Volgens de Gezondheidsraad is extra inname van vitamine D nodig voor alle Nederlandse kinderen tot 4 jaar. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor suppletie voor kinderen in deze leeftijdsgroep is 10 mcg per dag. In dit artikel leg ik uit tot welke leeftijd een kind baat kan hebben bij extra vitamine D en wat in dat geval de betere keuze is; druppels of tabletten.
Wat doet vitamine D voor kinderen?
Vitamine D is een zeer belangrijke voedingsstof die we van nature binnenkrijgen uit voeding en zonlicht. In de winter kan dit echter lastiger zijn. Ook zijn er bepaalde groepen met een hogere vitamine D-behoefte dan ze uit deze natuurlijke bronnen kunnen halen. Denk hierbij aan kinderen, ouderen, mensen met een donkere of getinte huid, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
Zonder extra inname van vitamine D uit een supplement lopen deze groepen het risico op een vitamine D-tekort. Dit kan gevaarlijk zijn, want vitamine D speelt onder meer een rol in het celdelingsproces, is van belang voor het behoud van sterke tanden, draagt bij aan een normale spierwerking en bevordert een goed calciumgehalte in het bloed.
Specifiek voor kinderen is vitamine D nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten. Daarnaast helpt de voedingsstof het (natuurlijk) immuunsysteem van de lichaamscellen van kinderen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt niet toevallig dat een vitamine D-supplement de kans op het ontstaan van de ziekte rachitis bij jonge kinderen vermindert.
Hoeveel vitamine D per dag heeft een kind nodig?
De best opneembare vorm van vitamine D (cholecalciferol of vitamine D3) komt van nature voor in voedingsmiddelen zoals vette vis, eieren en vlees. Zelfs bij een gevarieerd en gezond voedingspatroon wordt suppletie met 10 mcg vitamine D echter nog steeds aanbevolen voor jonge kinderen. Deze hoeveelheid is hetzelfde als 400 IE (internationale eenheden).
Krijgt je kindje flesvoeding waaraan reeds vitamine D is toegevoegd? Ook dan blijft het advies staan om een extra supplement te nemen. De hoeveelheid flesvoeding neemt immers snel af naarmate kinderen ouder worden. Daarnaast blijft een gecombineerde inname van vitamine D uit flesvoeding en een supplement nog altijd ruim onder de veilige bovengrens.
Tot wanneer moet ik mijn kind vitamine D geven?
Het officiële advies in Nederland is om alle kinderen jonger dan 4 jaar 10 mcg extra vitamine D te geven. In België wordt dezelfde dagelijkse hoeveelheid aanbevolen, maar dan tot een leeftijd van wel 6 jaar. Dit illustreert het belang dat overheden en onderzoekers uit verschillende landen hechten aan een goede vitamine D-status bij kinderen.
De rol van vitamine D en vitamine K
Naast extra vitamine D wordt in Nederland 150 mcg vitamine K-suppletie aanbevolen voor baby’s tot 13 weken. Vitamine K draagt bij aan een goed verloop van de bloedstolling en vermindert de kans op interne bloedingen.
Interessant is dat vitamine D en K elkaars werking op synergetische wijze versterken. Vitamine D zorgt onder andere voor een goede opname van calcium en fosfor uit de voeding. Vitamine K zorgt er weer voor dat dit calcium op de juiste plekken in het lichaam belandt en optimaal zijn werk kan doen.
Vitamine D druppels of tabletten: wat is handig voor kids?
Vitamine D is verkrijgbaar in onder meer capsules, gummies, druppels en tabletten. Voor jonge kids zijn met name druppels handig, omdat deze eenvoudig zijn te mengen met bijvoorbeeld een beetje vla of drinken en hierdoor dagelijks makkelijk zijn in te nemen.
Ben je nog op zoek naar een vitamine D-supplement voor kinderen in druppelvorm? Bekijk dan eens mijn in eigen beheer ontwikkelde formule van Vitamine K2/D3 druppels. Naast de best opneembare vorm van vitamine D (D3) bevat dit supplement ook de best opneembare vorm van vitamine K (K2).