Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Nuchter bewegen: do or don’t?

Leestijd 2 minuten
Geen categorieinsearch

De deur uit om te bewegen zonder ontbijt? Dat kan toch niet gezond zijn? Geloof je het als ik je vertel dat niets minder waar is? Nuchter bewegen is ontzettend goed voor ons immuunsysteem, onze gezondheid en natuurlijk… ons brein! Hoe dit werkt leg ik je in dit artikel uit!

 

Terug in de tijd

In de tijd van de jagers/verzamelaars was nuchter bewegen de enige optie. Men moest op pad om te jagen voordat ze iets te eten hadden. Naarmate de technologie zich ontwikkelde veranderde ons eetpatroon. De koelkast was altijd binnen handbereik en de essentie om te bewegen verdween.

Dat de technologie is veranderd betekent helaas niet dat ons systeem zich daar ook op heeft aangepast. Niet alleen ons stress systeem, maar ook ons energie systeem loopt behoorlijk achter.

We zijn afhankelijk geworden van koolhydraten en snelle energie en worden al duizelig als we een rondje lopen zonder een boterham te hebben gegeten. Dit heeft alles te maken met een verslechterde metabole flexibiliteit, maar daarover later meer. Eerst geef ik je een aantal handvaten om te beginnen met nuchter bewegen.

 

Gezondheidsvoordelen

Ik vertelde al kort dat nuchter bewegen de metabole flexibiliteit enorm kan verbeteren. Metabolisme – ook wel stofwisseling genoemd – speelt namelijk een belangrijke rol bij je gezondheid en lichaamsgewicht. Ik heb de voordelen van nuchter bewegen voor je op een rijtje gezet:

  • Verbetering van de energiehuishouding door de aanmaak van meer mitochondriën – een soort energiefabrieken die in bijna al onze lichaamscellen aanwezig zijn.
  • Verbeterde glucose opname die resulteert in een stabielere bloedsuikerspiegel.
  • Lagere insulinebehoefte
  • Snellere vetverbranding omdat eerst de opgeslagen glucose als energiebron wordt gebruikt
  • De spijsvertering vraagt energie van het lichaam, wanneer je met een volle maag sport is er concurrentie en kan het voedsel niet goed worden verteerd.
  • Het geheugen wordt verbeterd
  • De aanmaak van lactoferrine en melkzuur wordt ondersteunt, dit draagt bij aan de ondersteuning van je immuunsysteem.

Kortom; nuchter bewegen is een goed begin van de dag voor je lichaam, geest, immuunsysteem én je brein!

 

How to?

Intermittent Fasting is een trend waar we steeds meer over horen. Hierbij kennen we verschillende methoden waarbij periodes van vasten en eten worden afgewisseld. In de meeste gevallen wordt de eerste maaltijd hierbij uitgesteld en om die reden doen veel mensen binnen deze trend aan nuchter bewegen. Dus op lege maag de deur uit voor een wandeling, hardloopsessie of work-out.

 

Klaar om te beginnen? De ochtend is het meest geschikte moment om hiermee aan de slag te gaan, omdat je dan 8-12 uur nuchter bent en je maag leeg is.

Als je niet gewend bent het ontbijt uit te stellen of over te slaan is het goed om met een lage intensiteit aan beweging te beginnen. Start bijvoorbeeld met een wandeling of fietstocht en bouw dit later op naar krachttraining, hardlopen of high intensity. Doe vooral wat voor jou goed voelt en probeer minimaal twee keer in de week nuchter te bewegen, dit is namelijk nodig om de positieve effecten te ervaren.