Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Gebufferde vitamine C: wat is het en wat zijn de voordelen?

Leestijd 3 minuten
Blogs

In de koude winterperiode met rondwarende griepvirussen kun je wel wat extra weerstand gebruiken. Vitamine C staat inmiddels al decennialang bekend als dé natuurlijke weerstandsbooster die de afweer van het lichaam ondersteunt. Met name gebufferde vitamine C groeit de laatste jaren sterk in bekendheid. Maar wat is gebufferde vitamine C eigenlijk en waarom zou je het nemen?

Wat is gebufferde vitamine C?

Van oudsher bevatten de meeste supplementen vitamine C in de vorm van ascorbinezuur. Ascorbinezuur komt van nature voor in groenten en fruit en staat bekend om de hoge zuurgraad. Gebufferde vitamine C combineert ascorbinezuur met bufferende mineralen zoals calcium, magnesium of kalium. Dit zwakt de zuurgraad af, waardoor gebufferde vitamine C ook wel ontzuurde vitamine C wordt genoemd.

Gebufferde vitamine C is er in verschillende soorten en maten. De meest voorkomende vorm is calcium ascorbaat. Bij deze vorm wordt het zure ascorbinezuur gebonden aan het basische mineraal calcium. De verbinding die hieruit ontstaat valt onder de zogeheten minerale ascorbaten – een groep zouten van ascorbinezuur die door het proces van buffering minder zuur zijn.

Wat is de beste vorm van gebufferde vitamine C?

Tegenwoordig is er in de vorm van Ester-C® ook een gepatenteerde vorm van gebufferde vitamine C beschikbaar. Deze vorm wordt ook wel gezien als de derde generatie van vitamine C. Ester-C® bevat calciumascorbaat dat deels geoxideerd is, waardoor de natuurlijke metaboliet threonzuur aanwezig is.

Een metaboliet is een stofwisselingsproduct dat een efficiënte opname van voedingsstoffen bevordert en verspilling tegengaat. Volgens de laatste aanwijzingen in de wetenschap is threonzuur de belangrijkste metaboliet van vitamine C.

Waarom gebufferde vitamine C nemen?

Er zijn dan ook diverse redenen om gebufferde vitamine C te verkiezen boven een regulier supplement met ascorbinezuur. De hoge zuurgraad van ascorbinezuur kan het tandglazuur aantasten, de darm- en maagwand irriteren en hierdoor zeker bij grotere doseringen tot klachten zoals buikpijn leiden. Gebufferde vitamine C lost dit probleem op en is voor de meeste mensen beter te verdragen.

Daarnaast is de biologische beschikbaarheid van gebufferde vitamine C hoger dan die van ascorbinezuur. Dit leidt tot een betere opname van de gebufferde variant en een hogere vitamine C-spiegel in het bloed. Dat geldt al helemaal wanneer een metaboliet als threonzuur aanwezig is zoals in Ester-C®.

Threonzuur bevordert niet alleen de opname van calciumascorbaat, maar draagt ook bij aan de mobilisatie van reeds in het lichaam beschikbare vitamine C. Tevens laat onderzoek zien dat Ester-C® tot tweemaal langer wordt vastgehouden in het lichaam en het tandglazuur niet aantast.

Hoeveel vitamine C heb ik per dag nodig?

De Gezondheidsraad adviseert een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 75 mg vitamine C voor personen vanaf 14 jaar en ouder. Voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven stijgt de ADH naar respectievelijk 85 mg en 100 mg per dag.

Wanneer je extra vitamine C gaat nemen in de vorm van een supplement, zul je niet snel teveel innemen. Vitamine C is een wateroplosbare vitamine, waardoor je een overschot weer uitplast. Hierdoor is er door de Gezondheidsraad geen aanvaardbare bovengrens voor vitamine C vastgesteld.

Belangrijk om te beseffen is dat een teveel aan vitamine C kan leiden tot (relatief onschuldige) bijwerkingen zoals maag- en darmproblemen. Dit is echter met name het geval als je ascorbinezuur neemt (dus géén gebufferde vitamine C) en eenvoudig op te lossen door je inname te verlagen.

Gebufferde vitamine C kopen

Gebufferde vitamine C en dan in het bijzonder Ester-C® is in mijn ogen de beste vorm van vitamine C die je kunt nemen. Speciaal daarom heb ik Ester C 650 ontwikkeld, dat de voordelen van niet-zuur calciumascorbaat combineert met die van de belangrijke metaboliet threonzuur.

Benieuwd of jij dit supplement nodig hebt en welke voedingsstoffen jouw weerstand nog meer kunnen ondersteunen? Vraag een gratis supplementadvies aan bij een gecertificeerd orthomoleculair therapeut en krijg meer inzicht in je persoonlijke behoeften.