Test of jouw gezondheid extra aandacht nodig heeft

Trage schildklier? 6 tips voor je voeding

Leestijd 3 minuten
BlogsGeen categorieInspiratie
Trage schildklier? 6 tips voor je voeding

In Nederland hebben naar schatting 500.000 mensen een trage schildklier. Een te traag werkende schildklier kan een grote invloed hebben op je algehele gezondheid en leiden tot klachten zoals gewichtstoename, vergeetachtigheid, haarverlies en moeheid. In dit artikel kijken we naar de relatie tussen de schildklier en het brein en bespreken we 6 Brain Foods die je kunt eten om het ontstaan van een trage schildklier te voorkomen.

Wat is de functie van de schildklier?

De schildklier is een vlindervormige klier die voor de luchtpijp in je halsstreek ligt. Deze klier produceert hormonen die je stofwisseling en andere belangrijke lichaamsfuncties reguleren. Denk hierbij onder meer aan je hartslag, lichaamstemperatuur, energieniveau en meer.

Schildklierhormonen zijn ook verantwoordelijk voor het reguleren van neurotransmitters in de hersenen. Neurotransmitters zijn chemische boodschappers die helpen om onder meer je stemming en gedrag te reguleren.

Wanneer hormonen en neurotransmitters uit balans raken door een traag werkende schildklier, kunnen er fysieke en cognitieve problemen ontstaan zoals vermoeidheid, angst, depressie, droge huid of concentratieproblemen. Bij een trage schildklier spreken we ook wel van hypothyreoïdie.

Voeding en een trage schildklier: 6 tips

Gezonde voeding is essentieel voor het behoud van een gezonde schildklier en kan de symptomen van een trage schildklier in bepaalde gevallen verlichten. Dit zijn 6 tips voor Brain Foods die een normale werking van de schildklier ondersteunen:

1). Eet meer jodiumrijk voedsel

Jodium speelt een belangrijke rol bij de productie van schildklierhormonen in het lichaam. Het eten van voedsel dat veel jodium bevat, is dan ook een effectieve manier om een gezonde schildklierfunctie te ondersteunen. Rijn aan jodium zijn onder meer voedingsmiddelen zoals zalm, tonijn, kabeljauw, garnalen eieren en zeegroenten zoals kelp en wakame.

2). Eet meer noten en zaden

Noten en zaden zijn niet alleen lekker, maar staan ook bekend om hun hoge gehalte aan zink. Zink is een essentieel mineraal dat bijdraagt aan een normale hormoonhuishouding en hierdoor ook de productie van schildklierhormonen kan ondersteunen. Noten die relatief veel zink bevatten zijn onder meer cashewnoten, pecannoten, walnoten en amandelen.

3). Eet meer gezonde vetten

Gezonde vetten kunnen niet genegeerd worden als het gaat om het behoud van een optimale schildklierfunctie. Omega-3 vetzuren in visolie kunnen ontstekingen in het lichaam helpen verminderen en ondersteunen de hormoonproductie door noodzakelijke bouwstenen te leveren voor schildklierhormonen zoals thyroxine (T4).

4). Eet meer eieren

Eieren staan bekend om hun hoge eiwitgehalte, maar bevatten ook het belangrijke mineraal selenium. Selenium heeft een beschermende werking tegen bepaalde schildklieraandoeningen en is essentieel voor de productie van schildklierhormonen. Eén gekookt ei kan tot wel 34 mcg selenium bevatten; bijna de helft van de door de Gezondheidsraad aanbevolen inname van 70 mcg per dag!

5). Eet meer antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die oxidatie tegengaan en schadelijke vrije radicalen bestrijden. Enkele onderzoeken suggereren dat voedingsmiddelen die rijk zijn in antioxidanten oxidatieve stress op de schildklier kunnen verminderen. Brain Foods met een hoog gehalte aan antioxidanten zijn onder meer blauwe bessen, granaatappel, boerenkool, tomaat, wortels, bieten, spruitjes en chocolade.

6). Eet meer probiotica

Probiotica zijn levende bacteriën die een gunstige invloed kunnen hebben op de darmflora en algehele gezondheid. Een gezonde darmflora is nodig voor een effectieve omzetting van schildklierhormoon T4 naar het actieve T3. Probiotica kun je halen uit gefermenteerde producten zoals zuurkool, kimchi en kefir of uit een supplement zoals Pre/Probiotica.


© 2022 Brain Balance. Alle rechten voorbehouden

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.