Ik was benieuwd hoe het nu écht met onze breinen gesteld staat, en vroeg jullie om de Overprikkeld Brein-test in te vullen. Aan de hand van 20 vragen wilde ik erachter komen hoe overprikkeld jullie breinen zijn. En de resultaten zijn even schrikken.
Vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, vergeetachtigheid… Herkenbare problemen? Misschien ben jij een van de vele slachtoffers van een overprikkeld brein. Het komt steeds vaker voor. Dat is wel te zien aan het toenemende werkverzuim, burn-outs, depressies en breinziektebeelden. Maar hoeveel mensen hebben nu echt regelmatig last van overprikkeling? Ik vroeg het jullie en daar kwamen heftige resultaten uit.
Zorgelijke cijfers
Om maar met de deur in huis te vallen: het is niet goed met onze breinen gesteld. Meer dan de helft (51%) van de 1443 deelnemers aan de test zit in de gevarenzone met hun brein, en lopen dus risico op langetermijngevolgen van de overprikkeling die zij ervaren. Bij 38 procent kwam uit de test dat ze nog niet direct risico lopen, maar dat hun brein wel aandacht nodig heeft voordat het in de problemen komt. Bij 11 procent van de deelnemers was het resultaat positief: zij hadden minimaal last van een overprikkeld brein.
Altijd maar ‘aan’ staan
Het grootste probleem dat naar voren kwam in de resultaten is dat mensen het gevoel hebben dat ze altijd maar ‘aan’ moeten staan. 82 procent van de deelnemers gaf aan dit gevoel vaak of regelmatig te hebben. Dat is niet zo gek, met de manier waarop wij leven. Telefoons zijn ongetwijfeld de grootste oorzaak van dit gevoel. We zijn altijd bereikbaar, staan altijd in contact met de rest van de wereld, krijgen constant prikkels in de vorm van berichten, geluiden, lichtjes en notificaties, krijgen al het slechte nieuws te zien en ben je constant aan het vergelijken met anderen. Ook wanneer we voor ons gevoel lekker aan het ontspannen zijn op social media. Niet zo gek dus, dat ons brein geen moment rust krijgt.
De ratrace van de maatschappij
Daarbij komt kijken dat veel mensen het gevoel hebben vast te zitten in de dagelijkse ratrace. We moeten van alles, ook veel dingen die we niet willen, en hebben nauwelijks tijd om op adem te komen. Van alle deelnemers gaf 76 procent aan vaak of regelmatig het gevoel te hebben vast te zitten zonder uitweg. In mijn boek Overprikkeld Brein kun je lezen hoe essentieel de combinatie van zingeving en ontspanning is voor een gezond en ontspannen brein, twee dingen die ons brein in de huidige maatschappij vaak mist.
Stress en gespannen gevoel
Dit soort dingen zorgen ervoor dat we ons vaak of regelmatig gespannen (65 procent) en gestrest (60 procent) voelen. Dit zorgt voor stresshormonen die ons hele systeem op scherp zetten, waardoor we ons niet meer kunnen ontspannen. Dit werkt weer overprikkeling in de hand. Kortom: een cirkel waar we moeilijk uitkomen. Veel mensen zoeken ontlading van het systeem in andere oplossingen, bijvoorbeeld een glas wijn na een lange dag werken. 23 procent van de deelnemers gaf aan dit vaak of regelmatig te doen. Maar ook dit zijn natuurlijk geen oplossingen: de tijdelijke dopamine of serotonine boost die we ontvangen moeten we later dubbel en dwars terugbetalen. Dit kan verslavingsgedrag in de hand werken.
Aandacht voor het brein
Kortom: onze breinen kunnen wel wat aandacht gebruiken. Hoewel het misschien allemaal hopeloos klinkt, zijn we echt niet volledig afhankelijk van de maatschappij. De kunst is om je brein een handje te helpen en je weerbaarder te maken tegen de vele prikkels die ons dagelijks om de oren vliegen. Hoe je dat doet, daar help ik je graag bij. Ik vertel je er alles over in mijn boek Overprikkeld Brein.
Zelf de test doen? Dat kan hier.