Test of jouw gezondheid extra aandacht nodig heeft

Hoe lang moet ik borstvoeding geven?

Leestijd 3 minuten
Blogs

Als kersverse mama wil je natuurlijk het beste voor je kindje. Het is daarom een logische keuze om borstvoeding te geven. Maar waarom is borstvoeding nu eigenlijk zo belangrijk voor de ontwikkeling van je baby en hoe lang moet je het geven? In dit artikel ontdek je waarom het antwoord op deze laatste vraag afhangt van verschillende factoren.

Waarom borstvoeding geven?

Als moeder bepaal je helemaal zelf of je borstvoeding wilt geven. Dat dit ook daadwerkelijk lukt, is niet altijd vanzelfsprekend. Zo kan het voeden moeizaam gaan of de melkproductie onvoldoende op gang komen. In dat geval kan het helpen om gebruik te maken van ontspanningstechnieken en extra te letten op je voedingspatroon.

Hoe dan ook is het de moeite waard om het geven van borstvoeding zo lang mogelijk te proberen. Borstvoeding is een belangrijke bron van voedingstoffen die een baby nodig heeft om te groeien en zich te ontwikkelen. Denk aan proteïnen, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen, maar ook aan hormonen, levende cellen, groeifactoren en enzymen.

Moedermelk en kunstvoeding: wat is het verschil?

Tussen het geven van borstvoeding en kunstvoeding zitten dan ook grote verschillen. Zo bevat kunstvoeding slechts 1 of enkele proteïnen, terwijl moedermelk meer dan 1.000 verschillende proteïnen bevat. Ook hebben kunstvoedingsproducenten de vele oligosachariden in moedermelk nog niet succesvol weten na te bootsen.

Daar waar de formule van de kunstvoeding die je koopt altijd hetzelfde is, past je lichaam automatisch de samenstelling van de moedermelk aan op basis van wat je kindje op dat moment nodig heeft. Daarnaast bevat moedermelk geen plantaardige oliën, (maïs)siroop, maltodextrine, fructose en andere toegevoegde stoffen.

Borstvoeding geven: voordelen voor het kindje

Uit onderzoek blijkt dat borstvoeding de kans op wiegendood halveert en op gezondheidsproblemen bij de baby zoals (buik)griep, diarree, verkoudheid en oorontsteking verkleint. Daarnaast wordt het geven van borstvoeding geassocieerd met betere schoolprestaties, rechtere tanden en een beter gezichtsvermogen op latere leeftijd.

Borstvoeding geven: voordelen voor de moeder

Het geven van borstvoeding heeft niet alleen voordelen voor je kindje, maar ook voor jou als mama. Zo verkleint het de kans op borst- en eierstokkanker en draagt het bij aan een sneller herstel na de bevalling. Ook heeft het een positief effect op de hechting tussen jou en je baby en kan het de kans op postnatale depressie verminderen.

Hoe lang borstvoeding geven?

Gaat het geven van borstvoeding goed? Dan adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om hier minimaal de eerste 6 maanden mee door te gaan. Daarna wordt aangeraden om in combinatie met vaste voeding door te gaan met de borstvoeding tot je kindje minimaal 2 jaar oud is.

Na de eerste 2 jaar neemt de meerwaarde van borstvoeding voor de ontwikkeling van je kindje geleidelijk af. Hoewel peuters er ongeveer tot hun 5e jaar om om kunnen blijven vragen, is het zeker mogelijk om borstvoeding voor die tijd af te bouwen. Dat kun je bijvoorbeeld willen vanwege je werk, praktische redenen of bepaalde fysieke klachten.

Wanneer stoppen met borstvoeding?

Hoe lang je borstvoeding geeft en wanneer je hiermee stopt, is dan ook helemaal aan jou. Luister goed naar wat je lichaam en intuïtie jou vertellen en laat je niet te veel beïnvloeden door je omgeving. Stop hoe dan ook nooit abrupt en zorg er altijd voor dat je gestaag afbouwt. Zo kan je lichaam zich aanpassen en de productie van moedermelk verminderen.


© 2022 Brain Balance. Alle rechten voorbehouden

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"