gratis* supplementenadvies.