Overprikkeling van het brein is een van de meest voorkomende verschijnselen in de moderne maatschappij. Heb jij last van onverklaarbare fysieke, emotionele en mentale klachten die maar niet verdwijnen? Dan heb je wellicht ook last van een overprikkeld brein.

In dit artikel leggen we uit aan welke signalen je een overprikkeld brein kunt herkennen en hoe deze klachten ontstaan.

Wat is overprikkeling van het brein?

Overprikkeling van het brein betekent dat de hersenen binnenkomende informatie niet meer goed kunnen verwerken. Deze informatie kan bestaan uit externe prikkels, zoals zintuiglijke prikkels van de dingen die je ziet, ruikt, hoort, voelt en proeft. Hieruit vloeien weer interne prikkels voort, zoals gedachten en emoties die het brein koppelt aan je waarneming om er betekenis aan te geven.

Volgens wetenschappers zijn er in totaal 3 soorten van overprikkeling te onderscheiden. Zo is er de eerder genoemde zintuiglijke overprikkeling – ook bekend als sensorische overprikkeling – die ervoor zorgt dat je binnenkomende informatie via de zintuigen niet optimaal kunt filteren. Denk aan het niet kunnen verstaan van je gesprekspartner in een druk café of het niet kunnen verdragen van fel licht.

Daarnaast is er emotionele overprikkeling, die ertoe leidt dat emoties bovengemiddeld heftig binnenkomen. Denk aan wanneer je moet huilen van moeheid of niet kunt stoppen met huilen als je geconfronteerd wordt met leed van anderen. Tot slot is er cognitieve overprikkeling. Dit beïnvloedt je denk- en leervermogen, omdat je brein het tempo van gegevensverwerking niet kan bijbenen.

 

Wat zijn de klachten bij een overprikkeld brein?

De klachten die bij een overprikkeld brein komen kijken, zijn niet alleen brein-gerelateerd. Dit maakt het lastig om ze te herleiden tot een overprikkeld brein. Er ontstaan klachten in het gehele lichaam omdat ons hoofdbrein nauw in verbinding staat met twee andere breinen in het lichaam: het hart en de buik. Samen vormen zij de Gouden Driehoek, die in balans moet zijn om gezond, weerbaar en wendbaar te zijn. Zit er ergens op de lijnen van de Gouden Driehoek een verstoring, zoals overprikkeling, dan raakt dit alle systemen en krijg je dus last van een scala aan verschillende klachten.

Zo ervaren veel mensen die last hebben van overprikkeling klachten zoals hoofdpijn, een kort lontje, moeheid, geheugenverlies, concentratieproblemen, hartkloppingen, spierspanning, slaapproblemen, hyperventilatie, negatieve gedachten, kortademigheid, uitstelgedrag, darmklachten en ontstekingen. Zoals je ziet, beslaan deze symptomen zowel het fysieke, mentale als emotionele domein. Hierdoor worden ze vaak niet gekoppeld aan één en dezelfde oorzaak – namelijk een overprikkeld brein.

 

Hoe herken je een overprikkeld brein?

Wanneer je meerdere van de klachten uit het bovenstaande lijstje tegelijkertijd ervaart, moet er een alarmbelletje gaan rinkelen. Om te herkennen of het daadwerkelijk om overprikkeling gaat, is het belangrijk om een moment van introspectie te nemen. Ervaar je het leven als een rat race waarin je veel ballen in de lucht moet houden? Heb je het gevoel continu aan te moeten staan en alleen maar aan het overleven te zijn? En heb je vaak last van stress of een kort lontje?

Als het antwoord op bovenstaande vragen ‘ja’ is, dan is de kans groot dat je last hebt van een overprikkeld brein. Het feit dat veel mensen zich zullen herkennen in deze beschrijving, geeft een idee van hoe het tegenwoordig met onze collectieve breingezondheid gesteld is. Het zorgwekkende hieraan is dat niet alleen volwassenen, maar ook steeds meer kinderen kampen met de gevolgen van overprikkeling in onze hectische en op materiële zaken gerichte prestatiemaatschappij.

 

Overprikkeling verhelpen

Denk jij overprikkeling te herkennen bij jezelf, een gezinslid of iemand anders die je dierbaar is? Laat het probleem dan niet voortslepen, want dit kan van kwaad tot erger gaan en tot burn-outdepressie of zelfs zenuwschade leiden. Overprikkeling verhelpen doe je door met je gehele Gouden Driehoek te gaan werken: niet alleen het hoofdbrein, maar ook het hart en de buik. Met enkel het hoofd kun je jezelf namelijk niet ‘gezond denken’. Hierbij heb je het voelen, de connectie met je lichaam, zelfliefde, voedingsstoffen en meer bij nodig.

Wil jij aan de slag met je Gouden Driehoek en voor eens en voor altijd een einde maken aan een overprikkeld zenuwstelsel om zo meer balans, rust, geluk en wendbaarheid te ervaren? Kom dan naar de Overprikkeld Brein live-dag in Ahoy, waar we voor het eerst niet alleen aan de slag gaan met kennis en ons hoofdbrein, maar een complete ervaring hebben gecreëerd waarbij we alle aspecten van de Gouden Driehoek gaan behandelen én voelen.

Ik zal jullie een gehele dag meenemen op reis door jullie lichaam, langs de drie punten van de Gouden Driehoek, door middel van een verrassend programma en bijzondere zintuigelijke ervaringen. Na deze dag heb jij alle tools in handen om de balans die je na deze dag ervaart vast te houden en toe te passen in alles dat je doet. Want overprikkeling tegengaan is geen kwestie van jezelf niet meer blootstellen aan prikkels, het is een kwestie van de verbinding met je lichaam herstellen, waardoor je de signalen herkent en je zo weerbaarder en wendbaarder door het leven kan gaan. Dit wordt zo ontzettend bijzonder en groots, dit wil je niet missen. Koop nu jouw ticket.


© 2022 Brain Balance. Alle rechten voorbehouden

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.