De lente is in volle gang. De zon schijnt bijna dagelijks, de temperatuur stijgt en de natuur staat in volle bloei. Heerlijk! Toch?
Niet wanneer je last hebt van hooikoorts…
Speciaal voor iedereen die bij het voorjaar en de zomer vooral aan pollen denkt, deel ik graag een hooikoorts dossier! Dus zijn klachten als niezen, traanogen en een loopneus jou niet gek? Lees dan vooral verder.
Wat is hooikoorts?
Klassieke hooikoortssymptomen zijn toch wel niezen, traanogen, een loopneus, hoofdpijn, vermoeidheid, kortademig en een droge keel. Alleen al in Nederland zijn er naar verwachting jaarlijks drie miljoen mensen die last hebben van hooikoorts.
Het is een vorm van allergische rhinitis – een ontsteking van het neusslijmvlies. Deze ontsteking ontstaat door overgevoeligheid voor pollen, grassen, planten en/of bomen.
De eerste hooikoortsklachten steken vaak in februari de kop op en dit kan doorlopen tot en met september. Maar ook in het herfst- en winterseizoen kunnen bijvoorbeeld kamerplanten hooikoortsklachten veroorzaken.
Wat is de oorzaak van hooikoorts?
Eén van de zaken die we altijd zien bij hooikoortspatiënten is een overactief immuunsysteem. De klachten ontstaan door het vrijkomen van te veel histamine – een lichaamseigen antistof die vreemde stoffen in het lichaam bestrijdt.
Het lichaam denkt dus dat de pollen die binnenkomen schadelijk zijn voor het lichaam, terwijl dit niet het geval is. Als reactie daarop maakt het lichaam dan teveel histamine aan. Dit wordt vervolgens via het neus- en/of oogslijmvlies afgescheiden waardoor de typische hooikoortsklachten ontstaan. Vooral in de lente en zomer, wanneer alles in bloei staat en er meer pollen in de lucht zitten, hebben mensen hier last van.
Advies bij hooikoorts
Bij hooikoortspatiënten is een aantal zaken van belang om de gezondheid te herstellen en klachten te doen verminderen of verdwijnen. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet!
1. Histaminerijke voeding vermijden
Om ervoor te zorgen dat je niet nóg meer histamine binnenkrijgt is het verstandig histaminerijke voeding te vermijden. Histamine vinden we onder andere in chocola, varkensvlees, bier, rode wijn, E-nummers, tomaat, kiwi en drop. Dit kun je dus beter niet nemen.
Daarnaast kun je brandnetel gebruiken in soepen, smoothies of een kopje thee. Ook kun je er heerlijke pesto van maken. Brandnetel remt namelijk de aanmaak van histamine.
2. Voeding rijk aan flavonoïden
De voedingsmiddelen die je bij hooikoortsklachten juist wél binnen wilt krijgen zijn rijk aan flavanoïden. Flavanoïden hebben namelijk een antihistamine werking en dat kun je bij hooikoortsklachten goed gebruiken! Denk hierbij aan paprika, broccoli, citrusfruit, groene thee, blauwe druiven en rode vruchten.
Een ander krachtig antihistaminicum is scutellaria. Scutellaria, ook wel glidkruid, geeft verlichting wanneer er pollen in de lucht zijn en kan worden ingezet wanneer er al klachten zijn.
3. Ontstekingsremmende voeding
Omega 3 vetzuren werken als natuurlijke ontstekingsremmer. Je vindt omega 3 met name in vette vis als zalm, haring en makreel. Maar ook in lijnzaad, chiazaad en hennepzaad. Wanneer je weinig van deze voedingsmiddelen binnenkrijgt, is het raadzaam om een omega 3 supplement te gebruiken.
Daarnaast is het ook raadzaam om uien, knoflook, kappertjes, boerenkool en appels met schil toe te voegen aan je maaltijden vanwege het stofje quercetine. Quercetine is het meest voorkomende polyfenol in onze voeding en van polyfenolen wordt gezegd dat ze een ontstekingsremmende en antioxiderende werking hebben én de productie van histamine remt.
Ook kurkuma heeft een ontstekingsremmende werking. Je kunt dit specerij onder andere gebruiken in soepen, door curry’s of als basis voor een kopje golden milk.
4. Herstel de darmbarrière
Onze gezondheid hangt samen met onze darmgezondheid. Om het immuunsysteem te versterken is het van belang het darmmicrobioom te herstellen. Hierbij is het van groot belang om een gezond en gevarieerd voedingspatroon aan te houden. Eet onder andere voldoende groenten, gezonde vetten en eiwitten en voeg prebiotische voeding als zuurkool, tempeh, misosoep, kambucha en kefir toe aan je voedingspatroon om je darmmicrobioom te herstellen.
Ons pre/probiotica supplement bevat levende bacteriën die tevens bij kunnen dragen aan het herstel van de darmgezondheid.
Wil jij graag meer lezen over je darmen en wat deze betekenen voor jouw fysieke en mentale gezondheid. In dit e-book vertel ik waarom je darmen jouw ‘tweede brein’ zijn, en hoe je die kennis optimaal gebruikt voor jouw gezondheid.
5. Verminder je stress
Niet alleen voeding en voedingsstoffen kunnen je ondersteunen bij de strijd tegen je hooikoorts aanvallen. Ook je mentale weerbaarheid en balans zijn van enorm groot belang.
Hoe meer stress je ervaart, hoe meer je immuunsysteem vatbaar is voor allergieën. Hoe meer je ontspant hoe beter het gaat. Ontspannen is dus super belangrijk! Een heel klein beetje stress kan al voldoende zijn om jou snotterend en niezend de dag door te laten gaan. Mediteer deze periode wat vaker, zet je favoriete muziek op en ga lekker dansen. Hoe beter jij in je vel zit, hoe minder last je zult ervaren.
Supplementen bij hooikoorts
Door de overactiviteit van het immuunsysteem is je gezondheid niet optimaal bij hooikoorts. Het is daarom nóg belangrijker om je lichaam te voorzien van extra voedingsstoffen.
Er zijn diverse supplementen die ondersteunen bij hooikoorts. Gebruik tijdens het hooikoortsseizoen bijvoorbeeld 6 capsules Ester C 650 verdeeld over de dag (bij de maaltijd), bijvoorbeeld 3×2 per dag. Vitamine C is namelijk een natuurlijke histamineremmer.
Wil jij weten welke supplementen jou tijdens het hooikoorts seizoen goed kunnen ondersteunen? Vraag dan een supplementenadvies aan bij één van onze therapeuten en ontvang je aankoopbedrag van €15,95 weer terug!