Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

De Gouden Driehoek: verbind je brein, hart en buik

Leestijd 5 minuten
Blogs

Het lichaam kent drie breinen: het hoofdbrein, het hart en de buik, dit noem ik de Gouden Driehoek van jouw lichaam. Wanneer je de verbinding van je gouden driehoek versterkt, zal er mentaal en fysiek rust, balans, weerbaarheid en flexibiliteit ontstaan.

Het verbinden van de hersenen, het hart en de darmen houdt in dat we een sterke en coherente verbinding tot stand brengen tussen deze drie essentiële systemen of ‘breinen’ in ons lichaam. Hoewel ze fysiek gescheiden zijn, communiceren ze de hele dag via verschillende kanalen, waaronder neurale, biochemische en elektromagnetische signalen. Hoe harmonieuzer de verbinding tussen de drie, en dus hoe coherenter jouw staat van zijn is, hoe meer welzijn je als mens ervaart. De gehele Brain Balance methode is erop ontwikkeld om deze staat te bereiken. De Gouden Driehoek verbinden doe je aan de hand van zeven stappen of pijlers, waar je hier meer over kunt lezen.

 

Brein Hart Buik

 

 

Brein

Bovenaan de driehoek staat het hoofdbrein. Hier zitten onze vastgeroeste patronen opgeslagen en kunnen we ons bewustzijn inzetten om deze te herprogrammeren. Die programmering is vervolgens door middel van het autonome zenuwstelsel actief in het hele lichaam. Hoe ga jij om met (negatieve) gedachten? Hoeveel leef jij in je hoofd en dus op je automatische piloot die enkel door middel van onze vastgeroeste patronen opereert, wat 95% van onze dagelijkse keuzes en gedrag bepaalt? Bewustzijn begint bij het opdoen van de juiste kennis over het hoofdbrein en hoe deze ons stuurt in alles wat we doen. Wanneer we niet ons bewustzijn trainen, zitten we niet zelf aan het stuur en zal ons brein enkel reageren, denken en voelen vanuit dat wat het heeft geleerd. En wanneer we niet samenwerken met de rest van de Gouden Driehoek, zal onze levensenergie niet naar beneden stromen en vast blijven zitten in het hoofd, wat blokkades oplevert.

De buitenwereld speelt hier ook een grote rol in: de wereld verandert sneller dan ons brein eigenlijk kan bijhouden, met de vele prikkels van technologie en de hoge druk en verwachtingen. Hierdoor raakt ons brein overprikkeld en staan we permanent in vecht-vluchtmodus, wat de connectie met de rest van de Gouden Driehoek verstoort. Kortom: het hoofdbrein is vooral belangrijk om in te zetten om wendbaar met stress, prikkels en gedachten om te gaan.

 

Hart

Maar met alleen het rationele kun je niet in balans blijven: daar hebben we ook onze ziel, ons gevoel en onze emoties voor nodig. Daar komt het hartbrein bij kijken. De hersenen, het hart en de darmen zijn onderling verbonden als het gaat om emotionele ervaringen. De hersenen verwerken gedachten en emoties, het hart genereert emoties en de darm herbergt miljoenen neuronen die onze emotionele toestand beïnvloeden. In ons hart voelen we (zelf)liefde, vertrouwen, kracht en zenden we deze energie uit naar de buitenwereld. Bovendien is ons hart nodig om in contact te komen met onze ziel of Source, want met alleen het denken gaat dat nooit lukken. Als jij alleen met je hoofdbrein werkt, dan is de verbinding naar dit deel van de Driehoek verstoort en zul jij dus een lagere emotionele intelligentie hebben. Hierdoor heb je minder liefde en empathie voor anderen, maar ook voor jezelf. En zelfliefde is een van de belangrijkste onderdelen van jouw gezondheid en welzijn.

Daarnaast bevat het hart zijn eigen neurotransmitters en heeft het een eigen geheugen, waar veel informatie wordt opgeslagen. Dit kan ook in de vorm van kennis, ervaringen en emoties die opgeslagen zijn als groot of klein trauma. Is de verbinding in jouw Driehoek verbroken en jouw hart gesloten door ruis op deze lijn, dan zullen deze ervaringen hier opgeslagen blijven, hoe bewust jij met je hoofdbrein ook bezig bent met het verwerken van jouw herinneringen. Dan ga je je steeds meer afvragen of je dingen misschien anders zou moeten doen in het leven. Zo stuurt het hart wel voor 80% informatie naar het hoofdbrein, en andersom is dat maar 20%. Het is dus heel belangrijk wat ons hart te vertellen heeft. Door de verbinding van de Gouden Driehoek te versterken en je hart te openen, verhoog je de coherente staat en kun je je (opgeslagen) emoties beter voelen, begrijpen en reguleren.

 

Buik

Het hoofd- en hartbrein en onze buik communiceren de hele dag met elkaar via de nervus vagus, de grootste zenuw van het lichaam die langs de ruggengraat loopt. De darm, vaak ons “tweede brein” genoemd, bevat een complex netwerk van neuronen dat waardevolle inzichten en intuïtie kan bieden (het ‘onderbuikgevoel’). Alleen wanneer de Gouden Driehoek stroomt, kunnen we gebruikmaken van deze intuïtieve wijsheid en ons gevoel en zielspad volgen.

Bovendien speelt onze buik een belangrijke rol in onze mentale gezondheid vanwege de belangrijke rol die de darmen spelen in onze hormonale balans. Wanneer er een disbalans in de darmen ontstaat maken ontstekingen het hele systeem van slag. Veel ontstekingen ontstaan namelijk in de darm, wanneer het darmmicrobioom niet in balans is en er te veel slechte bacteriën en te weinig goede bacteriën aanwezig zijn. Dit heeft invloed op de voedingstoffenopname, hormoonbalans, mentale gezondheid, communicatie naar het hoofdbrein en meer. Hier komt de pijler van Brain Food om de hoek kijken: gezonde voeding is nodig om de darmen in balans te houden, maar 20% van alle voedingsstoffen die we eten wordt ook weer direct naar het brein gestuurd, en zo werkt de Gouden Driehoek weer samen. Hier kun je meer over Brain Food lezen.

 

De Gouden Driehoek

Met de Gouden Driehoek wil ik laten zien dat het niet werkt om alleen aan één van de drie breinen van je lichaam te werken: zodra er in een hoek disbalans ontstaat stopt de Gouden Driehoek met stromen en ontstaat er disbalans in het hele systeem. Het een kan niet zonder de ander. Van stress tot slechte voeding tot leven in externe afleidingen, onverwerkte emoties, belemmerende programmeringen en gewoontes tot weinig beweging: er kunnen allerlei verstoringen zitten op de lijnen van de Gouden Driehoek. Door deze verstoringen bij jezelf te herkennen en op te lossen, ontstaat er in de Gouden Driehoek weer balans en ervaar je meer mentale en fysieke weerbaarheid én wendbaarheid.