Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

Kurkuma

Leestijd 3 minuten
BlogsInspiratie

Kurkuma, ook wel geelwortel, is 1 van de meest helende kruiden die de natuur ons te bieden heeft. Ik start iedere ochtend met een kopje gouden melk. Het recept vind je onderaan de blog. Eerst eens wat feitjes op een rij over dit wondermiddel:

Kurkuma bevat belangrijke vitamines: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E en K. En in kurkuma zitten waardevolle mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium, kalium en zink.

Heilzaam
De heilzame stofjes in Kurkuma heten curcuminoiden. In Azië, en dan vooral in India is er al heel lang bekend dat deze stofjes een heilzame werking hebben. Dit wordt dan ook al duizenden jaren gebruikt om het lichaam te zuiveren. Wat ze in Azië al heel lang weten heeft de wetenschap inmiddels onderzocht en dit is bewezen:

Kurkuma
– Werkt ontstekingsremmend
– Vermindert hart en vaatziekten
– Goed voor de antioxidanten
– Beter voor het verteren van voedsel

Kortom een wondermiddel wat ik graag iedere dag tot me neem, zeker met deze kennis op zak. Wel belangrijk dat de kurkuma goed bereid is, anders neemt je lichaam het niet goed op, waar moet je op letten?

Meng kurkuma met zwarte peper. Uit onderzoek blijkt dat kurkuma dan veel beter wordt opgenomen. Het toevoegen van zwarte peper aan kurkuma zorgt ervoor dat de werkzame stoffen meer dan 1000x beter worden opgenomen. Als je dus van de voordelen van kurkuma wil profiteren moet je deze zeker niet vergeten toe te voegen.

Kurkuma lost niet op in water. Het lost wel goed op in olie. Gebruik dus altijd een gezonde olie in het gerecht, zoals kokos- of olijfolie.

Recept Gouden melk

Om je gouden melk te maken heb je eerst de gouden pasta nodig:

Gouden pasta

– 1,5 kopjes (kleine koffiekopjes) met biologische kurkuma poeder
– 3 kopjes met water
– 3 tl vers gemalen zwarte peper
– 3 el extra virgin kokosolie

Doe alles (behalve de kokosolie) in een steelpannetje en kook het voor minimaal 7 minuten, door het koken wordt de opname van de peper goed gemixt met de kurkuma. Peper en olie zijn in dit recept de cofactor voor de kurkuma. Door deze combinatie versterk je de opname van de krachtige kurkuma in je cellen. Voeg, indien het te droog wordt, nog wat water toe bij het koken.

Haal van het vuur en voeg de kokosolie met behulp van een lepel toe. Goed door roeren en de gouden pasta laten afkoelen.  Doe de gouden pasta in een glazen weckpot wanneer het afgekoeld is, bewaar in de koelkast voor 3 weken.

Gouden Melk

– 1 flinke theelepel van de Gouden Pasta
– 2 kopjes melk (amandelmelk , rijstmelk, kokosmelk)
– Honing naar smaak (optioneel)
– Snufje kaneel (optioneel)

Doe 2 kopjes melk met 1 theelepel ‘Gouden Pasta’ in een pannetje en warm rustig op. Zorg dat het niet gaat koken! Een garde is handig om de pasta goed met de melk te vermengen. Als de ‘Gouden Pasta’ op temperatuur is, haal je het pannetje van het vuur af.

Nu kun je optioneel wat honing en kaneel toevoegen.

Als je een volgende keer een kop koffie wil pakken, probeer dan een keer dit geweldige recept. Wij drinken dit op regelmatige basis en het is super lekker en MEGA gezond. Op het Japanse eiland Okinawa wordt dit zeer veel gedronken en daar wordt men met gemak 100 jaar oud, dus gun jezelf dit!